Defensem els drets energètics dels nostres veïns davant l’amenaça d’Endesa

Exigim l’aplicació de la llei 24/2015, la condonació del deute i la creació del fonts per  garantir els drets energètics.

Fa uns dies, en ple descens d’activitat pel mes d’agost, Endesa ha enviat un requeriment de pagament a ajuntaments de tot el país, entre ells l’Ajuntament de Sabadell, exigint el pagament dels rebuts pendents de les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. De no fer-ho, el proper 1 d’Octubre, s’executarà el tall de subministrament a milers de famílies que disposen amb un informe favorable de serveis socials, i a les quals, en aplicació de la llei 24/2015, no es podria fer un tall.

Des d’Esquerra Republicana  refermem el nostre compromís inequívoc amb la lluita per garantir  drets bàsics per una vida digna, entre els que hi ha els de l’energia i l’habitatge. En aquest sentit, el Cap del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Juli Fernàndez, ha expressat el següent: “No tolerem l’amenaça de negar un dret bàsic a les persones més vulnerables nostre país. Les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas han d’assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya, que protegeix els drets energètics de les persones en situació de vulnerabilitat”. Per aquest motiu, Fernàndez ha demanat “En cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars protegides per la llei 24/2015 com amenacen de fer, instem a totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, amb el suport actiu de la Conselleria d’Empresa i Coneixement.

En aquest sentit també s’ha expressat el Portaveu del Grup Municipal, Gabriel Fernàndez: “Valorem que finalment Endesa i altres companyies acceptin assumir el cost del deute a partir d’ara, tal i com han expressat recentment de manera pública. En aquest sentit el gener de 2017 es va presentar una proposta de conveni de les administracions públiques catalanes que cap empresa elèctrica va voler signar”. En àmbit local, Gabriel Fernàndez ha explicitat novament la voluntat de fer un front comú a l’Ajuntament de Sabadell: “Si el govern de la ciutat manté la línia política dels darrers 4 anys, garantim als veïns i veïnes de Sabadell que estarem al seu costat en aquest tema. Amb els drets dels ciutadans i ciutadanes no es mercadeja ni es fa xantatge. Hi ha temes, com ho és aquest, on els responsables polítics tenim l’obligació m de posar per davant els interessos col·lectius de la ciutat deixant de banda els interessos privats o de partit”.

ERC no acceptarà cap xantatge. La reclamació que fan no es basa en cap acord vigent i, per això els ajuntaments no farem front a cap pagament fins que les empreses no condonin el deute i signin un conveni on quedi garantit i s’estableixin els fons previstos a la llei 24/2015, i la corresponsabilitat d’empreses i administracions.