ERC proposa 182 iniciatives per al Sabadell post-COVID-19 i reivindica la taula de partits i entitats com a òrgan de decisió i consens real

  • Els republicans divideixen les propostes en set eixos i en destaquen 28 a Aixeca’t, Sabadell!, que es presenta avui. El document inclou i desenvolupa les 18 accions que ERC ha proposat cada setmana des de l’inici de la crisi
  • Fernàndez: «Sabadell necessita consensos bàsics per poder tenir, després, un pla de ciutat, no de govern; estratègic, no curtterminista, i que no doni l’esquena a ningú. No el té pas. Partits i entitats hem de consensuar-lo. Buscar només l’adhesió a la proposta d’alguns és a anys llum del Pacte de Sant Roc de tots»

El grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell ha presentat Aixeca’t, Sabadell! 182 propostes per reactivar la ciutat després de la COVID-19. Agrupades en set eixos i amb 28 iniciatives clau, les quasi 200 accions són fruit d’un procés de treball de la secció local del partit, del Jovent Republicà i d’altres agents, i inclouen les 18 propostes que Esquerra ha llançat cada setmana dels últims dos mesos (algunes, adoptades pel govern). Els republicans presentaran el document als altres partits i entitats de la taula de ciutat que n’ha de debatre la sortida de la crisi; un fòrum que, per ERC, ha de tenir poder de decisió real i ha de consensuar un Pacte de Sant Roc fruit del diàleg entre iguals i amb visió estratègica, no només curtterminista.

Pla de ciutat i amb visió estratègica

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Aquesta crisi sense precedents evidencia que Sabadell necessita un pla de ciutat que aprofiti el talent divers i els actius de tots els actors, no un pla de govern. Un pla de tots, no només de polítics ni d’alguns polítics. Això és vell: és la política de sempre, de curta volada. Cal, a més, que sigui estratègic, que vagi més enllà del curt termini i contempli la crisi com a oportunitat per canviar de model de ciutat i rellançar-la. La realitat és que Sabadell no el té, aquest pla. Partits i entitats hem de pactar-ne els fonaments. La mera adhesió a la proposta d’alguns (la imposició) és a anys llum del Pacte de Sant Roc de tots. Codecidir no és aplaudir la proposta d’un dels actors, adherir-s’hi o escenificar un pretès consens (fer-s’hi una foto) arran d’haver-hi pogut incloure algun punt, sinó decidir plegats el que ens afecta a tots. Això només es pot fer a la taula de ciutat. Esperem i desitgem que el govern la convoqui i que estigui disposat a debatre-hi, a escoltar-nos, amb la màxima ambició col·lectiva, de tu a tu».

Fernàndez ha afegit: «Esquerra Republicana sí que creu en aquesta taula de ciutat en la qual tots els partits i entitats tinguin veu i vot efectius, i hi presenta aquestes 182 propostes com a primera força de l’oposició i partit i alternativa de govern; ho fem amb la força i la legitimitat que ens dóna la confiança de quasi 20.000 sabadellencs. És hora de multilateralitat, no d’unilateralitat, i de mirada llarga: toca repensar el model de ciutat per millorar el benestar de tothom i la vida a la ciutat, no només atendre l’emergència, la immediatesa. Ens hi juguem tant com a ciutat, que gairebé ens ho juguem tot».

Unilateralitat i manca d’ambició

La portaveu adjunta d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Èlia Soriano-Costa, ha apuntat: «El govern ha presentat el que ha anomenat pla de xoc (i són, de fet, només, accions anticrisi) de manera unilateral, abans d’haver-ne debatut o consensuat els punts de partida amb altres partits o entitats. A banda d’unilateralitat, ens preocupa no veure-hi l’ambició que la situació requereix: no podem desaprofitar l’oportunitat única que se’ns presenta de dibuixar un nou model de ciutat que beneficiï tothom. No volem una decepció més, una altra oportunitat que passi per a la ciutat si el govern no rectifica i escolta. En la compilació de mesures tècniques detallades en prop de 300 pàgines que presentava divendres, falta el més important i fonamental: el consens ciutadà sobre les grans línies (les opcions bàsiques). És importantíssim que un pla de ciutat sorgeixi del seu talent divers perquè hi incorporem la visió del que hem patit i el que volem evitar. Qualsevol procés que mereixi l’adjectiu «participatiu» funciona d’una altra manera: primer, els actors acorden les bases d’un pla (el consens polític, en aquest cas); després, i només després, se’n concreta l’execució tècnica. Aquesta és, si més no, la nostra manera de fer política, que es desprèn dels valors republicans».

La vida, «prioritat irrenunciable»

Glòria Llobet, regidora republicana i presidenta del Consell Nacional del Jovent Republicà, ha afirmat: «La crisi de la COVID-19 ens ha canviat i ens canviarà la vida en tots els sentits, però aixecar-nos-en com a ciutat no vol dir, només, superar una interrupció, sinó plantejar una transformació profunda de Sabadell. És clar que hi ha mesures urgents i a curt termini per pal·liar els estralls econòmics i socials de la pandèmia, però també n’hi ha d’haver a mitjà i llarg. Hem de virar cap a un nou model de ciutat —i, també, cap a una política local— que posi la vida al centre. La vida i el benestar de tothom és una prioritat irrenunciable. I estem convençuts que, per dissenyar el Sabadell postcovid, cal incorporar tots els actors de la ciutat en la presa de decisions estratègiques. No només perquè, així, aquestes decisions representin tothom, sinó, també, perquè siguin millors. Aquests són el model de ciutat i la manera de fer política d’Esquerra Republicana. Hem de construir junts la sortida a la crisi; simplement, perquè només així Sabadell la superarà de debò. I decidir plegats no té res a veure amb esmenar documents tècnics, per molt ben traçats que estiguin».