ERC Sabadell fa públic l’acord polític amb el PSOE perquè la ciutat recuperi la caserna, i l’exhorta a complir-lo tan aviat com s’acabi el procés judicial

  • El pacte aconseguit pels republicans dins la negociació dels pressupostos té en compte que la cessió es farà «un cop es resolguin els problemes judicials»
  • Gerard Álvarez: «Ara, el PSC, que governa a la ciutat, i el PSOE, a l’Estat, tenen l’obligació de complir amb diligència l’acord que hem aconseguit»
  • Gabriel Fernàndez: «L’acord assolit per ERC és de compliment obligat. I, tan aviat com el procés judicial finalitzi, haurà de ser de compliment immediat»

ERC Sabadell ha presentat els detalls i el context de l’acord polític a què ha arribat amb el PSOE dins la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, aprovats dijous. El pacte compromet els socialistes a «facilitar les gestions per a l’adquisició dels edificis de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Catalunya que es trobin en desús», i assenyala tres quarters de la Guàrdia Civil a l’Alt Penedès (Vilafranca, Sant Sadurní d’Anoia i Sant Quintí de Mediona) i el de Sabadell; en aquest cas, «un cop es resolguin els problemes judicials», ja que el litigi és ara al Tribunal Suprem després que el TSJC donés la raó al govern espanyol. El diputat republicà sabadellenc, Gerard Álvarez, i l’alcaldable republicà a Sabadell, Gabriel Fernàndez, s’han mostrat satisfets per l’acord en roda de premsa, i han exhortat el PSOE a complir-lo de manera diligent.

«Militar en la utilitat»

El diputat republicà sabadellenc a Madrid, Gerard Álvarez, ha afirmat: «Esquerra Republicana ha assolit un acord històric. Durant dècades, els ciutadans i ciutadanes de Sabadell han reclamat aquest espai, i ara, el PSC, que governa a la ciutat, i el PSOE, a l’Estat, tenen l’obligació de complir amb diligència l’acord que hem aconseguit en plena coordinació entre ERC Sabadell i el Grup Parlamentari Republicà a Madrid. Militar en la utilitat és la nostra obligació i per això seguirem lluitant a primera línia des de Madrid per assolir més acords que beneficiïn el país i també la ciutat de Sabadell. Com a nou veí de Sabadell, estic molt orgullós per la feina feta i el que hem aconseguit. Sabadell es mereix un canvi, una revolució republicana, i estic segur que en Gabriel Fernàndez serà qui porti aquesta revolució».

«De compliment obligat i immediat»

L’alcaldable republicà i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha assegurat: «Esquerra Republicana ha assolit un acord històric per fer realitat el que els ciutadans de Sabadell hem reclamat durant dècades: que la ciutat recuperi la caserna. El Ministeri de l’Interior ha litigat insistentment per reclamar-ne la propietat, i, un cop tancat aquest procés judicial i –el més important– desfet el nus del desacord gràcies a la força i a l’acció política d’Esquerra a Madrid, el PSOE ha de complir amb la seva part. Abans d’aquest acord, no ens consta que el PSC de Sabadell hagi fet res perquè la ciutat recuperés la caserna, ni a través de l’alcaldessa Marta Farrés en compliment de la moció d’ERC aprovada al Ple, ni, tampoc, a través del seu diputat a Madrid; no ens consta. Tal com diu el company Gabriel Rufián, ‘el PSOE no fa: al PSOE se l’obliga a fer’. Tal com deia el diputat Álvarez, l’acord és de compliment obligat. I, tan aviat com el procés judicial finalitzi, haurà de ser de compliment immediat. La pilota és ara a la teulada del PSOE i, també, del PSC, que ostenta, ara com ara, l’alcaldia de la ciutat».

«Tancar un litigi de dècades»

Fernàndez ha afegit: «I aquest acord assolit és la clau i l’oportunitat per tancar definitivament un litigi de dècades en què ERC sempre hem defensat que pertany a la ciutat i que, per tant, no n’hem de pagar ni un cèntim. Volem donar les gràcies als grups republicans al Congrés i al Senat i a tot el front a Madrid per la bona feina al servei de Sabadell. L’octubre del 2020, el grup municipal republicà ens vam trobar amb el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que ha estat veí de Sabadell durant anys, i li vam encarregar que la ciutat recuperés la caserna, entre altres temes. I, paral·lelament, no hem deixat de treballar en l’àmbit local per fer-ne possible la cessió».

El líder republicà ha recordat: «L’actual situació de judicialització entre l’Ajuntament i el govern central per la propietat de la caserna és el producte del pèssim acord per als interessos de la ciutat que va promoure el govern socialista del qual Marta Farrés formava part l’any 2006. Aquell govern de l’alcalde Bustos va signar amb el ministre Rubalcaba un conveni segons el qual l’Ajuntament pagaria tres milions d’euros i donaria 5.000 metres quadrats al govern espanyol a canvi d’una caserna que era, és i serà de la ciutat».

«La màgia no existeix»

I ha fet valdre la feina feta per Esquerra Republicana: «En política, com en la vida, la màgia no existeix, no hi ha dreceres ni n’hi ha prou amb bones intencions, raons ni proclames enceses; l’experiència ens diu que només hi ha resultats amb feina constant i amb compromís inequívoc. I, sobretot, sabent aprofitar totes les escletxes i oportunitats. Per això, hi ha hagut un equip de treball entre ERC Sabadell i els diputats i senadors d’ERC a Madrid que ha funcionat amb plena coordinació. A totes les institucions on som presents, treballem incansablement perquè passin coses que beneficiïn Sabadell; som una eina útil al servei de la gran majoria dels sabadellencs. La nostra prioritat absoluta és la ciutat, els seus barris, la seva gent, el seu benestar, la defensa dels seus drets i, una vegada més, hem posat tota la nostra força al servei dels seus interessos».

Finalment, Gabriel Fernàndez ha reblat: «Al maig, tenim l’oportunitat que la gent corrent tornem a governar l’Ajuntament i els de sempre facin un pas al costat perquè continuïn passant coses com aquesta. Estem orgullosos de la feina feta i de la fita assolida; exhortem el PSOE a complir, i treballem per dotar la caserna d’una nova vida al barri de la Creu Alta i en benefici de tota la ciutat».