L’Ajuntament de Sabadell aprova una moció d’ERC per reconèixer i visibilitzar el dol perinatal, gestacional o neonatal

  • Al text, aprovat per unanimitat en Junta de Portaveus, el consistori dóna suport a les famílies afectades i a les entitats, incloent-hi la creació d’un «espai de confort» al cementiri i altres «estratègies d’acompanyament»
  • Francisca Maya, Popi: «Viure amb normalitat i reconèixer aquest procés de dol és necessari per a la recuperació dels progenitors»
  • Gabriel Fernàndez: «És fonamental que aquest acompanyament no es limiti a paraules boniques, sinó que es concreti en accions efectives»

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat per unanimitat una moció del grup municipal d’Esquerra Republicana, el principal de l’oposició, en què la institució explicita que «es posa al costat de les famílies que han tingut la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal», i que «les vol acompanyar en el seu dol». Per «fer efectiu aquest reconeixement», el consistori es compromet al text aprovat a dotar la ciutat «d’un espai de suport i confort per a aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal en forma d’espai físic al cementiri municipal i d’altres estratègies d’acompanyament».

Difusió, suport i record

L’aprovació de la moció republicana suposa, també, que l’Ajuntament es comprometi a «donar a conèixer l’existència» del fenomen, i que difongui la creació d’aquest nou espai de dol «a través dels seus mitjans de comunicació». Un altre dels acords presos estableix, a més, que la institució doni suport tant a «les associacions destinades a acompanyar en el dol perinatal, gestacional o neonatal que puguin sorgir al municipi» com als pares sabadellencs que s’hi trobin.

El text estipula, finalment, que el consistori realitzarà, amb l’entitat Anhel i altres, «una cerimònia anual en record d’aquests infants» dins el marc del Dia Mundial de la Mort Gestacional i Neonatal, que es commemora cada 15 d’octubre, i farà «campanyes de sensibilització al voltant d’aquest tema per visibilitzar i donar suport públic a les famílies de les víctimes».

Fenomen silenciat i minimitzat

La regidora d’Esquerra Republicana Francisca Maya, Popi, ha afirmat: «La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons dades de l’Idescat, l’any 2019 van morir a Catalunya 157 menors d’un any; dels quals, 34, abans de les primeres 24 hores, i 96, entre el dia 1 i el 28. La mort d’un nen en la gestació, en el naixement o en els primers 28 dies de vida continua sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, fet que provoca que sovint les famílies afectades es trobin soles a l’hora d’afrontar el dolor per la pèrdua que han patit. Viure amb normalitat i reconèixer aquest procés de dol és necessari per a la recuperació dels progenitors».

Maya ha afegit: «Gràcies al trencament del silenci de moltes mares, moltes famílies i diverses entitats, aquest dol perinatal o no reconegut ha anat adquirint, a poc a poc, més visibilitat i més reconeixement social i, també, mèdic. Avui hi ha molts professionals més preparats que acompanyen les famílies i hi ha grups de suport mutu. Fins i tot el Departament de Salut va publicar el 2016 una guia sobre el tema. I també han sorgit entitats que hi treballen a tot el país».

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha reblat: «Més enllà de declaracions, simbolismes i fotos, el que és fonamental de debò és que l’Ajuntament de Sabadell acompanyi els ciutadans quan cal, també en moments tan durs com aquest. I que aquest acompanyament no es limiti a paraules boniques, sinó que es concreti en accions efectives. Vull agrair a la resta de grups el seu suport a la nostra proposta, i, òbviament, enviar un missatge d’escalf a totes les famílies que han passat o que estan passant per aquest tràngol, tan poc visible i tan poc reconegut».