ERC Sabadell aconsegueix incloure la cessió de la caserna a la ciutat dins el principi d’acord amb el PSOE pels pressupostos de l’estat

  • Els republicans arrenquen al PSOE l’acord polític perquè el govern espanyol cedeixi l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament de Sabadell
  • Gabriel Fernàndez: «Posem tota la nostra força al servei dels interessos dels sabadellencs. Al maig, la ciutat té l’oportunitat que la gent corrent tornem a governar l’Ajuntament perquè continuïn passant coses com aquesta»

Esquerra Republicana Sabadell ha aconseguit incloure al preacord amb el PSOE per a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat un acord polític perquè el Ministeri de l’Interior espanyol cedeixi a l’Ajuntament l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, situada a la cantonada de la Gran Via amb el carrer Vilarrúbias, al barri de la Creu Alta. L’acord assolit pels republicans tancaria definitivament un litigi de dècades en què ERC sempre ha defensat que l’antic equipament policial pertany a la ciutat i que, per tant, el consistori no n’havia de pagar ni un cèntim. En la consecució de l’acord, ha estat clau el treball de l’alcaldable i portaveu d’ERC a Sabadell, Gabriel Fernàndez, en coordinació amb el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, i, molt especialment, amb el diputat sabadellenc a Madrid, Gerard Álvarez.

El diputat sabadellenc d’ERC a Madrid, Gerard Álvarez (esquerra), amb l’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez (dreta)

La prioritat: Sabadell

L’alcaldable d’ERC a Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Amb tota la prudència del món perquè es tracta, encara, d’un principi d’acord, vull donar les gràcies al grup republicà al Congrés i al grup d’ERC – EH Bildu al Senat per la seva bona feina al servei de Sabadell. El 2020 vam trobar-nos amb el portaveu Gabriel Rufián, que ha estat veí de Sabadell durant anys, i li vam encarregar aquest tema (que la ciutat recuperés la caserna) i altres. No hem deixat de treballar per fer possible la cessió de la caserna, també al Ple amb una moció recent perquè el govern municipal mogués fitxa, cosa que, malauradament, no tenim constància que hagi passat. Els últims temps, hi hem estat treballant amb Gabriel Rufián i, especialment, amb el diputat a Madrid Gerard Álvarez, que ara és veí nostre, viu a Sabadell, i també amb el senador Pau Furriol. L’anunci ens fa molt feliços; moltes gràcies a tota la gent d’Esquerra a Madrid».

Fernàndez ha remarcat: «A totes les institucions, Esquerra Republicana treballem incansablement perquè passin coses que beneficien Sabadell i la seva gent corrent; som una eina útil al servei de la gran majoria de la ciutat. La meva prioritat és Sabadell; la prioritat absoluta d’Esquerra Republicana Sabadell és la ciutat, els seus barris, la seva gent, el seu benestar, i, una vegada més, hem posat tota la nostra força al servei dels interessos dels sabadellencs. Al mes de maig, la ciutat té l’oportunitat que la gent corrent tornem a governar l’Ajuntament perquè continuïn passant coses com aquesta que anunciem avui».

L’alcaldable ha afegit: «En aquest cas, no oblidem l’acord del govern del qual Marta Farrés formava part amb el govern central, i que van signar l’alcalde Bustos amb el ministre Rubalcaba segons el qual l’Ajuntament pagava per una caserna que era, és i serà de la ciutat –i, més concretament, del barri de la Creu Alta–, i tampoc oblidem que el Ministeri de l’Interior ha litigat insistentment per reclamar-ne la propietat; de fet, aquest litigi de dècades continua judicialitzat i, un cop tancat, vigilarem que el PSOE compleixi i esperem que el PSC de Sabadell pressioni els seus perquè executin el compromís que la gent d’Esquerra Republicana hem aconseguit a través d’aquest acord polític dins el marc dels pressupostos estatals».

Gabriel Fernàndez ha declarat: «Tal com diu l’amic Gabriel Rufián, el PSOE no fa: al PSOE se l’obliga a fer. ERC Sabadell sempre, sempre, sempre hem treballat i defensat el que ara hem aconseguit gràcies a la força negociadora d’Esquerra a Madrid: #LaCasernaÉsNostra; abans al govern i ara a l’oposició. Malauradament, ni el PSC de Sabadell ni Marta Farrés ni el seu diputat a Madrid hagin estat decisius per assolir el que tenim el plaer d’anunciar-vos avui; esperem que, a partir d’ara, pressionin el seu partit perquè compleixi amb la ciutat. Ens omple d’orgull poder donar una notícia tan esperada, tan lluitada, tan justa; que ERC l’hagi fet possible».

I ha reblat: «Esperem que ben aviat, si aquest principi d’acord es confirma, puguem comparèixer el diputat Gerard Álvarez i jo mateix per explicar als mitjans de comunicació i a la ciutadania sabadellenca en general un acord que permetrà que Sabadell recuperi formalment el que és seu, i tot el procés negociador que ha permès arribar-hi».

Tràmit parlamentari al Senat i al Congrés

El senador republicà Pau Furriol ha afirmat: «Hem aconseguit desencallar una qüestió molt necessària i reivindicada per a la ciutat de Sabadell. Entre les aportacions assolides fins ara per Esquerra Republicana, hi ha aquest acord polític perquè la caserna torni al seu únic propietari legítim: l’Ajuntament de Sabadell».

El senador d’ERC ha explicat que, de moment, la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat comença el seu tràmit al Congrés, però que encara queda camí per recórrer des de l’òptica de la negociació durant els pròxims dies, abans no es pugui donar per fet un acord definitiu: «Durant aquest procés, serem exigents en la defensa d’allò que creiem que és just per a Catalunya i, en aquest cas, per a Sabadell».

Dijous està prevista la votació de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat al Congrés que continuarà el seu tràmit al Senat durant el mes de desembre, i en el cas de ser incorporades noves esmenes a la cambra alta legislativa, hauran de ser ratificades finalment en una nova sessió plenària al Congrés.

[📸 de portada: Roger Benet / Ràdio Sabadell.]