ERC i EUiA s’alien a Sabadell en un front ampli d’esquerra sobiranista per dur Gabriel Fernàndez a l’alcaldia

  • Un candidat designat per la cèl·lula sabadellenca de Comunistes i avalat per EUiA ocuparà un lloc de sortida a la llista republicana a les municipals
  • Gabriel Fernàndez: «Fem realitat la visió que alguns sempre hem tingut d’unitat, de treball compartit de les esquerres: el front ampli, la via àmplia sobiranista i progressista; una iniciativa natural, necessària i guanyadora»
  • Joan Josep Nuet: «ERC i EUiA compartim la cultura republicana i la defensa de l’autodeterminació, l’amnistia i la República Catalana. Compartim, també una mirada d’esquerres que prioritza la justícia social i l’antifeixisme»

ERC i EUiA han arribat a un acord per presentar-se en coalició a Sabadell en les eleccions municipals del 28 de maig. L’entesa suposa, entre altres qüestions, que un candidat designat per la cèl·lula sabadellenca de Comunistes i avalat per EUiA ocupi un lloc de sortida a la llista republicana per a les eleccions municipals del 28 de maig. La suma s’emmarca en la col·laboració nacional entre els dos partits d’esquerra sobiranista, que també ha cristal·litzat en coalicions a l’Hospitalet i Cornellà de Llobregat o a Mollet del Vallès, i es proposa, en paraules de l’alcaldable Gabriel Fernàndez, «que l’única alternativa possible als de sempre la lideri un equip que reflecteixi encara millor la diversitat de la gent de Sabadell, que s’hi assembli al màxim; que siguem encara més i encara més diversos per tornar a posar l’Ajuntament al servei de tothom, de la gran majoria, de la gent corrent d’aquesta ciutat, després de 20 anys de governs dels de sempre». L’aliança s’ha presentat al matí en roda de premsa a la plaça de les Dones del Tèxtil.

El projecte republicà, més fort a Sabadell

L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Si la setmana passada us informàvem que gent procedent d’altres tradicions s’incorporava al projecte d’Esquerra Republicana Sabadell, avui tenim una altra bona notícia: avui fem un pas per fer realitat a la ciutat la visió que alguns sempre hem tingut d’unitat, de treball compartit de les esquerres: el front ampli, la via àmplia sobiranista i progressista; una iniciativa natural, necessària i guanyadora en una ciutat clarament sobiranista i d’esquerres com la nostra, que recorda amb enyorança el llegat del PSUC i de l’alcalde Antoni Farrés, del qual ens sentim orgullosos i que reivindiquem. El batlle que tothom votava a tots els barris i més enllà de les sigles sota les quals es presentava. Avui tenim un anunci molt bonic que, sens dubte, fa més fort el projecte republicà a la nostra ciutat».

Fernàndez ha afegit: «A l’hora de coordinar l’esquerra per liderar aquesta ciutat, podem fer dues coses: o bé discutir tota la vida al voltant de les nostres diferències o bé posar-nos a treballar junts a partir de les nostres coincidències. Nosaltres hem escollit la segona opció. Aquesta coalició no és, només, electoral, lligada a les properes eleccions: ERC i EUiA ja col·laborem des de fa anys i, a Sabadell i a tot arreu, coincidim als carrers en reivindicacions diverses, tant socials com nacionals. Els nostres equips treballen colze a colze en la configuració d’una proposta guanyadora per posar la institució municipal al servei de tothom, per vèncer l’actual model sociovergent, per allunyar de l’Ajuntament l’agenda dels de sempre i apropar-hi les necessitats reals de la gran majoria dels sabadellencs. Crec en la unitat de les esquerres, però, sobretot, crec en la unitat d’homes i dones que compartim projectes. I això és el que avui us presentem».

I ha remarcat: «No em cansaré de dir que no és important d’on venim, sinó cap on anem plegats. No volem que ningú canviï, no ho demanem a ningú; volem que la gent corrent d’aquesta ciutat ens doni força i ens faci confiança per transformar Sabadell, per fer-ne una ciutat de prosperitat i benestar per a tothom. I el d’avui és un pas més per aconseguir-ho: continuem sumant, eixamplant la base, amb tothom amb qui ens uneixen més coses que no pas les que ens en separen. I tot això no són paraules, sinó fets concrets que demostren aquesta realitat: continuem obrint, enriquint i enfortint el nostre projecte per governar aquesta ciutat. Tampoc no em cansaré de dir que les pròximes eleccions són entre els de sempre i la gent corrent, entre el PSC i Esquerra. I estic encantat i estic orgullós de comptar amb els companys d’EUiA. I agraït».

