- Presenta una bateria de propostes perquè l’executiu local promogui el coneixement i l’ús de la llengua tant a la institució com al carrer, amb accions com ara tallers d’assertivitat lingüística o una campanya institucional
- Gabriel Fernàndez: «L’Ajuntament hauria de fer sempre un ús preferent de la llengua pròpia, tal com estableix el reglament vigent, l’incompliment reiterat del qual ens sembla lamentable i no ens resignem a naturalitzar»
- «Ens sobta que no suposi un problema ètic per a un partit com Junts que el govern del qual forma part retoli unes obres en castellà perquè són en un barri determinat, o que hi subtituli gairebé tots els vídeos institucionals»
Esquerra Republicana Sabadell ha posat de manifest l’incompliment de la majoria d’acords de la moció promoguda per cinc entitats pro normalització del català aprovada el febrer del 2022 per «reactivar el compromís» amb la «correcta aplicació» del reglament lingüístic municipal, i demana al govern PSC-Junts que els faci efectius dins el termini màxim d’un any. La segona força municipal també ha presentat un seguit de propostes concretes perquè l’executiu local promogui de manera activa el coneixement i l’ús de la llengua pròpia tant a la institució (electes i personal) com al carrer, amb accions com ara tallers d’assertivitat lingüística o una campanya institucional. ERC ha formulat la proposta amb una moció al Ple ordinari de dilluns. El grup municipal republicà l’ha presentada en una roda de premsa en què ha projectat alguns exemples de l’incompliment del reglament per part de la coalició de govern municipal PSC-Junts.
🟡 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗮𝗱𝗮❗
— Esquerra Republicana Sabadell #ElSabadellDeTothom (@erc_sbd) November 29, 2023
👅 Moció d’@Esquerra_ERC #Sabadell pels incompliments del reglament d’ús del #català del govern PSC-Junts
🗣️ Treballada amb la Taula per la Llengua i acordada amb els grups
👁️ Estem atents al compliment o no dels acords
🏫 #plesbd
🟨 #ElSabadellDeTothom https://t.co/72rNkmv5Uj pic.twitter.com/uuMH2DP7xq
Compliment del reglament i fiscalització
Els punts de la moció del 2022 que la coalició de govern municipal PSC-Junts no ha fet efectius –o no del tot– a dia d’avui són, segons ERC, l’1, referent al compliment del reglament vigent; el 2, sobre els recursos per al CNL; el 3, sobre el qual els republicans demanen que el govern activi la restituïda Assessoria Lingüística «amb un full de ruta clar», i el 4, en el qual acceptava llançar una campanya institucional sobre drets lingüístics.
Un dels acords clau de la moció republicana consisteix, precisament, a desplegar els mecanismes de fiscalització previstos al Reglament d’ús de la llengua catalana aprovat el 2000 i vigent avui; concretament, al seu capítol X («Del compliment i seguiment del reglament», articles 23 i 24). Es tracta de constituir una comissió interdepartamental de seguiment i una comissió tècnica, actualment inexistents, i, també, de convocar-les amb la periodicitat fixada al reglament, és a dir, «almenys dues vegades l’any», perquè despleguin el reglament i en fiscalitzin el compliment a l’hora de la veritat. La fiscalització que ERC reclama al govern PSC-Junts ha d’incloure, sempre segons el reglament vigent, un informe anual sobre el grau d’aplicació perquè, tal com el text disposa, «la corporació prengui les mesures oportunes per garantir-ne el compliment».
📄 Versió final de la moció. 👇 pic.twitter.com/IGMZsls51z
— Esquerra Republicana Sabadell #ElSabadellDeTothom (@erc_sbd) November 29, 2023
Promoure el català a l’Ajuntament i al carrer
El bloc de propostes republicanes per impulsar la llengua pròpia dins del mateix Ajuntament l’encapçala «manifestar el compromís amb l’ús preferent del català per part dels electes i del personal en Plens, comissions informatives, juntes, consells d’administració, taules, consells, etc.», independentment de la llengua de l’interlocutor. El grup d’Esquerra Republicana proposa que l’Ajuntament es pronunciï a favor de «la proactivitat dels electes en l’ús del català», que organitzi «sessions de sensibilització i formació específiques» sobre la realitat sociolingüística i sobre el reglament lingüístic municipal, i, també, que organitzi cursos propis perquè els electes i el personal aprenguin català o aprenguin, si ja en saben, a parlar-lo i escriure’l millor.
