Esquerra Republicana Sabadell anima els sabadellencs de ciutadania no espanyola amb dret de vot a inscriure’s al cens per participar en les municipals

  • Els republicans han engegat una campanya informativa pròpia, lamenten que l’Ajuntament no en faci cap i proposen que ampliï horaris del SAC i que elimini el requisit de la cita prèvia per al tràmit, traves que el dificulten
  • Gabriel Fernàndez: «No entenem que l’actual govern municipal no faci absolutament res per promoure la participació d’una part molt rellevant dels nostres veïns; com que no ho fan ells, hem decidit fer-ho nosaltres»

Esquerra Republicana anima els veïns que no tinguin la ciutadania espanyola i que tinguin reconegut el dret de vot a les eleccions municipals (tots els de la UE i els de 13 estats més) a inscriure’s al cens, tràmit imprescindible per poder-hi votar. Els republicans lamenten que l’Ajuntament no faci cap campanya per promoure’n la participació tal com fan altres consistoris com el de Barcelona, i n’han engegat una de pròpia per informar-los-en. ERC Sabadell proposa ampliar horaris i deixar d’exigir la cita prèvia a les oficines de Sabadell Atenció Ciutadana (SAC) per inscriure’s al cens d’estrangers els mesos de desembre i gener, requisits que posen traves a l’exercici d’aquest dret segons el primer partit de l’oposició municipal. L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, ho ha explicat en roda de premsa a la Creu de Barberà amb Najat Driouech, primera diputada musulmana del Parlament. A Sabadell hi resideixen més de 29.000 ciutadans de ciutadania no espanyola segons les dades oficials.

Des d’avui 1 de desembre

Avui dijous 1 de desembre comença el termini perquè els ciutadans dels 13 països amb els quals l’estat espanyol té conveni de reciprocitat s’inscriguin al cens electoral de cara als comicis municipals del maig, un període que s’acaba el 15 de gener. Aquests països són Noruega, el Regne Unit, l’Equador, Nova Zelanda, Bolívia, Colòmbia, Xile, el Perú, el Paraguai, Islàndia, Cap Verd, Trinitat i Tobago, i Corea del Sud. Cal tenir més de 18 anys el dia de la votació, no estar privat del dret de sufragi actiu, estar inscrit al padró municipal d’habitants, tenir permís de residència i haver residit legalment a l’estat espanyol durant cinc anys (només tres en el cas dels noruecs i britànics).

Els sabadellencs que no tenen la ciutadania espanyola però que tenen la d’un altre estat de la UE poden inscriure-s’hi fins al 30 de gener. Els ciutadans comunitaris poden votar a les eleccions municipals si són majors d’edat el dia de la votació i no estan privats del dret de sufragi actiu; també han d’estar inscrits al padró municipal d’habitants i han d’haver manifestat la voluntat d’exercir el dret de sufragi a l’estat espanyol en aquests comicis.

Tant se val d’on venim

L’alcaldable i portaveu republicà a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Com sabeu, sóc un català i un sabadellenc nascut a Montevideo. I espero ser, a partir del mes de maig, el primer alcalde de la ciutat nascut fora de l’estat espanyol. Catalunya i Sabadell no som, només, els qui hi han nascut, sinó, també, els qui hi hem arribat, hi hem arrelat i ens hi hem integrat. Per desgràcia, el dret a votar a les municipals no el tenen tots els sabadellencs sense passaport espanyol, sinó només els de la UE i els de 13 països més».

Fernàndez ha afegit: «Nosaltres sí que ens creiem que Sabadell som tots (tots els veïns, tots els barris), representem aquest Sabadell de la gent corrent, i no entenem que l’actual govern municipal no faci absolutament res per promoure la participació —l’exercici d’un dret— d’una part molt rellevant dels nostres veïns; com que no ho fan ells, hem decidit fer-ho nosaltres, i per això fem i liderem aquesta campanya informativa pròpia. També proposem ampliar horaris i deixar d’exigir la cita prèvia a les oficines del SAC per fer aquest tràmit durant els mesos de desembre i gener; si no ho fa ara el PSC, ho farem nosaltres el mandat que ve, quan tornem a governar. Serà possible».