Fiscalitzar no és cap delicte: El jutge arxiva les 3 querelles interposades per SMATSA contra l’alcalde, regidors i tècnics municipals

El jutge aprecia que l’Ajuntament, lluny d’incomplir la llei, ha mostrat la voluntat de complir-la  i per això exigeix a SMATSA el compliment de les seves obligacions contractuals.

El jutge ha ordenat arxivar la causa que la concessionària SMATSA va posar contra l’alcalde, Maties Serracant, els regidors Albert Boada, Lluís Perarnau i Xavier Guerrero, a més de diversos tècnics municipals acusats de presumptes delictes de prevaricació i conspiració. El jutge aprecia que l’Ajuntament, lluny d’incomplir la llei, ha mostrat la voluntat de complir-la i per això exigeix a SMATSA el compliment de les seves obligacions contractuals.

El contingut de la sentència deixa clar que en cap moment hi ha hagut conspiració ni prevaricació, que són “simples conjectures” de l’acusació i arriba a considerar una possible vinculació de la querella de l’empresa amb la causa penal per corrupció relacionada amb l’adjudicació del contracte al 2012, per part del govern del PSC.

Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic durant l’anterior mandat, ha explicat  que “Ha quedat així en evidència la mentida, la intoxicació i la manipulació que l’empresa va intentar amb el seu personal, amb els grups municipals i amb les veïnes i veïns de Sabadell, per protegir un contracte tacat per la corrupció del “Cas Mercuri”. La nostra funció era i és, com a servidors públics, la de fer complir sempre els contractes que té l’Ajuntament amb les diferents concessionàries, i denunciar o sancionar quan no es compleix. I això és el que vàrem fer i el que tornaríem a fer”.

Antecedents

Quan l’any 2015 vàrem accedir al govern de Sabadell, els regidors d’ERC ho vàrem fer amb el compromís inequívoc amb la transparència i el bé comú. Principis compartits amb els nostres socis de govern.

En relació amb les concessionàries que prestaven serveis per a l’Ajuntament, i després de la mala gestió del govern anterior, per tothom coneguda, vàrem voler verificar que feien la feina a què s’havien compromès contractualment, que les veïnes i veïns de Sabadell pagàvem els seus diners segons l’oferta presentades per les empreses en el seu moment. Fiscalitzant i fent complir les condicions del contracte correctament.

En el cas del servei de recollida d’escombraries i neteja viària, vàrem constatar que no es complien alguns dels requisits contractuals i ho vàrem denunciar demanant explicacions i que es corregís la situació. 

La resposta de la concessionària (SMATSA) va ser una querella contra tècnics i polítics, acusant-los de voler ensorrar l’empresa amb una “suposada trama conspirativa” que incloïa la greu acusació de prevaricació.

El jutge ha desestimat aquestes acusacions i ha ordenat el sobreseïment i arxiu de la causa. Addicionalment, la Fiscal ja ha notificat que no hi farà recurs.

Des d’Esquerra Republicana volem agrair enormement la feina i el compromís demostrat pel nostre company Xavier Guerrero i el treball de Juli Fernàndez i la resta dels regidors per dur a terme fins on calgui la defensa del bé comú i la transparència.