ERC vol que l’Ajuntament insti Madrid a pagar «de manera immediata» les prestacions dels sabadellencs afectats per ERTOs

  • El grup republicà, el principal de l’oposició, presenta al Ple de dimarts una moció en defensa dels ciutadans que fa dos mesos i mig que no reben cap mena d’ingrés per la incapacitat de gestió del Servicio Público de Empleo Estatal
  • Gabriel Fernàndez, portaveu: «Exigim —no demanem: exigim— el pagament als treballadors sabadellencs afectats, i exigim, també, transparència: cal que el govern espanyol faci públic quants han cobrat i quants no des del 15 de març»

Esquerra Republicana presentarà dimarts al Ple de l’Ajuntament de Sabadell una moció en què proposa instar el govern espanyol a pagar «de manera immediata» les prestacions d’atur dels sabadellencs afectats per ERTOs que encara no han cobrat més de dos mesos i mig després de l’inici de la crisi COVID-19. La moció també planteja que l’Ajuntament insti l’executiu PSOE-Podemos a publicar de manera territorialitzada (a nivell de municipi) el recompte dels que han cobrat i dels que no, en sèries quinzenals o mensuals des del 15 de març, una informació que l’administració central no ha facilitat ara com ara. Uns 80.000 catalans es troben en aquesta situació extrema segons el govern de la Generalitat, que ha rebut 3.000 correus de queixa.

«Situació desesperant»

El portaveu republicà a Sant Roc, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Ja fa més de dos mesos que hi ha treballadors de Sabadell que no reben cap mena d’ingrés i que pateixen, doncs, una situació desesperant; persones en aquesta situació se’ns han adreçat i Esquerra els donarà veu al Ple. Famílies senceres estan patint aquesta situació injusta afegida a l’angoixa de no saber quan podran tornar a la feina. Com a representants públics en l’àmbit local, exigim —no demanem: exigim— que el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) pagui les prestacions d’atur als treballadors afectats tan aviat com es resolguin les incidències i reclamacions. I exigim, també, transparència: cal que el govern espanyol faci públic quants han cobrat i quants no des del 15 de març; tenim dret a saber-ho i necessitem disposar-ne per fer-ne seguiment i donar-los suport».

Fernàndez ha afegit: «No entenem que que, fins ara, el govern de Sabadell, la segona ciutat de Catalunya amb més afectats, no hagi liderat l’acció política necessària durant tots aquests mesos davant el govern central. Mani qui mani a Madrid, el govern d’una ciutat com Sabadell ha de defensar els seus ciutadans i reclamar que Moncloa compleixi les seves obligacions. Cap subterfugi burocràtic o tecnològic és excusa per deixar sense ingressos tantes famílies: la màgia no existeix i els governs han de pensar les polítiques que volen fer i com les faran realitat. Si no, s’és maldestre i inoperant».

Quasi 15.000 sabadellencs, afectats per un ERTO

Sabadell és la segona ciutat catalana amb més ERTOs, només rere Barcelona. S’hi han acollit 2.306 empreses sabadellenques (prop del 15% del teixit empresarial local), sempre segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Quasi 15.000 sabadellencs (concretament, 14.658) són en un ERTO. Per donar suport als afectats que no han rebut la prestació d’atur del SEPE, la Generalitat s’ha vist obligada a crear una prestació d’emergència de 200 euros, que, amb 100.000 sol·licituds aprovades, ha exhaurit la partida extraordinària de 20 milions en poques hores. El govern espanyol ha rebutjat els oferiments de suport material i humà al SEPE per part de la Generalitat.

Fernàndez interpel·la la presidenta de la Diputació

Com a diputat provincial, Gabriel Fernàndez va interpel·lar ahir sobre la qüestió la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, al Ple de la institució. Li va dir: «Tots els qui som aquí formem part de la societat que ni s’ha quedat a l’atur ni s’ha trobat afectada per un ERTO. Som dels afortunats que hem cobrat cada mes des de l’inici de la pandèmia. Que és el que és just, per a nosaltres i per a tothom. Per escrit, demani a la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, de la forma més diligent en què sigui capaç de fer-ho, el pagament immediat de les prestacions d’ERTO a tots els treballadors afectats per aquesta situació. I que es resolguin de forma imminent totes i cadascuna de les incidències i reclamacions formulades al respecte».