- La proposta forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que ERC proposa per al pròxim mandat municipal
- Els republicans es comprometen a iniciar la transformació el mandat que ve i a destinar-hi un pressupost aproximat de 17,1 milions d’euros
- Gabriel Fernàndez: «Aquests barris necessiten i es mereixen aquest mercat com a focus de dinamització econòmica i social. Som del sud, coneixem el sud, creiem en el sud, estimem el sud i transformarem el sud»
El projecte d’Esquerra Republicana Sabadell El sud mola proposa rehabilitar el Mercat de Campoamor, transformar la plaça Picasso en un refugi climàtic i enllaçar-los amb un passeig actuant al carrer Feijóo i a l’espai entre el CAP Sud i el mercat. Els republicans es comprometen a iniciar la intervenció el mandat que ve i a destinar-hi un pressupost aproximat de 17,1 milions d’euros en cinc anys. Aquest és l’import resultant de sumar els 12,6 milions del mercat, els 2,6 del passeig, els 363.000 euros de la plaça Picasso i els 1,6 milions d’honoraris i altres despeses. El sud mola forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que els republicans proposen per al pròxim mandat, cadascuna de les quals es mostra en un vídeo. L’alcaldable Gabriel Fernàndez ha presentat la proposta davant del Mercat de Campoamor amb els regidors i candidats Francisca Maya, Popi, i Raül Garcia Barroso.
Els barris del sud s’ho mereixen
L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, «l’alcalde de la gent», ha dit: «El Govern de Transformació 2015-2019 ho tenia clar i va aconseguir els finançament europeu per tirar-ho endavant: cal dinamitzar aquesta zona (el comerç de proximitat, l’autoocupació, la convivència, la qualitat de vida) creant-hi un nou pol d’atracció d’activitat, de centralitat. El Mercat de Campoamor no s’ha d’enderrocar: s’ha de rehabilitar amb la inversió necessària perquè els veïns del barris del sud el necessiten i se’l mereixen. El nostre projecte ‘El sud mola’ neix dels mateixos veïns del sud com ara el nostre regidor i candidat Raül Garcia Barroso, i no només reforma el mercat, sinó que també transforma la plaça Picasso, un dels grans fòrums de la zona, en un refugi climàtic davant l’emergència que afecta el planeta, una iniciativa que estendrem a la resta de la ciutat, i, a més, connecta els dos espais amb un passeig que els entrelliga, també, amb el CAP i amb el casal cívic Rogelio Soto. Som del sud, coneixem el sud, creiem en el sud, estimem el sud i transformarem el sud».
Fernàndez ha afegit: «La lluita dels comerciants i dels veïns, liderada per les associacions de paradistes i del Poble del Sud –i, darrerament, també, per la Plataforma de Veïns pel Mercat–, ha aconseguit aturar la barbaritat que hauria suposat enderrocar aquest mercat, que és el que volia fer Marta Farrés. Aplaudim la persistència de veïns i paradistes, n’admirem la seva capacitat de mobilització. El govern del PSC volia eliminar-lo; ho ha posat molt difícil als paradistes, negant-se a ser flexible, i, havent renunciat a reformar-lo, ha canalitzat els diners dels fons EDUSI cap a uns jardins dels quals no se sap res. És un mercat que hem deixat morir a poc a poc; no s’hi ha fet cap inversió des de la seva inauguració, i actualment hi aguanten com poden, només, dues úniques parades. Els barris del sud necessiten i es mereixen aquest mercat com a focus de dinamització econòmica i social. Nosaltres hi apostem, sempre hi hem apostat, i aquest projecte és la nostra aposta principal al sud de la ciutat juntament amb la nostra proposta de pacificació del passeig dels Almogàvers i de l’eix des de la plaça Creu de Barberà fins a la plaça Barcelona».
La lluita dels paradistes i dels veïns
El regidor Raül Garcia Barroso, número 9 de la candidatura d’ERC-EUiA, ha afirmat: «El manteniment del mercat de Campoamor ha estat una reivindicacions veïnals present durant tot el mandat. Malgrat que el Ple municipal n’ha acordat el manteniment, el govern del PSC ho ha intentat obviar i frenar-ne el desenvolupament. Hi havia un projecte consolidat que havia de rebre fons europeus, que suposava una millora per al barri, i que el govern municipal va deixar de banda, i això és una mostra que confrontem models diferents de com volem que siguin els nostres barris».
La regidora Francisca Maya, Popi, número 6 de la candidatura d’ERC-EUiA, ha explicat: «Vull fer valdre el mercat com a espai de socialització veïnal: és el punt de trobada dels veïns i veïnes, que hi troben un espai de proximitat, en el qual el centre de l’activitat són els comerciants, que coneixen els clients pel seu nom, donen vida al barri i connecten amb la venda ambulant, una altra peça clau de la economia social, en la qual participen les persones del barri i connecten amb veïns d’altres zones. Això forma part de la nostra cultura. Volem remarcar-ne la capacitat de resistir en unes de les etapes més dures que podem recordar, la pandèmia: han tingut la capacitat de sobreviure i reinventar-se dia dia. Els mercats municipals, les persones que hi treballen –i, també, els venedors ambulants– representen un comerç més responsable, més de proximitat, basat en la confiança, amb una relació molt personalitzada amb els clients. ERC hi estem compromesos».