Esquerra Republicana proposa que l’Ajuntament de Sabadell reconegui la figura d’Aureli Argemí i Roca

  • Els republicans registren una moció per donar la Medalla de la Ciutat al Mèrit Ciutadà a títol pòstum i dedicar un carrer o una plaça al president emèrit del CIEMEN, proposta que es debatrà a la Junta de Portaveus del 17 d’abril
  • Gabriel Fernàndez, portaveu: «Vull recordar-ne una frase amb la qual m’identifico molt: ‘Tenim por de crear el futur. Si creus que el futur és l’alliberament, lluites’. Reivindico aquesta rebel·lia davant del que és injust»

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell proposa que l’Ajuntament de Sabadell reconegui la figura del defensor dels drets dels pobles i dels drets col·lectius Aureli Argemí i Roca, mort dilluns, per la seva condició de «sabadellenc universal» i com a «reconegut defensor dels drets nacionals i lingüístics de tots els pobles del món, de la pau i de la solidaritat internacional». El grup republicà, el primer de l’oposició al consistori sabadellenc, vol que Sabadell atorgui a Argemí la Medalla de la Ciutat al Mèrit Ciutadà i que la Comissió del Nomenclàtor «iniciï l’estudi per dedicar-li un carrer o una plaça». ERC ha registrat la proposta en forma de moció a la Junta de Portaveus del 17 d’abril i treballa per reunir el suport d’altres formacions perquè tiri endavant.

Reconeixement necessari

El portaveu republicà a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Dilluns ens n’anàvem a dormir amb la trista notícia de la mort de l’Aureli Argemí, un d’aquells sabadellencs el pensament i l’acció dels quals han marcat i marcaran els nostres temps. En el tuit de reconeixement públic i de condol als seus familiars i amics, vaig voler recordar-ne una frase amb la qual m’identifico molt: ‘Tenim por de crear el futur. Si creus que el futur és l’alliberament, lluites’. Reivindico, particularment, aquesta lluita, aquest inconformisme, aquesta rebel·lia davant del que és injust i pel que és just. És de justícia reconèixer-ne la feina feta pels drets dels pobles i per la solidaritat internacional. L’elogi unànime a l’Aureli s’ha de traduir en un agraïment palpable a la seva ciutat de naixement. En aquests dies, ens posarem en contacte amb els diversos grups municipals per intentar que sigui una proposta de ciutat; estem oberts, com sempre, que altres formacions s’hi puguin sumar».

Qui va ser Aureli Argemí?

El teòleg i activista Aureli Argemí i Roca (Sabadell 1936 – Barcelona 2024) llicenciat en Teologia a Roma i París, va ser monjo de Montserrat, va formar part de la comunitat de Cuixà a Catalunya Nord, i va ser, també, secretari de l’abat Aureli Maria Escarré durant el seu exili (1965-1968).

El 1974 va fundar el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), entitat en defensa dels drets col·lectius dels pobles, del qual era, ara, president emèrit. Va ser promotor de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles (1990) i de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996).

Ha defensat la pau fundada en el respecte als drets inalienables dels pobles, i ha treballat per la cooperació internacional al desenvolupament.

Va impulsar la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, Cultura i Nació Catalanes (1981), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (1986), la Plataforma pel Dret a Decidir (2005) i l’Assemblea Nacional Catalana (2011).

Argemí va rebre en vida distincions com la Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya), la Medalla d’Honor de Barcelona (Ajuntament de Barcelona) o el Premi d’Actuació Cívica (Fundació Lluís Carulla).