ERC proposa que Sabadell es doti d’una nova ordenança municipal que faciliti que s’instal·lin plaques solars en façanes, pèrgoles i balcons

  • Els republicans defensaran al Ple de dimarts la moció que hi insta l’Ajuntament, que s’emmiralla en altres municipis que ja ho fomenten
  • Gabriel Fernàndez: «No esperem a ser govern: ho proposem ara perquè perdre el temps mai és bo i cal revertir urgentment aquesta situació. L’administració més propera als ciutadans no se’n pot rentar les mans»

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, el principal de l’oposició a la institució, proposa que la ciutat es doti d’una nova ordenança municipal que faciliti que els veïns puguin col·locar instal·lacions fotovoltaiques als seus pisos i cases «més enllà de les teulades», és a dir, en «façanes, pèrgoles o balcons», tal com ja fomenten altres municipis catalans. Els edils republicans defensaran la proposta en forma de moció al Ple ordinari de març de la corporació, que se celebrarà dimarts dia 7 de març, i, si s’hi aprova, el consistori haurà d’haver redactat i aprovat la norma local «en un termini màxim de sis mesos», segons el mateix text. ERC ha presentat aquesta iniciativa en roda de premsa aquest matí a l’Ajuntament.

Què proposa ERC?

El punt clau de la moció republicana proposa «instar l’Ajuntament de Sabadell a iniciar els tràmits per disposar d’una ordenança per a la regulació del règim d’intervenció municipal sobre les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica que s’executen en béns immobles, prenent com a model de base la que proposa l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i adaptant-la a la realitat de Sabadell, perquè sigui aprovada en un termini màxim de sis mesos». A més, precisa que la nova norma local «ha de permetre facilitar al màxim la instal·lació a través dels assabentats i fomentar les diferents tipologies d’instal·lacions en façanes, balcons i les pèrgoles».

La proposta d’ERC al Ple de març també planteja «incloure les plaques fotovoltaiques com a valor identitari a protegir i consolidar dins del paisatge urbà de Sabadell en tant que element clau en el moment històric de la transició energètica cap un model sostenible».

Esquerra Republicana també promou al text que l’Ajuntament creï «una ordenança específica per a les instal·lacions d’autoconsum compartit tant a terra com a teulada que en reguli els aspectes tècnics d’implantació i que asseguri la preservació dels drets de la ciutadania i el compliment de les obligacions dels operadors dels diferents serveis».

ERC vol, a més, que es faci «un estudi territorial que identifiqui els àmbits d’implantació preferent de l’energia solar fotovoltaica en l’abast suficient que permeti complir les obligacions de Sabadell envers el clima i identificar les figures legals per fer-ne declaració pública».

Deixar de ser el cuer

L’alcaldable i portaveu del grup municipal republicà, Gabriel Fernàndez, ha dit: «És francament lamentable –no hi ha cap altra paraula– que Sabadell sigui el municipi de tot el Vallès Occidental amb menys plaques fotovoltaiques per 10.000 habitants, només rere Badia del Vallès. Ciutats properes com Cerdanyola (84,2), Ripollet (27,8), Montcada (34) i Terrassa (31,1), tenen més plaques fotovoltaiques per cada 10.000 habitants que Sabadell (25,7). No esperem a ser govern, ho proposem ara perquè perdre el temps mai és bo i cal revertir urgentment aquesta situació. Cal actuar, cal fer alguna cosa per canviar-ho, i l’administració més propera als ciutadans no se’n pot rentar les mans».

Ha precisat: «Les grans ciutats presenten ràtios molt baixes d’autoproducció fotovoltaica, i Sabadell no n’és l’excepció. Cal revertir-ho i que l’Ajuntament n’agafi les regnes: que faci en lloc de dir. Quatre línies clares, per començar: 1. Crear comunitats energètiques a tots els barris a partir dels grans edificis, públics o privats. 2. Afavorir l’autoconsum industrial aprofitant les grans superfícies no utilitzades (naus). 3. Fer que a Sabadell es puguin implementar façanes fotovoltaiques i pèrgoles en teulada que multipliquin l’espai disponible. I 4 Pla d’usos que assigni espais a terra a grans concentracions de plaques».

