ERC proposa que Sabadell reconegui la figura de la primera alcaldessa del país, la republicana Nativitat Yarza

  • Els republicans vehiculen la seva proposta en una moció que presentaran demà dimarts al Ple de desembre de l’Ajuntament de Sabadell
  • Èlia Soriano-Costa: portaveu adjunta: «Durant vuit dècades, el nom de Yarza ha estat sepultat per l’oblit. Aquesta bateria de propostes, que articulem en forma de moció al Ple de demà, pretén contribuir a resoldre-ho»

ERC Sabadell impulsa que l’Ajuntament s’adhereixi a l’Any Nativitat Yarza Planas, impulsat per l’Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, amb motiu del 150è aniversari del naixement de la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l’estat espanyol. Esquerra Republicana també promou que el consistori posi el nom de l’edil republicana a un espai públic (carrer, plaça o equipament); que en difongui la figura acollint la mostra que l’ICD li ha dedicat, i que recuperi la veu i els discursos de Yarza, de la també republicana Fidela Renom (primera regidora sabadellenca) i d’altres sabadellenques coetànies seves en una campanya específica. Els republicans vehicularan la iniciativa en forma de moció del grup municipal al Ple ordinari de desembre, que tindrà lloc demà dimarts a la tarda.

Presentació en roda de premsa

La proposta l’han presentada aquest matí en roda de premsa a la plaça Fidela Renom la portaveu adjunta i secretària de Feminismes de la secció local de la formació, Èlia Soriano-Costa, i Clara Palau, vocal de la junta de l’associació feminista Nativitat Yarza Planas, presentada a l’última Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana i que té el suport de la vicesecretària general de Feminismes i LGBTI d’ERC, Raquel Sans Guerra.

Les propostes republicanes

A banda de l’adhesió de l’Ajuntament de Sabadell a l’Any Yarza, el text de la moció republicana planteja, concretament, «proposar a la Comissió de Nomenclàtor posar el nom de Nativitat Yarza Planas a un carrer, plaça, espai públic o espai municipal» de la ciutat. També vol «realitzar una campanya per donar a conèixer la figura de Nativitat Yarza Planas portant a la ciutat l’exposició itinerant realitzada per l’ICD». A més, vol «realitzar una campanya per a la recuperació de la veu i els discursos de Natividad Yarza Planas i d’altres dones del municipi com Fidela Renom, que van tenir un paper rellevant durant la República, per visibilitzar totes les aportacions que van realitzar moltes dones durant aquest període de la història». I, finalment, obliga l’Ajuntament a «traslladar aquests acords a les entitats de dones i feministes del municipi i a l’ICD».

Un homenatge pendent

La portaveu adjunta republicana i secretària de Feminismes d’ERC Sabadell, Èlia Soriano-Costa, ha afirmat: «La nostra proposta és coherent amb el Pla de Memòria Democràtica de Sabadell, aprovat recentment amb moltes aportacions, per cert, del nostre grup. A l’exposició de motius de l’eix 3, ‘Feminització de la memòria política’, es llegeix literalment: ‘Resulta necessària la recerca de les dones singulars que han jugat papers protagonistes similars als que han estat jutjats com a cabdals quan han estat efectuats per homes’. N’és un exemple paradigmàtic l’alcaldessa Yarza, la primera de Catalunya i de l’estat espanyol, que va fer, a més, importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials. Durant vuit dècades, el seu nom ha estat sepultat per l’oblit. Aquesta bateria de propostes, que articulem en forma de moció al Ple de demà, pretén contribuir a resoldre-ho».

Soriano-Costa ha afirmat: «El nom de Nativitat Yarza ha estat oblidat durant dècades. És necessari, doncs, des les eines que ens dóna la legislació sobre memòria històrica, no deixar de reivindicar les dones pioneres del municipalisme feminista. A més de la primera alcaldessa electa del país, Yarza va ser mestra, republicana, antifeixista, laïcista i miliciana; rescatar-ne la memòria ha estat possible gràcies a la feina de recuperació –i, per tant, reconeixement– iniciada per la revista Sàpiens, que en publicava un primer article el 2007, i a la feina de recerca i ampliació que la Revista d’Igualada en va fer el 2009 amb l’article ‘Nativitat Yarza, primera alcaldessa de Catalunya’. Coincidint amb la celebració de l’Any Yarza, impulsat per l’ICD arran del 150è aniversari del seu naixement, la Fundació Irla n’ha publicat una biografia completa».

I, finalment, ha reblat: «Sabadell ha estat, i és, un bastió del republicanisme i de la lluita democràtica, i és en aquest sentit que incloure l’Any Yarza als actes de memòria històrica de la ciutat permetrà honorar Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament de Catalunya i l’estat espanyol, i una dona que va ser depurada, com tantes altres, pel règim franquista, i que es va veure obligada a anar-se’n a l’exili, d’on no va poder tornar mai».

Clara Palau, vocal de la junta de l’associació feminista Nativitat Yarza Planas, ha explicat: «A partir de les vivències i reflexions que van anar sorgint durant les trobades de la 1a jornada del curs de lideratge feminista Dolors Bargalló, es va veure la necessitat de crear l’Associació Nativitat Yarza Planas, que es constitueix per defensar els drets de les dones, i, tal com diuen els seus estatuts, neix amb la voluntat de:

  • »Crear un espai de trobada per fomentar la sororitat i dinamitzar l’associacionisme entre les dones i la seva participació.
  • »Representar els interessos de les dones i treballar per incidir en els espais de presa de decisió amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar de les desigualtats existents per raó de gènere i treballar per erradicar-les.
  • »Treballar i establir relacions, nacionalment i internacional, per defensar els drets de les dones amb l’objectiu de garantir el compliment dels tractats internacionals i el respecte als drets humans.
  • »Promoure processos de memòria històrica, informació, divulgació i generació de debat social amb relació a la vulneració dels drets de les dones.
  • »Donar a conèixer els debats i les propostes que pugui sorgir a l’associació. I
  • »Fomentar la promoció de l’ús social del català a tots els àmbits».

Mestra, alcaldessa, miliciana

Nativitat Yarza Planas (Valladolid, 1872 – Tolosa de Llenguadoc, 1960), criada a Barcelona, fou una mestra amb un marcat compromís laïcista i feminista que la portà a militar en partits polítics republicans i a esdevenir la primera alcaldessa electa de la història de Catalunya –i de tot l’estat espanyol– el gener de 1934 a Bellprat (Anoia), per Esquerra Republicana.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, s’allistà a la Columna del Barrio, i durant uns mesos esdevingué miliciana al front d’Aragó. Retornada a la rereguarda, dirigí el Grup Escolar Lina Òdena de Barcelona en el marc del Consell de l’Escola Nova Unificada, fins que la derrota republicana la portà a l’exili.

A França, va mantenir el seu compromís republicà, es va negar sempre a tornar a una Espanya franquista, i va morir en condicions molt precàries, en el més absolut dels oblits.