Salut obrirà aquest estiu tots els centres d’atenció primària de Sabadell i destinarà 171.000 euros a reforçar-los

Es reobre el CAP Gràcia als matins i el CAP Concòrdia tornarà a la normalitat al setembre

Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC: “Ens agrada veure com el Departament de Salut, encapçalat per la consellera Alba Vergés, dedica tots els recursos que té a l’abast (si cal, buscant-los sota les pedres) a garantir la salut a Sabadell”

El pla d’estiu de reforç de l’atenció primària del Departament de Salut de la Generalitat, amb una dotació total de 7,7 milions d’euros, en destina 171.000 a Sabadell per tal de donar una resposta adequada a les necessitats dels ciutadans. El CAP Gràcia tornarà a obrir al matí durant els mesos d’estiu i anirà incorporant la seva cartera de serveis habitual, i obrirà en horari complet al setembre. El CAP Concòrdia també tornarà a la normalitat al setembre. Tot plegat, sempre que la situació epidemiològica ho permeti.

Gabriel Fernàndez: “Salut fa la feina ben feta amb discreció”

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ho ha valorat així: “En temps d’incertesa, hi ha qui genera rumors i mitges veritats per interessos partidistes o, fins i tot, per interessos personals o personalismes extrems. Nosaltres sabem que ‘el soroll no fa bé, el bé no fa soroll’. Per això ens agrada veure com el Departament de Salut, encapçalat per la consellera Alba Vergés, fa la feina ben feta amb discreció: sense gesticulació, però de manera efectiva, i que el nostre govern dedica tots els recursos que té a l’abast (si cal, buscant-los sota les pedres) a garantir la salut a Sabadell perquè la ciutat afronti amb les màximes garanties la nova realitat”.

Fernàndez ha afegit: “Superada la fase més dura de la pandèmia, estem segurs que els professionals sanitaris es continuaran deixant la pell per garantir el nostre dret a la salut. Hem d’ajudar des de tots els fronts a donar-los suport i conjurar-nos per obtenir més recursos. Tenim una sanitat pública d’una gran qualitat que ens dóna certesa en temps d’incertesa. Tot plegat, malgrat l’infrafinançament endèmic del nostre país i, en conseqüència, de la sanitat catalana, fruit, sobretot, del dèficit fiscal: d’un estat espanyol extractiu amb Catalunya, que es queda, sistemàticament, el 8% de la riquesa que generem entre tots nosaltres (el nostre PIB). O diem clarament això o estem enganyant els ciutadans, i nosaltres, Esquerra, pensem que cal parlar-los com a adults i de manera clara”.

Reforç dels equips d’atenció primària de Sabadell

El Departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa el Pla d’estiu 2020 en un context de particularitats derivades de la COVID-19. Durant l’estiu, el conjunt de la xarxa sanitària s’organitzarà per donar la resposta adequada a les necessitats de la ciutadania, tenint en compte que els professionals han de tenir un període de descans després de la intensa activitat que s’ha dut a terme en els darrers mesos. El Pla d’estiu d’enguany ha assignat 7,7 milions d’euros a l’atenció primària de Catalunya, dels quals 171.185 euros són per reforçar els equips d’atenció primària de Sabadell.

Aquests recursos addicionals, més un nou pla previst per a la tardor que serà d’uns 20 milions d’euros per a tot Catalunya, permeten que els equips puguin contractar nous professionals sanitaris per cobrir les vacances d’estiu, consolidar les seves plantilles estructurals i donar suport als centres residencials

Aquest impuls econòmic farà possible la reobertura del Centre d’Atenció Primària (CAP) Gràcia als matins durant els mesos d’estiu i també permetrà anar consolidant la seva cartera de serveis habitual, més l’atenció a la patologia COVID-19, i el mes de setembre es podrà fer l’obertura en l’horari complet. El CAP Concòrdia podrà tornar a la normalitat el mes de setembre. Totes aquestes actuacions estan subjectes a la situació epidemiològica dins de l’entorn d’emergència sanitària actual.

Adaptació dels equips d’atenció primària durant aquests darrers mesos

Els equips d’atenció primària s’han adaptat i es continuen adaptant a les noves necessitats sorgides per la COVID-19, de forma ràpida i eficaç, modificant les seves estructures i organitzacions de treball, per poder fer una detecció ràpida dels nous casos de COVID-19, amb la presa de mostres per fer la PCR i l’estudi de contactes. I alhora poder disposar de circuits separats (sectorització i neteja) per garantir la seguretat de la ciutadania i dels professionals. Des l’atenció primària s’està fent el seguiment de les persones amb patologies cròniques, per minimitzar-ne les descompensacions, s’ha reforçat l’atenció domiciliària i s’estan implementant les visites telemàtiques i la resta de cartera de serveis presencial habitual, no demorable.