Ha afegit: «Cal fer un esforç com el Govern de Transformació va fer el 2017 per simplificar la normativa reguladora de la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoproducció d’electricitat, i que es deia amb rotunditat que no es podia fer: doncs sí que es podia. En aquest aspecte vam ser un referent a Catalunya; de fet, Sabadell va ser pionera a tot Catalunya el 2017 al considerar el percentatge de descompte i els anys en la bonificació de l’IBI per als immobles amb plaques. Cal doncs tornar a fer-ho i tornar a ser referents. Ens hem quedat enrere».

I ha reblat: «En la transició energètica en què ja estem immersos, aquest serà, només, un petit pas endavant. Amb la superfície de què disposem per instal·lar plaques al terme municipal, només podrem cobrir un 10% de les nostres necessitats energètiques. Això vol dir que caldrà que creem comunitats energètiques mancomunades amb municipis de l’entorn. Hem d’anar cap aquí i, amb el govern municipal actual, el del SurfCity i el Quart Cinturó, no hi anem. Al maig, estem convençuts que serà possible tornar a tenir un Ajuntament liderat per un equip realment compromès amb el medi ambient més enllà del ‘greenwashing’ dels comptadors d’arbres. Esquerra Republicana i jo mateix com a alcaldable ens hi comprometem».

De les xemeneies a les plaques

L’enginyer industrial i consultor energètic Salvador Salat, que ha col·laborat amb el grup municipal republicà en la redacció de la moció, ha assegurat: «Som en emergència climàtica. Podem discutir de qui és culpa, si és cíclic o no, si les temperatures pujaran 3 ºC o només 1,5 ºC, si el mar pujarà 1 m o 3 m; podem discutir, discutir i discutir, però hi ha un fet indiscutible: el món sencer ha arribat a un acord, que és abandonar l’actual model energètic per assolir l’any 2050 la neutralitat climàtica».


«Europa lidera aquest compromís i Catalunya, com a part d’Europa, hi està compromesa. Això es tradueix en un canvi social per deixar de ser una societat energèticament obesa per passar a ser frugals i necessitar la mínima energia possible per crear el mateix benestar i, alhora, fer un esforç ingent per implantar renovables. Per cada habitant de Catalunya, s’hauran de posar 19 m2 de teulades amb plaques, 52 m2 en sols plans i ben orientats i un gran aerogenerador a terra per cada 1.600 habitants.»

«Sabadell, per la seva població i per la seva activitat hauria d’instal·lar d’aquí al 2050 930 MW fotovoltaics i 650 MW eòlics. Com que difícilment trobarà llocs on els aerogeneradors no estiguin parats gairebé sempre perquè no hi fa, haurà de compensar-ho amb 1.390 MW fotovoltaics addicionals. En potència, l’equivalent a una mica més de dues nuclears; en energia, una mica més d’una tercera part d’una nuclear.»

«Això voldrà dir cap teulada dels 10 milions de m2 que n’hi ha sense plaques fotovoltaiques i dedicar part de les 370 ha agrícoles del terme a una nova activitat agrovoltaica, i, tot i així, no s’hi arribarà. Caldrà, també, ocupar balcons i façanes. Ordenadament, integradament i decididament. Sabadell ho ha de fer per complir la seva part d’obligació, i, on no pugui arribar, haurà de pactar amb altres territoris solidaritat recíproca per arribar en conjunt a l’objectiu de neutralitat en carboni.»

«Tal com les xemeneies van configurar el paisatge urbà de Sabadell al segle XIX, les plaques fotovoltaiques seran el símbol del paisatge urbà del segle XXI. La incorporació de la captació fotovoltaica al paisatge urbà de Sabadell serà el senyal que compleix la seva part amb la Terra i amb la necessària transició energètica. Per arribar-hi, caldran moltes mesures valentes que transformin la nostra societat i la facin millor. Aquesta ordenança n’és una.»