Esquerra Republicana proposa un pla de xoc de manteniment dels fanals per reforçar-ne la resistència i la seguretat

  • Hauria d’incloure protegir-los de la degradació a causa de l’orina dels gossos i reposar-ne les tapes sostretes o protegir-ne els forats per prevenir accidents
  • Gabriel Fernàndez: «Per proposar, que és el que hem fet sempre –ser útils, treballar per a tothom–, cal escoltar els veïns, que ens fan arribar malestar i preocupació pel mal estat de molts fanals i pel perill que això suposa»

Esquerra Republicana Sabadell demana al govern municipal «un pla de xoc d’urgència i específic (temporalitzat, quantificat i prioritzat per zones i barris)» que reforci el manteniment dels fanals metàl·lics de l’enllumenat públic de la ciutat. Un pla que hauria d’incloure, «entre altres actuacions», protegir-los de la degradació a causa de l’orina dels gossos, d’una banda, i, de l’altra, reposar-ne les tapes sostretes o protegir-ne els forats per prevenir «possibles accidents». Dues actuacions que els republicans proposen que s’implementin amb plans d’ocupació del Vapor Llonch adreçats a aturats. El segon grup del consistori insta l’executiu local, a més, a «destinar més recursos a accions de conscienciació per instaurar com a pràctica generalitzada dels propietaris de gossos dissoldre’n l’orina amb aigua a la via pública». ERC ha formulat la proposta amb una moció al Ple de setembre, que se celebrarà dilluns.

El portaveu republicà sabadellenc, Gabriel Fernàndez, parla en la roda de premsa de presentació de la proposta

Davant d’un problema, una proposta

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Esquerra Republicana Sabadell és en aquesta ciutat i en aquest Ajuntament per fer política municipal. I, estant a l’oposició, això vol dir fiscalitzar l’acció de govern i proposar solucions que millorin la vida dels sabadellencs; no només proposar-les, sinó també mirar que tirin endavant, que es facin realitat. Per proposar, que és el que hem fet sempre –ser útils, treballar per a tothom–, cal escoltar els veïns, i els veïns ens fan arribar malestar i preocupació pel mal estat de molts fanals i pel perill que això suposa; us mostrem algunes fotografies que en donen fe. Proposem un pla de xoc que millori el manteniment dels fanals, que en garanteixi la seguretat i que, de retruc, doni feina a usuaris del Vapor Llonch a través de plans d’ocupació. I instem el govern municipal a afanyar-se, a presentar aquest pla abans de cap d’any i a centrar-lo en les zones més crítiques».

L’estat del mobiliari urbà

La regidora republicana Sílvia Renom ha apuntat: «El mobiliari urbà de la ciutat i els seus diferents elements estan exposats a la degradació per l’ús, el pas del temps, l’obsolescència i la vida útil dels seus materials, els efectes dels elements naturals (pluja, sol, temperatures, etc.), l’incivisme o el vandalisme. Per això, un dels principals esforços que l’administració local ha de fer és fer les inversions necessàries de forma permanent i sistemàtica per garantir-ne el manteniment, la millora o la substitució. Per la seva dimensió, pel seu volum, pel mal que poden fer si cauen o si enrampen, els fanals han de ser objecte d’una atenció preferent. I també cal destinar més recursos a comunicar per instaurar un hàbit: dissoldre l’orina dels gossos».

L’orina dels gossos i el robatori de tapes

El regidor republicà Santi Valls ha mostrat algunes imatges de fanals rovellats (foradats, fins i tot) o sense tapa, i ha indicat: «En total, a Sabadell, hi ha uns 16.800 fanals fixats a terra. Molts fa dècades que estan col·locats. Actualment, i com tothom a la ciutat pot comprovar amb un senzilla revisió ocular, molts dels nostres fanals metàl·lics presenten dues problemàtiques a les quals cal posar remei en breu temps, ja que son una veritable amenaça i perill per la salut i integritat física dels ciutadans: d’una banda, els efectes dels orins dels gossos representen una gran problemàtica per als fanals pel seu efecte altament corrosiu, ja que provoquen el deteriorament ràpid de les bases, i, de l’altra, el robatori sistemàtic i permanent de les tapes metàl·liques dels fanals de la ciutat deixa exposat el cablejat elèctric interior a les inclemències del temps (aigua, vent, corrosió) i a la possibilitat que pugui haver-hi un accident per contacte directe amb el cablejat o per electrificació del fanal metàl·lic».

L’incident del 27 d’agost

El diumenge 27 d’agost, hores després del temporal de vent i pluja viscut a la ciutat, es va produir la caiguda d’un fanal de ferro de nou metres d’alçada a la ronda Zamenhof, arran de la qual va resultar ferida greument una dona, que, va acabar ingressada a l’UCI de l’hospital Parc Taulí. El grup municipal republicà era al lloc dels fets en el moment d’aquests, i va poder fotografiar el fanal en qüestió i el deteriorament produït per l’òxid exterior i interior, unes fotos que es van publicar als mitjans de comunicació locals i, també, nacionals com ara TV-3.