Finalment, ha reblat: «Només amb un front ampli que representi i serveixi àmplies majories podrem vèncer el nostre rival; exigeix generositat, fraternitat, coherència. I això no s’acaba aquí: la meva intenció és poder sumar tots els qui, més enllà de les diferències, tenim àmplies coincidències. Aquesta és la suma que volem fer; avui, amb una coalició com aquesta, però pensem, també, en el dia 29 de maig, quan hem de poder dir a la gent de Sabadell que la ciutat tindrà un govern d’esquerres, republicà i sobiranista decidit a transformar-la i preparat per transformar-la perquè tothom hi visqui millor, perquè tothom hi sigui més feliç».

L’excoordinador general d’EUiA i de Comunistes de Catalunya, Joan Josep Nuet, represaliat per l’1-O i actual director general de Relacions Institucionals del govern, ha apuntat: «ERC i EUiA som dos projectes amb una relació fraterna i, ja des del 2020, hem desenvolupat coalicions electorals a les eleccions generals i, ara, a les municipals. Totes dues compartim la cultura republicana i la defensa de l’autodeterminació, l’amnistia i la República Catalana. Compartim, també una mirada d’esquerres que prioritza la justícia social i l’antifeixisme. I defensem una mirada municipalista, feminista i de radicalitat democràtica on rebutgem el règim del 78 de la monarquia borbònica».

La secretària d’Organització de la secció local d’ERC, Glòria Llobet, ha afirmat: «Per a ERC Sabadell és una fita molt positiva, una alegria i un èxit, haver assolit i presentar-vos avui aquest acord per concórrer amb EUiA a les eleccions municipals. Vull agrair-ne la disposició a entendre’ns. Som dues formacions diferents en molts aspectes, sens dubte, però el que compta és tot el que ens uneix, que és molt: ens uneix el projecte d’una República Catalana de drets i llibertats, de benestar per a tothom, a través de l’exercici del dret d’autodeterminació del nostre poble; ens uneixen els valors republicans, d’esquerres, antifeixistes, feministes, ecologistes, municipalistes, i ens uneix, a Sabadell, el convenciment que la millor manera de tornar a liderar un govern d’esquerra sobiranista i transformadora, absolutament honest, apassionat per la ciutat, és sumar esforços amb un objectiu comú: que el projecte que lidera el nostre cap de llista, en Gabriel Fernàndez, agafi el relleu dels de sempre al capdavant de l’Ajuntament de Sabadell, i posi la institució al servei dels interessos de la gent. Plegats, serà possible. Ho farem».

El responsable polític de la cèl·lula de Comunistes de Catalunya a Sabadell, Adel Pereira, ha assegurat: «Aquest acord entre ERC i Comunistes/EUiA a Sabadell mostra la voluntat d’una esquerra a la ciutat que vol sumar, i que és possible sumar si s’anteposen aquells aspectes que ens acosten en pro d’un projecte comú per a la ciutat. Ens motiven la necessitat i el repte de construir aliances àmplies, on es vegi reflectida una majoria social, i que puguin donar resposta als problemes més urgents que afecten la gent i la ciutat; sobretot, des de la pandèmia. Compartim moltes lluites socials i visions d’un model de ciutat concorde als temps que corren, temps on la crisi climàtica en porta de bracet d’altres, a les quals hem de mirar a la cara per afrontar-les degudament. En la nostra tradició política, la qüestió nacional i la social són dues cares d’una mateixa moneda, i en ERC hem trobat aquesta ressonància, que ens ha ajudat a fer possible aquesta aliança. Aquest és un acord que mirem amb optimisme de cara al futur, i amb esperança que pugui sumar, també, altres sensibilitats i entitats del teixit social de la ciutat, que permeti configurar un front més ampli, democràtic i participatiu, per donar a Sabadell la transformació i el canvi que necessita».