Esquerra Republicana denuncia que la decisió del govern per al gimnàs municipal desobeeix el Ple i alerta que continua suposant «desmantellar-lo»

  • Èlia Soriano-Costa: «El govern pretenia tancar-lo discretament i, després d’haver-lo instat a no fer-ho, manté la voluntat inicial; això sí: amb maquillatge»
  • Raül Garcia Barroso: «Cal un projecte esportiu per a l’equipament, que proposem que se centri en la promoció de la salut amb un marcat accent inclusiu»
  • Gabriel Fernàndez: «Malauradament, una vegada més, el govern de Marta Farrés és incapaç de consensuar. Tira pel dret. Ni debat polític ni participació»

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell ha denunciat que la fórmula decidida pel govern de la ciutat per al gimnàs municipal incompleix el mandat del Ple extraordinari que els republicans van forçar per Nadal, i que en suposa la desaparició com a equipament i com a servei públic en actiu des del 1957. El principal grup de l’oposició sosté que l’executiu municipal desobeeix la moció aprovada fa mesos amb les úniques abstencions del PSC i Junts, que l’insta a mantenir el servei en les condicions actuals i a acordar-ne una fórmula de gestió de titularitat pública i que en prioritzi la gestió directa. ERC també denuncia que la taula de treball creada arran de la mateixa moció s’ha reunit completa (amb els grups municipals, els usuaris i els treballadors) una sola vegada, que no hi ha hagut debat real i que el govern no hi ha dut cap document. Exigeix, doncs, un projecte o informe extern, i remarca, a més, que l’opció anunciada pel PSC implica acomiadar els treballadors actuals.

 

Maquillatge i manca de diàleg real

Els republicans asseguren que la decisió del govern (cedir la gestió de la instal·lació a una entitat i mantenir-hi un programa d’activitats per a adults reduït a la mínima expressió) suposa mantenir, «amb maquillatge», la seva voluntat inicial de tancar el gimnàs. Esquerra revela que el govern municipal s’ha limitat a presentar la seva fórmula com a fet consumat a la taula de treball i que ha tancat la porta a cap mena de debat o valoració d’opcions. A la moció, el Ple insta l’executiu a crear una taula de treball amb tots els grups, representants d’usuaris i treballadors i tècnics municipals per tal de consensuar el model i els serveis que l’equipament hauria de prestar com a gimnàs públic a partir del 2022.

Es liquida un gimnàs nascut el 1957

La portaveu adjunta d’Esquerra Republicana, Èlia Soriano-Costa, ha declarat: «No ha canviat res: el govern pretenia tancar el gimnàs municipal discretament i, després d’un Ple extraordinari en què la majoria dels regidors de la corporació el vam instar a no fer-ho, manté la seva voluntat inicial; això sí: amb maquillatge. Informem els ciutadans de Sabadell que el govern de Sabadell té previst eliminar el gimnàs municipal de la ciutat, desmantellar-lo, descatalogar-lo com a tal. La seva fórmula suposa la liquidació d’un gimnàs singular catalogat dins el Pla Director d’Instal·lacions i Equipaments Esportius de Catalunya (PIEC). Ras i curt: el gimnàs deixa de ser un gimnàs si el govern tira endavant el que ens ha presentat a la taula com a fet consumat sense cap opció a debatre res, sense cap projecte, sense cap informe extern, que tornem a reclamar. L’executiu del PSC tindrà el dubtós honor de ser el liquidador d’un equipament i un servei públic de titularitat municipal que existeix des del 1957, amb un naixement lligat a la figura de Joaquim Blume i una consolidació el 1996 amb el trasllat a la ubicació actual de la plaça Frederic Mompou, i que l’Ajuntament va gestionar directament fins al 2001».

Què proposa ERC per al gimnàs municipal

Esquerra Republicana Sabadell planteja un model de gimnàs municipal basat en un servei públic de promoció de la salut adreçat tant a particulars com a esportistes i amb un marcat accent inclusiu. Un equipament que lideri un sistema d’instal·lacions esportives centrades en la recerca i la innovació en salut i que promogui hàbits de vida saludables entre col·lectius que, sense aquest servei públic, no tindrien accés a l’activitat física.

El regidor Raül Garcia Barroso, responsable d’Esports del Govern Republicà, ha exposat: «No comencem la casa per la teulada: no ens traguem de sobre el gimnàs com si fos una molèstia, una càrrega; no en desaprofitem el potencial estratègic i transformador; no el tanquem sense que es noti gaire que el tanquem, que és el que farà el govern. Cal que es redacti un projecte esportiu per a l’equipament i proposem que se centri en tres línies de servei: la promoció de la pràctica esportiva saludable, amb els aparells adients per a l’exercici supervisat o lliure i amb un programa d’activitat supervisada i altres d’específics; un programa d’activitat física i esportiva creat en col·laboració amb els centres de salut públics de la ciutat per activar protocols mèdics que permetin prescriure activitat física per a patologies lleus, una iniciativa recollida al nostre programa electoral, i, en tercer lloc, una pla d’actuació per oferir serveis de titularitat pública i gestió directa per a la recuperació física d’esportistes d’entitats d’esport base locals».

Incapacitat de construir consensos

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha reblat: «Malauradament, una vegada més, el govern de Marta Farrés és incapaç de consensuar, d’acordar, de pactar. Tira pel dret. Ni debat polític ni participació d’actors socials; ni, tampoc, empatia amb els directament afectats (en aquest cas, usuaris i treballadors). Res de res: es pren una decisió en un despatx, s’escenifica un debat inexistent, es justifica amb suposats arguments tècnics quan l’opinió pública o l’oposició pressionem, i això és el que hi ha. Autoritarisme. Incapacitat de diàleg i falta total i absoluta de lideratge».