- La proposta republicana s’ha rebutjat amb els vots a favor d’ERC i ECG; els vots en contra del PSC, Junts, el PP i Ciutadans, i l’abstenció de TxT
- Gabriel Fernàndez: «El 15% de la població no té reconegut el dret a vot i queda, doncs, al marge de les eleccions municipals, i, per tant, al marge, també, de la presa de decisió sobre qui governarà els municipis on resideix»
L’alcaldable i portaveu d’ERC a Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha defensat aquest migdia al Ple de la Diputació de Barcelona, de la qual és diputat en representació de la ciutat, una moció republicana a favor del dret a vot a les eleccions municipals de tots els ciutadans, independentment de la seva nacionalitat. El text de la proposta insta el govern espanyol a presentar un projecte de llei per modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral General per garantir «el vot actiu i passiu del conjunt de la ciutadania», i per «desvincular els drets de ciutadania de la nacionalitat, i, en tot cas, vincular-los a la residència reconeguda mitjançant l’empadronament». La moció, que no ha prosperat, ha rebut els vots a favor d’ERC i En Comú Guanyem; els vots en contra del PSC, Junts, el PP i Ciutadans, i l’abstenció de Tot per Terrassa.
🎥[VÍDEO]@GabrielFerDiaz:”Demanem garantir el dret a vot a les eleccions municipals a tota la ciutadania. El 15% de la població de Catalunya no té reconegut el dret a vot i queda al marge de les eleccions municipals. Tots aquests ciutadans continuaran pagant impostos” #Plediba pic.twitter.com/s8VNZdQLx5
— ERC – Diputació BCN (@ercdiba) January 26, 2023
Votar, un dret bàsic
Gabriel Fernàndez ha afirmat: «L’actual legislació de l’estat espanyol vincula directament i efectivament el dret a vot de la ciutadania amb la nacionalitat, espanyola o les contemplades en tractats de reciprocitat, dins o fora de la UE. Un fet que exclou milers de persones que cada dia exerceixen d’altres drets i deures als municipis on viuen. Milers de persones que el 28 de maig no podran exercir el dret a votar, un dret bàsic. Hem de fer tot el que puguem, des de totes les institucions on som, per canviar-ho, per fer efectiu el model de societat al qual aspirem, que implica la participació en les eleccions de totes les persones, independentment del seu origen o nacionalitat. És un factor de normalitat política, social i democràtica clarament expressat al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, que l’estat espanyol ha signat i ratificat».
Ha argumentat: «Fomentar proactivament els drets i deures dels ciutadans és una eina fonamental i efectiva per a la cohesió social. A cap dels veïns dels nostres pobles i ciutats que treballen per impulsar-ne el desenvolupament econòmic i social se l’hauria de privar d’un dret essencial: el dret a la participació política. Malauradament, però, al voltant del 15% de la població de Catalunya no té reconegut el dret a vot i queda, doncs, al marge de les eleccions municipals, i, per tant, al marge, també, de la presa de decisió sobre qui governarà els municipis on resideix. Però, en canvi, tots aquests conciutadans nostres continuaran pagant impostos».
Finalment, l’alcaldable republicà ha lamentat: «Aquesta moció hauria posicionat la Diputació de Barcelona en defensa del dret a vot de qualsevol persona que estigui vinculada al seu municipi, sense subordinar aquest dret a la seva nacionalitat. Un canvi que hauria d’impulsar el govern de l’estat espanyol, que és qui té les competències en la matèria, per garantir el dret a vot de tothom. Malauradament, el vot en contra del PSC en aquest Ple ha impedit que tiri endavant. ERC continuarem treballant pel dret de tothom a votar a les eleccions municipals».
Campanya pròpia a Sabadell
A Sabadell hi resideixen més de 29.000 ciutadans de ciutadania no espanyola segons les dades oficials. ERC Sabadell va engegar l’1 de desembre una campanya pròpia per animar els veïns que no tenen la ciutadania espanyola i que tenen reconegut el dret de vot a les eleccions municipals (tots els de la UE i els de 13 estats més) a inscriure’s al cens, tràmit imprescindible per poder-hi votar. Els republicans van denunciar, també, que l’Ajuntament no fes cap campanya per promoure’n la participació tal com fan altres consistoris com el de Barcelona.
El principal partit de l’oposició va proposar ampliar horaris i deixar d’exigir la cita prèvia a les oficines de Sabadell Atenció Ciutadana (SAC) per inscriure’s al cens d’estrangers els mesos de desembre i gener, requisits que posen traves a l’exercici d’aquest dret segons la formació republicana. El 23 de desembre, el govern municipal va fer públic que eliminava la cita prèvia tal com ERC Sabadell havia demanat, si bé va fer-ho, segons els republicans, «tard i amb discreció».