La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell aprova una moció d’ERC en defensa de l’autonomia local

Aprovada, també, la moció republicana de suport a les mobilitzacions per l’emergència climàtica del 27-S, amb un paquet de mesures

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat una moció d’Esquerra Republicana en defensa de l’autonomia local amb els vots d’ERC, Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Podemos, i amb els vots en contra del PSC i Ciudadanos. La iniciativa dóna resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra una proposta de resolució de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, segons la qual aquestes “només poden emanar sobre aspectes competencials de la mateixa administració”.

Als ajuntaments, s’ha de poder parlar de tot

El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha apuntat: “Cap tribunal ha de limitar la nostra llibertat d’expressió i de debat com a administració més propera als ciutadans. Als ajuntaments, tenim dret a parlar de tot; ho fem per encàrrec de la ciutadania que representem. Rebutgem judicialitzar la vida política. I ens preocupa haver-ho fet sense el suport de l’alcaldessa, que ha votat contra aquesta moció de defensa de l’autonomia local. Per ser l’alcaldessa o l’alcalde de tothom, cal defensar sempre la llibertat d’expressió de tothom”.

La moció manifesta que l’Ajuntament, “en base al principi d’autonomia local, i tenint en compte la seva voluntat de ser un espai de debat i de representació de la ciutadania, continuarà debatent i acordant aquells temes que tinguin interès per a la ciutadania del nostre municipi”. També rebutja “la judicialització de la vida política del país”, que considera impròpia de “societats democràticament madures”, i insta el Parlament a “regular la capacitat de les institucions d’aprovar mocions declaratives que no tenen efectes jurídics”.

En l’exposició de motius, la moció sosté que la sentència modifica el criteri del TS segons el qual “l’activitat municipal mancada d’efectes pràctics directes, essencialment, es limita a expressar una opinió política com a manifestació de voluntat d’acord als membres de la corporació, i, per tant, de la ciutadania representada en aquesta, en l’exercici de participació i llibertat de pensament”.

Moció d’ERC per l’emergència climàtica (27-S)

En la mateixa Junta de Portaveus d’aquest matí, l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat, per unanimitat, una altra moció d’ERC perquè el consistori continuï donant suport a les mobilitzacions pel clima de demà, que “demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de mesures concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle”.

La resta d’acords de la moció comprometen l’Ajuntament de Sabadell en un seguit d’accions en aquesta línia: augmentar la recollida selectiva fins al 70%, fomentar l’eficiència energètica dels edificis municipals i impulsar la mobilitat sostenible.

Per la sensibilització sobre el TDAH el 27-O

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament també ha aprovat la moció perquè l’Ajuntament de Sabadell col•labori en els actes de sensibilització sobre el TDAH que tindran lloc el 27 d’octubre. La institució s’hi compromet a tenyir de taronja les façanes o fonts, i a col•laborar en la organització d’un acte amb lectura de manifest sobre el trastorn.

El govern refusa ajornar el Ple de l’1 d’octubre

En la mateixa Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell, el govern de la ciutat ha refusat la petició feta a l’alcaldessa per part d’ERC, Crida i Junts, que comptava amb el suport d’Òmnium Cultural, perquè el Ple convocat per a l’1 d’octubre canviés de data.