ERC Sabadell omple el pont del parc Catalunya de «Zapatos Rojos» contra les violències masclistes dins la commemoració del 25-N

  • La creació replica l’obra de l’artista mexicana Elina Chauvet
  • L’acció feminista republicana és possible gràcies a les donacions de sabates de ciutadans i entitats i gràcies al treball voluntari d’un equip de persones

La secretaria de Feminismes d’Esquerra Republicana Sabadell ha organitzat aquesta tarda, de 16 a 20 h, la instal·lació artística Zapatos Rojos al pont del parc Catalunya dins els actes amb què la ciutat commemora el 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. El muntatge replica l’obra homònima de l’artista mexicana Elina Chauvet (elinachauvet.art), que ha autoritzat l’acció. Un equip de persones ha treballat durant setmanes a la seu de la secció local d’ERC pintant de color vermell sabates donades per diverses persones i entitats de la ciutat. La secretària de Feminismes d’ERC Sabadell i també portaveu adjunta a l’Ajuntament, Èlia Soriano-Costa, ha presentat la instal·lació en roda de premsa amb la presidenta Carme Forcadell, acompanyades de les persones que l’han fet possible.

Tres puntals del feminisme

Èlia Soriano-Costa hi ha afirmat: «ERC Sabadell commemorem aquest any Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb una instal·lació artística al voltant d’un símbol que ens permet expressar 3 puntals bàsics de la lluita feminista».

«La denúncia pública de la violència que patim les dones en tots els àmbits de la nostra vida, que a més a més està normalitzada. El moviment feminista treballa des de fa moltes dècades per l’erradicació de qualsevol tipus de dominació o de discriminació social per raó de gènere, i ho fa des de la base de les dones com un tot. Aquest espai representa un lloc públic en el que les dones podem expressar aquesta discriminació i fer-ho de manera pública. El repte és majúscul i el temps escàs perquè al final de la recta de la violència masclista el que està en joc són les nostres vides. No tenim alternativa: cal avançar a passos de gegant i la manera de fer-ho créixer és trobar espais per expressar la nostra llibertat, els nostres drets, manifestar públicament que som aquí i que no podem permetre seguir amb això, perquè tenim el dret de viure una vida digna, de manera segura, a casa nostra, a la nostra ciutat, i en el cas d’ERC com a organització política denunciant que no volem assumir la violència com un preu a pagar per fer política. Ocupem l’espai públic, omplim els carrers per manifestar la discriminació i la violència».

«El record i l’homenatge a les víctimes d’aquesta violència. Aquestes sabates representen les dones assetjades, humiliades, atacades, i especialment les desaparegudes i assassinades víctimes dels feminicidis, a Catalunya 111 víctimes des que es recullen dades oficials. Hem triat l’obra d’Elina Chauvet perquè neix a Ciudad Júarez, la ciutat on es fa servir per primera vegada el concepte feminicidi, un concepte que engloba una sèrie de fenòmens que van des de la violència sistèmica l’assassinat de dones pel simple fet de ser-ho, per a l’autora és un acte d’amor a la seva germana víctima de feminicidi. Una obra que denuncia l’assassinat sostingut de dones a aquesta ciutat des dels anys 90 però que és una realitat arreu del mon. Però és també un acte de declaració d’amor cap a les famílies que pateixen aquesta xacra i per a tot el moviment feminista que reclama justícia per aquesta violència Les sabates vermelles les dones desaparegudes, les que ja no hi són i però també l’amor i la solidaritat que sorgeixen al voltant d’aquesta violència i sobretot aquesta part d’esperança en l’amor, en la cura, per generar com a societat aquest canvi tan necessari com urgent.»

«I finalment l’empatia, la sororitat, l’acompanyament i la reflexió, el treball conjunt que genera xarxa. Perquè durant molts anys dones molt diverses entre nosaltres, hem estat callades patint les conseqüències d’aquestes violències, i el moviment feminista, en a quest cas a través de l’art , hi posa veu, ens apropem a un espai comú generant una xarxa de col·laboració que ens permet treballar conjuntament des de la nostra diversitat en un projecte comú a través de la metàfora del fet de recollir les sabates i pintar-les en un espai. L’art col·lectiu com a representació de la diversitat de la nostra organització política com de la ciutat de Sabadell, totes les sabates son tant diverses com nosaltres mateixes, i tots els àmbits en que patim aquesta violència, per això hi des de sabates d’estar a casa fins a donacions d’associacions culturals o esportives, sabates d’entorns laborals diversos… com a eina per visibilitzar que la violència contra les dones es present en tots els àmbits de la nostra vida.»

Qui és Elina Chauvet i què és Zapatos Rojos?

Elina Chauvet (1959) va néixer a Casas Grandes Chihuahua, Mèxic.

Graduada per la Universitat Autònoma de Ciudad Juárez, amb estudis en arquitectura, compta amb diversos cursos en diverses disciplines dins l’art contemporani, amb mestres dels Estats Units i el Canadà. A Mèxic ha fet nombrosos tallers amb mestres destacats com Luis Nishizawa, Luis Felipe Ortega i Miguel Castro Leñero.

El seu procés artístic gira entorn de l’artivisme i el feminisme, del qual indaga i investiga sobre els processos socials i la violència envers la dona. Compta amb múltiples exposicions individuals, col·lectives i participacions en fires a Mèxic, l’Amèrica del Sud, els Estats Units i Europa. Destaca la seva participació a la 12a Biennal del Mercosur al Brasil.

Creadora de la instal·lació d’art públic Zapatos Rojos, un projecte d’art col·laboratiu iniciat l’any 2009 a Ciudad Juárez, que és la seva obra més representativa, replicada a Mèxic i a diversos països com Itàlia, Noruega, l’Argentina, Xile, el Paraguai, Espanya, l’Equador, els Estats Units, el Canadà, el Brasil i Benín (Àfrica).

Zapatos Rojos és un símbol internacional, és un projecte que promou la no-violència a les dones. L’Elina actualment viu i treballa a la ciutat de Mazatlán, Sinaloa, Mèxic.