ERC Sabadell proposa convertir el vapor Pissit en la seu de les entitats de cultura popular de la ciutat amb una inversió de 3,6 milions d’euros

  • El projecte Pissit Cultura Popular forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que Esquerra Republicana i Esquerra Unida i Alternativa proposen per al pròxim mandat municipal
  • Els treballs per fer-ho possible actuarien en una superfície d’uns 4.100 metres quadrats i podrien començar dins el mandat que ve (2023-2027)
  • Gabriel Fernàndez: «No venim a fer canvis cosmètics, sinó ambiciosos. Venim a fer que Sabadell, realment, torni a ser la capital que tots somniem. I per això la cultura popular ha de jugar un rol clau i ha de tenir recursos»

10/05/2023 — ERC Sabadell vol convertir l’emblemàtic vapor Pissit en un centre que aculli el material, els assajos i les trobades de les entitats de cultura popular sabadellenques, que les interrelacioni i les mostri a tothom, i que estigui gestionat per elles mateixes. El projecte Pissit Cultura Popular dels republicans actuaria en una superfície d’uns 4.100 metres quadrats amb una inversió total de 3,6 milions d’euros, que inclouen les obres (3,3 milions), els honoraris i la direcció d’obres (260.000 euros) i altres tasques (40.000 euros). Els treballs per fer-ho possible podrien començar el mandat que ve. La iniciativa forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les propostes principals dels per al pròxim mandat, cadascuna de les quals es mostra en un vídeo. L’alcaldable Gabriel Fernàndez ha presentat l’acció amb la número 2 de la candidatura ERC-EUiA per a les eleccions municipals del dia 28, Sílvia Renom.

La casa de la cultura popular

L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, «l’alcalde de la gent», ha dit: «La nostra ciutat un deute pendent amb la cultura popular. És notori que hi ha unes carències molt grans i que si la cultura popular tira endavant a Sabadell, és gràcies especialment al treball de totes aquestes entitats, de tanta gent que dóna amor permanentment, perquè ho fan per amor, per amor a la cultura d’aquest país; tiren endavant les colles, tiren endavant la cultura, i ho fan de forma desinteressada. Hi ha un deute, falta en aquesta ciutat un Ajuntament que estigui veritablement al costat de la cultura popular. I ha arribat el moment».

»Creiem que aquest projecte que estem presentant avui, Pissit Cultura Popular, aquesta àrea de serveis que pugui centralitzar les diferents activitats de la cultura popular de la ciutat, que els doni un nou nivell d’importància amb aquest equipament exclusiu per a la cultura popular, gestionat per elles mateixes, era hora que arribés, i ha arribat l’hora que passi. Nosaltres estem en contacte permanent am les entitats de la cultura popular i hi estem en contacte permanent perquè, en definitiva, molta d’aquesta gent també en forma part de la nostra gent. I per tant, sabem les necessitats, sabem les oportunitats que tenim i el que podria passar a la nostra ciutat si la cultura popular tingués un suport decidit per part d’un Ajuntament que fos al costat d’aquesta cultura.»

»Per tant, és una oportunitat única, aquest projecte de Pissit Cultura Popular, que s’integra al programa Transformem Sabadell. No veníem a fer canvis cosmètics, ja ho hem dit; venim amb canvis ambiciosos, venim a fer que Sabadell, realment, torni a ser la capital que tots somniem. I per això la cultura popular ha de jugar un rol clau i ha de tenir recursos per fer possible aquest canvi i aquesta transformació que desitgem.»

«L’any que ve tenim un esdeveniment. Sabadell serà Capital de la Cultura Catalana. Malauradament, hem vist que no hi ha cap inversió important ni cap aposta important. Només volen titulars, alguns, els de sempre. Titulars i aprofitar-se d’una efemèride per a la qual, per cert, hem hagut de pagar. Nosaltres en tenim una altra concepció. Per a nosaltres, la capitalitat de la cultura no és un esdeveniment puntual: ha de ser sempre. Sabadell ha d’apostar decididament per la cultura, i això és el que farem a partir del dia 28 de maig si la societat i el poble de Sabadell ens fa confiança.»

La cultura, eina de transformació

La número 2 de la candidatura ERC-EUiA en les municipals del 28 de maig, Sílvia Renom, ha afirmat: «Les polítiques públiques exercides des dels municipis republicans han de garantir la presència de l’element cultural com a eix transversal. Cal treballar conjuntament per fer de la cultura una veritable eina transformadora de la societat i de cohesió social. Perquè nosaltres creiem en la cultura. Les entitats de la ciutat tenen diferents necessitats, i una d’elles és l’espai. És important actualitzar l’inventari d’espais de les entitats en les seves diferents tipologies d’ús (seu, reunions, magatzem, realització d’activitats, etc.) i incorporar-lo al Pla d’Equipaments de la ciutat. Perquè nosaltres creiem en les entitats».

»Crear un nou equipament polivalent de caràcter sociocultural amb ús per a entitats de la cultura popular amb la remodelació i adaptació del Vapor Pissit suposarà una empenta molt important per unes entitats que, entre la pandèmia i alguns capítols del mandat actual, en què no han tingut el suport ni la consideració necessaris per part del govern municipal actual, han patit.»