ERC Sabadell proposa que es talli el trànsit a tot l’eix central alguns dies i hores, i que es creïn a tots els barris àrees estables sense cotxes que en ‘blindin’ els camins escolars

  • Dibuixa dos grans eixos cívics permanents (el central de nord a sud, i Zamenhof-Vilarrúbias) per combatre la crisi ambiental amb l’avinentesa de la sanitària, que «obliga el govern a facilitar el distanciament social»
  • «Accelerem la vianantització del centre dissenyada pel Govern de Transformació 2015-2019. Mai més tindrem una ocasió tan bona per fer-ho», assegura Santi Valls, geògraf, regidor i president local d’Esquerra

Esquerra Republicana Sabadell insta el govern local PSC-Podemos a reservar a vianants i ciclistes dos grans «eixos cívics» en dies i hores determinats: un que travessi la ciutat de nord a sud (l’eix central des de la carretera de Matadepera fins a l’avinguda de Barberà) i un altre que la travessi d’oest a est: l’eix Zamenhof-Vilarrúbias, replicable al sud (Espronceda-Almogàvers). El principal grup de l’oposició també insta l’executiu a ‘blindar’ els camins escolars tallant al trànsit alguns carrers principals de tots els barris per crear-hi espais centrals de trobada segons plans de mobilitat específics. Els republicans ho defensen, a curt termini, per facilitar el distanciament social i adequar l’espai públic al retorn progressiu a la normalitat a mesura que es vagi superant la crisi sanitària, i, a llarg termini, per pacificar la ciutat definitivament i respondre a la crisi ambiental.

Aprofitar una oportunitat

«En aquests moments tan complicats, també se’ns obren oportunitats úniques que cal aprofitar. Convertim la necessitat en una virtut. El moment és ara. Ara mateix, l’inici del desconfinament progressiu obliga l’Ajuntament a facilitar el distanciament social en una ciutat densa amb voreres estretes, i l’obliga a crear camins segurs a un quilòmetre com a màxim de cada domicili; per tant, a tots els barris. I també exigeix, és clar, la coresponsabilitat dels ciutadans. En aquest sentit, Esquerra dóna suport, obertament, al gruix de les mesures proposades ahir mateix per diverses entitats locals», apunta el regidor republicà i president de la secció local d’Esquerra Santi Valls, també geògraf i tècnic d’urbanisme a la Diputació de Barcelona.

Afegeix: «Però aquesta vianantització del centre i dels altres barris ha de ser permanent, no pas temporal. L’Ajuntament ha de ser valent i accelerar la implementació del projecte de pacificació dissenyat pel Govern de Transformació 2015-2019. Mai més en tindrem una ocasió tan bona, ja que la pressió sobre l’espai públic augmentarà a poc a poc, i, així, es podran corregir amb facilitat les possibles disfuncions. Fem-ho i fem-ho ara, sense excuses: és tan fàcil com instal·lar barreres Jersey per impedir l’accés dels vehicles motoritzats a les vies triades; en el cas de les principals —hi insisteixo—, en dies i hores concrets. Fem que els sabadellencs recuperin un espai públic més amable, més saludable, més sostenible i més segur».

Crítiques al «desori» d’ahir

Valls apunta: «El govern local va actuar ahir de manera, si més no, improvisada i molt poc ambiciosa; va tallar, només, un tram de la rambla, i ni tan sols des de primera hora. La rambla va ser menys amable per als vianants el primer diumenge en què els nens podien sortir de casa que no pas un diumenge qualsevol. I la via Massagué, per exemple, era oberta, com altres que, evidentment, malgrat el poc trànsit, calia tallar. Les circumstàncies en què ens trobem i ens trobarem no han de fer que els vianants perdin espai, sinó que en guanyin. I de manera permanent».