Esquerra Republicana planteja una «moratòria universal indefinida» de desnonaments a Sabadell mentre duri l’emergència sanitària pel COVID-19

  • La moció republicana insta l’estat espanyol a «ampliar i mantenir» la prohibició d’executar-ne llançaments quan no hi hagi «alternativa habitacional digna»
  • La proposta, que es debatrà al Ple del de dimarts 3 d’octubre, exclou explícitament els petits propietaris vulnerables que necessitin l’habitatge

Esquerra Republicana vol que l’Ajuntament de Sabadell insti l’estat espanyol a «ampliar i mantenir la prohibició d’executar desnonaments» amb una «moratòria universal indefinida» que protegeixi les famílies afectades que no tinguin «alternativa habitacional digna» mentre duri l’emergència sanitària pel COVID-19 «com a mínim». Els republicans, principal força de l’oposició municipal, exclouen explícitament d’aquesta moratòria de desnonaments els petits propietaris en situació de vulnerabilitat que necessitin l’habitatge. La proposta es debatrà el Ple de dimarts 3 de novembre i, si tira endavant, es traslladarà al govern espanyol i al Congrés.

Dos desnonaments avui a Sabadell

Amb el desconfinament, la represa d’activitat dels jutjats ha suposat un augment molt important del nombre de desnonaments a tot el país, als quals ha fet front el moviment per l’habitatge. Aquest matí mateix, n’hi ha hagut dos a Sabadell, contra els quals s’ha mobilitzat la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de la ciutat.

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «No pot ser que, amb el panorama actual, els desnonaments de persones i famílies vulnerables continuïn com si no passés res. Sabadell ha de fer tot el possible, de manera directa o indirecta, per evitar els desnonaments de totes les persones en situació de vulnerabilitat, tant si és sobrevinguda arran de la COVID-19 com si no. Cal aturar tots els desnonaments de manera indefinida mentre existeixi una situació de crisi econòmica i social com l’actual. No fer-ho o no fer-ho del tot seria imperdonable».

Ampliar una pròrroga curta i escassa

El Reial Decret Llei 11/2020, del 2 d’abril, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, decretava una moratòria en els desnonaments de persones i famílies vulnerables per la pandèmia. Algunes de les mesures es van prorrogar al mes de juliol; altres, no, i, a finals de setembre, es a aprovar una nova pròrroga de la prohibició de desnonaments per impagament de lloguer en els mateixos termes que els que ja contemplava el decret original. Amb l’aturada de l’activitat laboral no essencial, els desnonaments a la ciutat de Sabadell es van aturar, però, a poc a poc, han tornat a donar-se, amb una freqüència notable a l’octubre.

Fernàndez rebla: «La pròrroga vigent és curta en temps —perquè només arriba al 31 gener del 2021 per a llars vulnerables sense alternativa residencial, quan just ara comença la segona onada de l’emergència sanitària—, i escassa en espectre, perquè deixa fora les persones en vulnerabilitat prèvia al covid i aquelles persones en vulnerabilitat sobrevinguda no demostrable pel motiu que sigui. En el context actual, més que mai, l’Ajuntament de Sabadell ha d’exercir la responsabilitat que li pertoca per protegir totes les famílies de la ciutat amenaçades per un desnonament».