ERC proposa que els 1,4 milions d’euros dels Xec Comerç que no s’han fet servir s’injectin als comerços i pimes de Sabadell

  • Els republicans defensen que l’Ajuntament apliqui dues de les mesures amb què acompanyaven la seva proposta de xec: ajuts directes per mantenir llocs de treball durant 12 mesos i ajuts directes per crear-ne de qualitat
  • Èlia Soriano-Costa: «El govern municipal és incapaç de generar i analitzar dades per prendre decisions. Aprofitem el nyap del xec per generar ocupació, la millor política contra les incerteses econòmiques»

Esquerra Republicana Sabadell ha proposat que els 1,4 milions d’euros previstos però no gastats del Xec Comerç s’injectin als comerços i pimes de la ciutat per donar-los suport i dinamitzar l’economia sabadellenca en lloc de quedar-se a les arques municipals. Els republicans, principal grup de l’oposició, defensen que l’Ajuntament apliqui dues de les mesures amb què acompanyaven la seva proposta de xec, idea que van llançar a la ciutat l’octubre del 2020, abans que l’executiu local la fes pública. Es tracta d’ajuts directes per mantenir llocs de treball durant 12 mesos i d’ajuts directes per crear-ne de qualitat; propostes anticrisi, totes dues, que el govern de Marta Farrés va rebutjar. Només s’han gastat 460.000 euros dels 1,7 milions reservats per al Xec Comerç perquè només s’han bescanviat 35.000 xecs d’un total de 84.000, el 28%; continuen en mans de l’Ajuntament, doncs, els 1,4 milions corresponents als 49.000 xecs no utilitzats.

Prioritat: consolidar llocs de treball

Les dues mesures a les quals ERC proposa que es destinin els 1,4 milions d’euros sobrants de la partida del Xec Comerç són, d’una banda, ajuts municipals directes als comerços de més de tres treballadors que mantinguin tot el personal durant 12 mesos, i, de l’altra, els anomenats «Sabadell per l’Ocupació», ajuts municipals directes a la contractació d’empleats, condicionats a uns paràmetres determinats: remuneració mínima (salari ciutat), conveni col·lectiu i durada.

El Xec Comerç, un nyap

La portaveu adjunta d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Èlia Soriano-Costa, ha afirmat: «Ho hem dit i ho hem escrit, i ho tornem a dir i a escriure: el Xec Comerç ha estat un nyap. La manera de fer estètica d’aquest govern, que només pensa en la foto en lloc de creure en les polítiques públiques, fa que no se’n surti. Hi ha una incapacitat de reacció evident: no poden gestionar polítiques públiques perquè són incapaços de generar i analitzar dades per prendre decisions en conseqüència. Tampoc han estat capaços de salvar l’escletxa digital en l’aplicació del Xec Comerç: milers de persones grans i milers de persones en situació socioeconòmica precària no han pogut o no han sabut beneficiar-se’n. El govern municipal ha aplicat la mesura tardíssim, un any després d’anunciar-la; tot i això, no ha estat capaç de corregir les deficiències detectades en la seva aplicació prèvia en altres municipis.

Soriano-Costa ha afegit: «Ara bé: com a principal grup de l’oposició, la nostra tasca no és, només, fiscalitzar l’acció de govern; també és proposar. Esquerra Republicana Sabadell entenem les conseqüències econòmiques de la covid com una oportunitat per transformar, i, des de la nostra responsabilitat pública, proposem ajuts directes que transformin o incentivin l’oferta laboral de la ciutat, que mantinguin o millorin els llocs de treball que hi generen les botigues i les pimes, o que n’hi creïn de nous. No som una gestoria, sinó una institució pública i política: l’Ajuntament té recursos i té eines per, dins el seu marc competencial, incentivar la contractació estable, amb unes condicions mínimes de qualitat que ens ajudin a atreure i retenir treballadors qualificats. El capital humà de les empreses sabadellenques és motor de creixement per a tota la ciutat. Amb les dues mesures bàsiques que proposem, es pot començar a catalitzar aquest canvi. La millor política contra les incerteses econòmiques és l’ocupació de qualitat, no precària».