Esquerra Republicana planteja al Ple que la rehabilitació del castell de Can Feu es financi mitjançant les meses de concertació de la Diputació

Una moció republicana al Ple d’aquesta tarda, a la qual s’ha sumat com a proposantel grup de la Crida per Sabadell, urgeix a “assegurar-ne l’estructura i la conservació”

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell planteja en una moció al Ple d’aquesta tarda que la rehabilitació del castell de Can Feu es financi mitjançant les meses de concertació de la Diputació de Barcelona, de la qual el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, és diputat. El grup republicà va registrar la moció el 23 d’octubre i la Crida per Sabadell s’hi va afegir com a proposant el 25 d’octubre. Constata que urgeix “assegurar-ne l’estructura i la conservació i habilitar-lo per a futurs usos, sense que aquestes actuacions” suposin limitar-los.

Un edifici emblemàtic

El castell de Can Feu és un element patrimonial emblemàtic de la ciutat, a la mateixa alçada de la torre de l’Aigua, dels edificis de l’antiga Caixa Sabadell o del Mercat Central. Ara que és de tots els sabadellencs gràcies a la feina feta el mandat passat, cal tenir-ne cura i posar-lo en valor dins el marc del nou parc que acollirà la zona”, comenta el portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, que també és diputat de la Diputació de Barcelona.

Manteniment i gestió

La moció proposa, en concret, “sol·licitar a la Diputació de Barcelona la inclusió de la rehabilitació del conjunt arquitectònic i dels espais exteriors del castell de Can Feu als projectes a desenvolupar conjuntament dins les meses de concertació”.

El text també insta l’Ajuntament a “incorporar al pressupost municipal a partir de 2020 una partida de manteniment de patrimoni que inclogui el castell, i que es mantingui per a aquells elements patrimonials que no tenen encara un ús definit, en el marc de les actuacions que quedin recollides en el nou Pla de Patrimoni”.

I, finalment, planteja “iniciar un procés ciutadà per definir els usos que s’han de donar al castell i als seus jardins, considerant la seva situació dins del futur parc que s’ha de construir a l’espai on abans hi havia la vida de tren i l’estació Can Feu | Gràcia dels FGC”.

Una mica de context

El mandat municipal passat (2015-2019), el Govern de Transformació quadripartit que integraven ERC, la Crida, els comuns i Guanyem va aconseguir la propietat del castell de Can Feu i dels seus jardins amb un cost d’expropiació d’uns 25.000 euros. També hi va fer unes primeres actuacions de protecció i seguretat per evitar el vandalisme amb la instal·lació d’una tanca perimetral, que van tenir un cost de 95.000 euros.

Tots els projectes presentats al concurs per definir el nou parc que ocuparà la superfície alliberada pel soterrament dels FGC al seu pas pels barris de Can Feu i Gràcia coincideixen a atorgar-hi una posició central al castell de Can Feu. Els pressupostos participatius Construint Ciutat d’aquest mateix any han atorgat 100.000 a la recuperació del jardí neoromàntic i l’horta del castell, la restauració de part de la muralla, la rehabilitació de la capella i la prospecció arqueològica.

La moció descriu així la situació que en justifica la presentació: “Les actuacions de manteniment realitzades abans del canvi de propietat han resultat insuficients, i actualment es troba en un estat molt precari i amb risc d’esfondrament d’alguna de les estructures. Les obres necessàries per assegurar l’estructura de l’edifici i habilitar-lo per als usos que posteriorment se li puguin assignar”, afegeix, “requereixen una inversió important que condiciona el pressupost municipal”.