Esquerra Republicana proposa que es bonifiqui fins a un 95% l’IBI dels habitatges llogats per sota d’un preu de referència

Al Ple d’aprovació inicial d’ordenances d’aquest matí a l’Ajuntament de Sabadell, els republicans també han defensat que l’impost s’apugi un 50% als habitatges buits

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell ha demanat al govern PSC-Podemos que bonifiqui fins al 95% de l’IBI als habitatges llogats amb renda limitada, és a dir, per sota d’un preu de referència. ERC també vol, d’altra banda, que els habitatges que estiguin buits paguin un 50% més d’IBI que no pas ara. Els republicans han presentat les dues propostes al Ple extraordinari d’aprovació inicial d’ordenances i preus públics que s’ha fet aquest matí al consistori sabadellenc.

Més habitatge de preu assequible

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha dit: “Fem dues propostes clares sobre l’IBI que impacten en la política d’habitatge de la ciutat. Demanem al govern que s’adapti i es desenvolupi el recàrrec del 50% de l’impost en base a les condicions establertes a la Llei d’Habitatges Buits, que, si bé l’ordenança ja recollia, no s’havia pogut aplicar fins ara. Amb els darrers canvis normatius, és possible aplicar el recàrrec”.

Fernàndez ha plantejat a l’executiu PSC-Podemos una segona proposta: “Incorporin la novetat d’aquest any que és la bonificació de fins al 95% per als habitatges llogats amb renda limitada, és a dir, per sota d’un preu de referència. Entenem que aquesta mesura es complementa molt bé amb el recàrrec, en la mesura que és un incentiu per mobilitzar habitatge a un preu assequible, actualment tan necessari a Sabadell”.

Manca d’ambició, visió conservadora

Fernàndez ha justificat així l’abstenció dels set regidors d’ERC: “El projecte que es porta a aprovació inicial és poc ambiciós perquè no aprofundeix en les possibilitats del sistema impositiu per a l’eradicació de la pobresa i la reducció de les desigualtats que es van iniciar en el mandat anterior. Tampoc és valent perquè no busca el límit de la llei Montoro (ara, Montero). El govern té temps de corregir i negociar”.

El portaveu republicà a Sabadell ha continuat: “També, i des del punt de vista del ciutadà, el govern PSC-Podemos és el que comença apujant-se el sou un 10% i continua amb una pujada general d’impostos. És un missatge terrible: cuidin l’estètica”.

I, finalment, ha conclòs: “El mandat anterior, el PSC va votar sistemàticament en contra de les ordenances fiscals. Però avui Esquerra Republicana no votarà en contra d’aquesta aprovació inicial: ens hi abstindrem tot esperant que aquest gest sigui entès per vostè, alcaldessa, actuï en conseqüència, negociï seriosament i rectifiqui, des d’una visió fiscal d’esquerres (progressiva en la recaptació i efectiva en la reducció de les desigualtats de renda). Nosaltres sempre estem a disposició de treballar i fer possible una rectificació d’aquesta proposta pel bé, l’equitat i el benestar dels nostres veïns”.

Vehicles, serveis educatius i residus

La portaveu adjunta del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Èlia Soriano-Costa, avança altres aspectes de la proposta d’ordenances presentada pel govern PSC-Podemos que els republicans volen millorar en la fase d’al•legacions abans de la seva aprovació definitiva al desembre: “El govern proposa la congelació de la imposició als vehicles de tracció mecànica. En un moment de crisi climàtica, calen fórmules imaginatives per incentivar l’ús del transport col·lectiu”.

Soriano-Costa afegeix: “L’ordenança que regula el preu dels serveis educatius es deixa pendent de modificació per fer-la coincidir amb el calendari acadèmic 2020-2021. Des d’Esquerra Republicana, vetllarem perquè, quan es presenti, aquest preu no experimenti, també, un augment del 2% com el que el govern proposa en general, perquè l’educació pública és una de les polítiques equitatives de què disposem”.

I, finalment, pel que fa a la taxa de residus, la portaveu adjunta republicana considera: “Fins que no es pugui implantar un sistema de tributació que prengui com a referència la generació de residus —ara, tots els grups municipals sabem que és tècnicament impossible—, l’actual sistema impositiu és el millor i més equitatiu possible”.