La sabadellenca Alba Torras, nova secretària nacional de Feminismes del Jovent Republicà

  • S’incorpora a la nova Permanent Nacional arran del 30è Congrés, que ha reunit aquest cap de setmana 300 joves a Lleida

La sabadellenca Alba Torras, veïna del barri de Gràcia, és la nova secretària nacional de Feminismes del Jovent Republicà, les Joventuts d’Esquerra Republicana, l’organització política juvenil d’esquerres i independentista amb més presència als Països Catalans. Torras ha assumit el càrrec dins el 30è congrés nacional del Jovent, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Lleida i que hi ha reunit 300 joves per renovar-ne la Permanent Nacional, encapçalada pel balaguerí Pol Baldomà. El congrés del Jovent Republicà ha suposat, a més, que el també sabadellenc Ferran Ruz hi finalitzi la seva etapa com a secretari d’Ecologisme, i que la regidora Glòria Llobet, ara secretària d’organització d’ERC Sabadell, deixi l’organització per edat.

Nova ponència política

La trobada ha servit per fer balanç dels darrers dos anys, marcats per la superació definitiva de la pandèmia, l’inici d’un govern liderat pels republicans a la Generalitat de Catalunya i l’augment dels preus de les necessitats i els productes bàsics. Així mateix, també s’ha aprovat una ponència ideològica que marcarà el rumb polític del Jovent Republicà i que posa el focus en les crisis que travessen les noves generacions: la precarietat, l’emergència climàtica, l’auge de l’extrema dreta i els valors conservadors, la repressió de l’estat espanyol contra les aspiracions democràtiques o la falta de salut mental. El document també parla de les respostes que ha de donar «el jovent de les crisis», que «no ha pogut escollir els temps que ha viscut», però sí que decideix «el compromís que té amb el país i la gent».

Contra qualsevol opressió

La nova secretària de Feminismes del Jovent Republicà, Alba Torras, ha afirmat: «Així com hem de ser conscients d’on venim, també és imprescindible saber on som i el llarg camí que ens queda per recórrer. El Jovent Republicà sabem quina ha de ser la fi d’aquest camí, una República Catalana amb igualtat plena i efectiva dels nostres drets, una República Catalana lliure de violències masclistes».

«Rebutgem i condemnem les agressions LGTBIfòbiques; per això la nostra posició és clara: hem de tenir protocols de prevenció i crear polítiques i mecanismes per combatre l’LGTBIfòbia, que els atacs no quedin impunes!»

«Lluitem perquè la nostra veu no només se senti, sinó que s’escolti; ens neguem a haver de continuar vivint amb por. El nostre paper davant de les violències masclistes és clar: erradicar-les».

«Aquesta organització està en contra de qualsevol tipus de discriminació, opressió i violència, i per això, hem de continuar construint el nostre ideari, sent actors crítics i enfortint el nostre discurs».

Qui és Alba Torras?

Alba Torras i Muñoz (Sabadell, 1999) està acabant el grau en Dret a la UAB.

Entre altres feines, ha treballat d’administrativa a CONVI (2017-2021), d’ajudant de cuina a Cal Capo (2021-2022) i d’entrenadora de vòlei a l’institut Pau Vila (des del 2018). També ha estat jurista en pràctiques al bufet Garcia Barroso – López Ordóñez el 2022.

És consellera nacional del Jovent Republicà des del 2020. Al Jovent Republicà de Sabadell, ha estat portaveu i també ha ocupat diverses secretaries (Comunicació i Imatge, Organització, Finances, i Finances i Formacions).

Ha estat vinculada a la Joventut de la Faràndula i ha estudiat percussió a l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell.