ERC commina el govern de Sabadell a mantenir el Pla de Pagament Personalitzat d’impostos malgrat la seva cessió a la Diputació

 • Proposa tarificar segons renda el preu d’instal·lacions i programes esportius, incrementar el topall de la bonificació de l’IAE per inversions verdes fins als 6.000 euros, i congelar el preu del Servei d’Atenció Domiciliària
 • Èlia Soriano-Costa: «Per responsabilitat, perquè el nostre deure és fer tot el que sigui possible per ajudar la gent, hem treballat molt intensament per disminuir l’impacte de la pujada d’impostos en les famílies i en les empreses»
 • Raül Garcia Barroso: «Continuem denunciant l’increment de prop d’un 4% ara i de quasi un 6% des del 2019. Ara toca afavorir la recuperació econòmica i social després de la crisi covid, no castigar la gent amb més impostos»

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell exigeix al govern de la ciutat que mantingui el Pla de Pagament Personalitzat (PPP) dels impostos municipals tot i la seva cessió a l’Organisme de Gestió Tributària (OGT) de la Diputació de Barcelona, a la qual la formació es va oposar. Creat pel Govern de Transformació 2015-2019, el PPP beneficia un 3% de les llars de la ciutat (unes 2.500). Aquesta és la principal proposta de les al·legacions a les ordenances fiscals que els republicans, segona força i alternativa de govern, han presentat aquest matí. Tot i oposar-se a l’augment generalitzat del 3,7% dels tributs que la majoria de govern PSC-Junst va aprovar inicialment a mitjan octubre, ERC ha registrat 11 esmenes a les ordenances fiscals amb l’objectiu de suavitzar l’impacte de la pujada per vetllar per l’equitat, per la sostenibilitat i pel dinamisme econòmic.

Els quatre eixos de la Nova Generalitat Republicana

Les quatre al·legacions principals d’Esquerra Republicana a les ordenances fiscals 2022 de l’Ajuntament de Sabadell s’emmarquen en els quatre eixos de la Nova Generalitat Republicana:

 • [Democràcia] Manteniment del PPP, possibilitat no contemplada per la Diputació de Barcelona, per evitar perjudicar les famílies usuàries. ERC defensa que, si cal, l’ens provincial ha d’incorporar aquesta possibilitat en la seva operativa per a tots els ajuntaments. Els republicans alerten que l’Ajuntament ha perdut la capacitat de decidir la forma de pagament dels tributs, la qual cosa allunya l’administració dels ciutadans.
 • [Progressisme] Tarificació progressiva del preu d’instal·lacions i programes esportius. ERC proposa adequar el preu públic d’equipaments esportius i activitats esportives al poder adquisitiu dels ciutadans, en la mateixa línia de les tarifes de les escoles bressol. Això els permet accedir-hi amb un esforç econòmic coherent amb els seus ingressos.
 • [Ecologisme] Increment del topall de la bonificació del 50% de l’IAE a les empreses per inversió en energia renovable o creació d’un pla de transport. ERC proposa el màxim passi de 3.000 a 6.000 euros i que el termini de vigència sigui d’un mínim de cinc anys en el primer cas i indefinit en el segon. La mesura pretén beneficiar les pimes que s’arrisquen a fer l’esforç inversor necessari per produir de manera sostenible.
 • [Feminisme] Congelació del preu del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). ERC torna a defensar de no apujar-ne les tarifes l’any que ve atesa la vulnerabilitat dels beneficiaris d’aquest servei municipal (bona part dels quals, dones amb pensions baixes), i atès, també, l’impacte limitat de l’IPC en el cost que té prestar-los-el.

