ERC Sabadell denuncia a la Fiscalia Anticorrupció les irregularitats sobre les concessionàries Smatsa i Saba assenyalades per l’exregidor del PSC Jesús Rodríguez

  • Porta a la justícia i a l’Oficina Antifrau les afirmacions de l’edil expulsat del PSC i ex tercer tinent d’alcalde davant el «no» del Ple a crear-ne una comissió d’investigació a petició d’ERC gràcies al vot de qualitat de l’alcaldessa
  • Alcaldable Gabriel Fernàndez: «Malauradament, el PSC és l’únic partit d’aquesta ciutat amb processats per corrupció. I Marta Farrés va formar part del govern corrupte de la ciutat durant 12 anys. Per tant, és més que evident que no podem quedar-nos quiets i que hem d’arribar fins a la veritat»

Esquerra Republicana Sabadell ha presentat aquest matí a la Fiscalia Anticorrupció i a l’Oficina Antifrau una denúncia de les possibles irregularitats sobre les concessionàries Smatsa i Saba denunciades per l’exregidor del PSC i ex tercer tinent d’alcalde del govern de Sabadell, Jesús Rodríguez, ara expulsat del partit i del govern, en un correu electrònic enviat a l’alcaldessa Marta Farrés. El primer grup de l’oposició ha complert així la promesa després que el Ple de l’Ajuntament de Sabadell rebutgés el 14 d’abril crear-ne una comissió d’investigació en una ajustada votació que va desempatar el vot de qualitat de Farrés. Tant la proposta com el mateix Ple extraordinari eren, també, iniciativa dels republicans, si bé a la petició s’hi van afegir dos altres grups municipals: la Crida per Sabadell i Ciutadans.

Posar llum a la foscor

En la denúncia presentada per ERC a la Fiscalia Anticorrupció, els republicans afirmen que es veuen empesos a actuar «donat que, ni per part de la Sra. Farrés (…) ni per part del govern del PSC, s’ha volgut donar tota la informació sobre el tema, i s’ha bloquejat, inclús, la creació d’una comissió d’investigació; davant de les acusacions d’irregularitats i de possibles delictes de prevaricació, en els quals estem parlant de quanties econòmiques d’un milió d’euros», i, també, «davant dels antecedents de delictes de corrupció del PSC i de l’empresa Smatsa».

Esquerra Republicana sol·licita a Anticorrupció «que es tingui per presentat aquest escrit [en referència a la denúncia], es tinguin per denunciats els fets exposats i es portin a terme les diligències oportunes de comprovació de les acusacions efectuades pel Sr. Rodríguez, i, en cas d’haver-hi indicis [de delicte], es portin a terme les accions judicials corresponents».

Transparència i fiscalització

L’alcaldable republicà i portaveu del grup municipal, Gabriel Fernàndez, «l’alcalde de la gent», ha dit: «Avui hem presentat denúncia a la Fiscalia Anticorrupció per les irregularitats assenyalades en el correu electrònic que jo vaig poder llegir per l’ex tinent d’alcalde Jesús Rodríguez del PSC, on estaven involucrades les concessionàries Smatsa i Saba en una sèrie de conductes que aquesta persona denuncia en un correu electrònic, que, evidentment, han de ser investigades».

»Jo com a representant públic he llegit el que he llegit i, evidentment, estic obligat a arribar fins al final. Malauradament el PSC i la senyora Marta Farrés han bloquejat qualsevol intent de transparència interna en l’Ajuntament. El vot de qualitat de l’alcaldessa ha evitat que es pugui crear una comissió d’investigació. Que hauria estat el millor haver pogut investigar i poder descartar, si era així, que no hi havia cap indici de corrupció; si no hi havia cap situació, descartar, i era bo per a tots, però en cas que es confirmés, pogués arribar fins al final.

»Esgotada la via interna, llavors fem el que ens van comprometre a fer davant de tothom, que era poder portar això a la justícia. Per tant, avui ho fem, ens hi van comprometre i ho fem. I aquests són els fets, perquè nosaltres som un partit que en el tema de la corrupció ho tenim molt clar. La transparència per bandera. Malauradament, el PSC és l’únic partit d’aquesta ciutat amb processats per corrupció. I Marta Farrés va formar part del govern corrupte durant 12 anys de la ciutat. Per tant, és més que evident que no podem quedar-nos quiets i que hem d’arribar fins a la veritat. I, com diu aquell programa de televisió famós, posar el llum a la foscor».

Fernàndez ha afegit: «Som gent de paraula. Durem les acusacions del senyor Rodríguez no només a la Fiscalia Anticorrupció, sinó, també, a l’Oficina Antifrau. La transparència i la fiscalització és marca de la casa d’Esquerra Republicana».

Possibles indicis de delicte

El regidor republicà Raül Garcia Barroso, que també és advocat expert en delictes de corrupció i contra l’administració, ha afirmat: «Nosaltres, com a càrrecs polítics, tenim una denúncia per part d’un exregidor on fa menció, directament, de possibles delictes; llavors, el que fem nosaltres és posar-ho en coneixement la justícia. Ho fem a través de fiscalia. Fiscalia és la que valorar si hi ha o no hi ha indicis de delicte per portar-ho després a un jutjat i fer la querella corresponent. Nosaltres únicament fem de transmissors d’un fet presumptament delictiu cap al jutjat; llavors ja serà la justícia la que determini».

»Remarquem l fet que el mateix govern no volgués: la mateixa Marta Farrés va votar en contra d’una comissió d’investigació que l’afectava a ella; jo crec que aquí s’hauria d’haver abstingut perquè era persona afectada per aquesta comissió; no ho va fer, va votar-hi en contra. Per tant, hi ha clarament un bloqueig polític de la transparència. I, per tant, no ens queda cap altre camí que arribar fins al final, que és el nostre deure».