Pel que fa als espectacles promoguts per l’Ajuntament de Sabadell i les manifestacions culturals a les quals dóna suport, ERC proposa que es creï una comissió específica amb tots els grups municipals, agents del món de la cultura, entitats de promoció de la llengua i experts que «analitzi la presència actual de la llengua catalana» en la programació cultural local, «incloent-hi la festa major», i que «faci una proposta per garantir-la-hi a través d’unes quotes mínimes».
També de portes enfora, la moció republicana proposa que l’Ajuntament promogui «tallers d’assertivitat lingüística adreçats als ciutadans a tots els centres cívics» per promoure l’hàbit de mantenir el català amb tothom, independentment de la llengua de l’interlocutor. Cal afegir-hi la campanya institucional sobre drets lingüístics establerta a la moció aprovada el 2022.
📺 Així informa @TVSabadell que @Esquerra_ERC #Sabadell denunciem l’incompliment del reglament lingüístic local vigent per part del govern municipal PSC-Junts, i que proposem accions per fomentar-ne l’ús institucional i social.
— Esquerra Republicana Sabadell #ElSabadellDeTothom (@erc_sbd) October 21, 2023
ℹ️ https://t.co/j6UuzJnyR3
🟨 #ElSabadellDeTothom https://t.co/AuNIvg3imN pic.twitter.com/aWX2ZzFBc4
Assumir la responsabilitat institucional
El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha assegurat: «Vivim en emergència lingüística. La llengua pròpia del país, de la ciutat i de l’Ajuntament és minoritària i recula dia a dia als carrers, i és evident que la institució n’hauria de fer sempre un ús preferent, tal com estableix el reglament vigent, l’incompliment reiterat del qual ens sembla lamentable i no ens resignem a naturalitzar. Exigim que es compleixi i que es compleixi la moció aprovada el 2022. No pot ser que una de les principals ciutats del Principat, Sabadell, no disposi d’una mínima política lingüística pròpia; no pot ser que l’administració més propera no faci tot el que pugui per la llengua que cohesiona la societat catalana i que és patrimoni, també, dels qui no la tenim com a llengua materna, l’aprenentatge de la qual per part de tothom garanteix la igualtat d’oportunitats. Hi ha qui sovint alliçona i s’omple la boca amb la defensa del català; ens hi adrecem i els interpel·lem: menys gesticulació, menys declaracions buides i més acció concreta. I fiscalització: cal posar en marxa, sense excuses, els mecanismes establerts al reglament».
Fernàndez ha afegit: «Diu ben poc a favor de la praxi del govern municipal PSC-Junts el fet que incompleixi tan sovint el reglament d’usos lingüístics vigent en aquesta institució, que estableix clarament que l’Ajuntament, els electes, el personal i les empreses concessionàries i adjudicatàries han de funcionar en català tant internament com externa. Diu ben poc a favor del govern sociovergent que aquest no hagi fet gairebé res per aplicar la moció aprovada el 2022. Ens sobta que això no suposi una preocupació ni un problema ètic per a un partit com Junts, que durant els quatre anys anteriors ha governat la ciutat amb el PSC, el fet que el mateix govern del qual ara ja forma part formalment retoli unes obres en castellà perquè són en un barri determinat, o que aquest mateix govern del qual forma part subtituli en castellà gairebé tots els vídeos institucionals (amb el logo de la corporació) que publica a les xarxes socials institucionals, les de l’Ajuntament».
Emergència lingüística i ús preferent
Els republicans proposen al text que l’Ajuntament reconegui «la situació de retrocés de la llengua catalana» i que es comprometi a «treballar activament per impulsar-ne l’ús social a Sabadell» com a element de cohesió social «amb polítiques de foment concretes i amb dotació pressupostària adient», és a dir, amb accions palpables i més enllà de declaracions retòriques.
ERC Sabadell també vol que el consistori manifesti el seu «compromís amb l’ús preferent del català» tant intern com extern (amb els ciutadans i amb altres organitzacions) per part de tota l’estructura municipal i de «les empreses concessionàries i adjudicatàries» del consistori, tal com estableix clarament el reglament lingüístic municipal vigent a dia d’avui.
El text republicà inclou la proposta que el consistori sabadellenc declari que «valora positivament» la creació recent de la Taula per la Llengua de Sabadell, integrada per cinc entitats, i que doni suport a les accions que promogui.