Pisos buits, ús d’equipaments i piscines

Altres al·legacions d’ERC a les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Sabadell 2022 són:

 • Recàrrec del 50% de l’IBI per als pisos buits i bonificació del 90% si se cedeixen a la borsa local d’habitatge. ERC torna a demanar aquesta mesura, i hi afegeix que la penalització per pisos buits sigui del 150% tan aviat com s’aprovi la nova norma estatal (Llei pel Dret a l’Habitatge).
 • Bonificació del 100% de la taxa d’ús d’equipaments a les entitats que duguin a terme més de la meitat de la seva activitat cultural a la ciutat. Gratuïtat de la taxa per la utilització privativa d’instal·lacions culturals, cíviques i educatives a aquestes entitats.
 • Manteniment de la gratuïtat de les piscines municipals en episodis d’onada de calor. El govern PSC-Junts torna a voler eliminar-la en base a un informe propi. ERC en defensa el manteniment mentre que no hi hagi cap alternativa a banda dels centres cívics.
 • Supressió de l’encariment del 3,7% dels preus de les activitats per a gent gran (cursos, tallers i activitats de formació) atès que la inflació no impacta directament en el seu cost.
 • Manteniment de les bonificacions d’ofici malgrat la cessió de tributs a la Diputació.

Alleugerir els efectes d’una mesura errònia

La portaveu adjunta d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Èlia Soriano-Costa, ha afirmat a la roda de premsa de presentació de les al·legacions: «Aquesta bateria de propostes vol incidir en l’efecte de l’increment fiscal desmesurat i generalitzat del govern municipal PSC-Junts, al qual vam votar ‘no’ i al qual, òbviament, ens continuem oposant. Tornem a denunciar que justificar un increment del 3,7% de tot a tothom en base a l’increment de l’IPC és discutible, ja que la inflació és conseqüència, sobretot, de l’augment del preu de l’energia, la qual cosa no es trasllada, realment, als costos en la prestació del servei en la mateixa proporció».

Soriano-Costa ha afegit: «Per responsabilitat, però; perquè el nostre deure és fer tot el que sigui possible per ajudar la gent, hem treballat molt intensament per disminuir l’impacte d’aquesta pujada d’impostos en les llars amb menys recursos i en els autònoms, els comerços i les empreses, i ho hem fet centrant-nos en els tributs que considerem clau. També pensem que no podem desaprofitar l’oportunitat d’incentivar, els canvis imprescindibles que la ciutat necessita davant de la crisi climàtica; podem accelerar-los fiscalment i hem de fer-ho; és evident que els projectes que el govern PSC-Junts ha presentat als Next Generation són totxo i s’allunyen de l’objectiu del fons, que és transformar el teixit productiu, fer-lo net, sostenible».

I ha reblat: «Esquerra Republicana entenem la política fiscal, també la local, com a motor de transformació social, econòmica i ambiental, i de redistribució de la riquesa. Esperem, pel bé de tothom, perquè la nostra prioritat és tothom, que el govern estudiï les nostres propostes. Esquerra Republicana sempre, sempre, sempre estem disposats a parlar».

El regidor republicà Raül Garcia Barroso ha apuntat: «El fet que Esquerra Republicana presenti aquesta bateria d’al·legacions tan contundent, amb aquestes quatre de destacades que encaixen en els eixos de la Nova Generalitat Republicana, obeeix al nostre deure de servir els ciutadans, de vetllar per l’interès públic, com a principal força de l’oposició i alternativa de govern. Això és compatible amb el fet que continuem denunciant l’increment dels impostos municipals de prop d’un 4% ara i de quasi un 6% des del principi del mandat, que s’afegeix a la pujada de la tarifa de l’aigua de quasi el 2%; tot plegat, que no seria una mesura precisament d’esquerres, ha tirat endavant amb els vots del PSC, de Junts i de la regidora no adscrita Marta Morell. I ens sembla, ens continua semblant, un error, una barbaritat: ara toca afavorir la recuperació econòmica i social després de la crisi covid, no castigar la gent amb més impostos».

Barroso ha afegit: «Què passarà si no arriben tots els diners promesos dels fons europeus Next Generation? Què passarà davant el descens d’ingressos a causa de la modificació del sistema de càlcul de la plusvàlua? Els precedents ens fan témer un nou augment d’impostos, una nova estocada socialista a les butxaques dels sabadellencs abans que s’acabi el mandat. El Govern de Transformació 2015-2019 va deixar aquest ajuntament sanejat, amb diners al calaix, després de la seva època més fosca; ara tornem on érem, a la despesa per la despesa amb els diners de tots, amb exemples com els quatre milions d’euros per comprar el calaix de l’aparcament del Passeig».