ERC es compromet a renaturalitzar els terrenys en què el PSC promou la piscina d’onades artificials SurfCity amb una inversió de 319.000 euros

  • El projecte Sí a un Ripoll viu per a tothom forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que Esquerra Republicana Sabadell proposa per al pròxim mandat municipal
  • Els treballs començarien i s’acabarien dins el mandat que ve (2023-2027)
  • Gabriel Fernàndez: «Tenim molt clar que el riu Ripoll s’ha de cuidar i que la millor forma de cuidar-lo és fer fora aquells que se’l volen carregar. El riu Ripoll ara té dues amenaces: una al nord, que és el Quart Cinturó, i una altra al sud, que és la piscina de surf d’onades artificials SurfCity»

ERC Sabadell proposa renaturalitzar el terreny on l’actual govern municipal del PSC promou la piscina d’onades artificials SurfCity, projecte al qual els republicans s’oposen i que el Ple va rebutjar el 2 de maig amb l’únic vot a favor dels socialistes. Els republicans han batejat el projecte Sí a un Ripoll viu per a tothom i preveuen iniciar-ne i acabar-ne els treballs dins el mandat que ve (2023-2027) i que tinguin un pressupost aproximat de 319.000 euros. La renaturalització inclouria eliminar canalitzacions, desconstruir urbanitzacions obsoletes i plantar vegetació, entre altres tasques. La iniciativa forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que Esquerra Republicana proposa per al pròxim mandat, cadascuna de les quals es mostra en un vídeo. L’alcaldable Gabriel Fernàndez ha presentat l’acció in situ amb Ferran Ruz, número 7 de la llista d’ERC-EUiA i primer candidat del Jovent Republicà de Sabadell.

Una joia i un símbol

L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, «l’alcalde de la gent», ha dit: «El riu Ripoll i tot el seu entorn són una veritable joia i una veritable singularitat de la nostra ciutat. Per això, per a nosaltres, el més important ara és fer que el riu entri a la ciutat, que el verd entri a la ciutat, obrir la ciutat del riu. Hi ha qui vol proposar projectes faraònics, demencials, realment contra els temps, construir piscines de surf artificials i posar més formigó on ara hi ha vida i natura. Nosaltres anem en el camí contrari: anem en el camí de renaturalitzar tot aquest entorn. És per això que farem aquesta inversió per fer que aquest entorn natural, on la peça que està en discussió actualment, on es vol instal·lar aquesta piscina, sigui una part més del que és ara ja tot l’espai natural del Ripoll, renaturalitzar-lo. Amb aquesta inversió, aquesta renaturalització d’aquesta peça la farem en aquests quatre anys».

«Per tant, tenim molt clar que el riu Ripoll s’ha de cuidar i que la millor forma de cuidar-lo és fer fora aquells que se’l volen carregar. El riu Ripoll ara té dues amenaces: una al nord, que és el Quart Cinturó, i una altra al sud, que és la piscina de surf d’onades artificials. Nosaltres venim a salvar el riu, a salvar la nostra gent, a fer que Sabadell s’obri el seu riu i que aquest entorn natural sigui realment un entorn natural per a tothom i sigui curós amb aquesta naturalesa que tenim, que és un regal, com he dit al començament; un regal al qual cal preservar i cuidar. No només per a nosaltres, sinó, també, per a les properes generacions. Per tant, sí, el riu Ripoll viu per a tothom.»


»Aquest és el nom del projecte, un dels projectes emblemàtics que hem planificat en el nostre programa electoral i un dels comprom
isos que tenim per fer realitat que el verd guanyi el gris, que el verd entri a la ciutat i que Sabadell assumeixi aquesta transformació que volem fer per fer una ciutat per a tothom, més amable, sostenible, curosa amb la natura i amb la vida que genera aquesta natura i, sobretot, una ciutat conscient i no negacionista del canvi climàtic.»

El riu de la ciutat

El número 7 de la llista d’ERC-EUiA i primer candidat del Jovent Republicà de Sabadell, Ferran Ruz, ha assegurat: «La història del Ripoll i de Sabadell són inseparables. Des de temps ben antics, la nostra ciutat ha estat estretament relacionada amb el nostre riu i, d’ell, n’ha depès el nostre desenvolupament econòmic i social. És també per això que, durant la febre del tèxtil, també va ser un dels paratges més profundament humanitzats i contaminats. Afortunadament, des de fa poques dècades, hem esdevingut conscients del seu valor ecològic i social i hem començat a recuperar-lo, però encara el més calent és a l’aigüera».

»El ripoll ha de ser un espai de transició entre el rodal i la ciutat on els usos d’esbarjo no posin en perill el seu valor com a focus a biodiversitat. Per això creiem que projectes com el del SurfCity no hi tenen cabuda. Ja no només els rius, sinó, en general, uns Països Catalans greument afectats pel canvi climàtic. Per això, ERC i el Jovent Republicà ens sentim molt còmodes amb propostes com la de l’ADENC, que, en lloc de malmetre’l i urbanitzar-lo,
aposten per potenciar-ne la biodiversitat i
els valors naturals.»

«Amb el projecte ‘Un riu Ripoll viu per a tothom’ volem descartar el Surf City i fer-hi un espai de zones humides com el que, per exemple, s’ha fet pocs quilòmetres més avall, a la bassa del molí Vermell de Barberà del Vallès. Aquesta acció, que té com a objectiu potenciar la biodiversitat d’ecosistemes al riu i fer-lo més resilient a crescudes i sequeres, ha de ser, només, una primera passa a la transformació verda que defensem per al Ripoll.»