ERC recorrerà al contenciós-administratiu el fraccionament del deute d’Smatsa en ple estat d’alarma i d’esquena a la comissió

  • Considera «sospitós i preocupant» que l’executiu PSC-Podemos aprofiti el confinament per fer una operació que l’anterior tresorer va descartar al gener
  • Demana l’expedient sencer amb què el govern ho justifica per estudiar amb quins criteris i informes canvia el criteri establert i comunicat en comissió

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell recorrerà al tribunal contenciós-administratiu l’acord de fraccionament del deute d’Smatsa que el govern PSC-Podemos ha aprovat en ple estat d’alarma i d’esquena a la comissió especial sobre el contracte. L’anterior tresorer va descartar al gener, per manca de garanties, fraccionar el pagament dels 2,5 milions d’euros que l’empresa concessionària deu al consistori arran de les liquidacions dels anys 2015 i 2016. Els republicans assenyalen que la tresoreria actual valida ara justament el contrari, i també apunten que el fet que el tresorer sigui testimoni de la peça 28 del cas Mercuri, que investiga el contracte d’Smatsa, l’obligaria a abstenir-s’hi i, en cas contrari, seria causa de recusació. Per això també demanaran a la justícia la nul·litat del fraccionament.

D’amagat de l’oposició

Els republicans han examinat el decret i han sol·licitat accedir a «l’expedient íntegre» amb què el govern local va beneir el fraccionament el 28 de maig. El principal grup de l’oposició a Sant Roc lamenta que l’executiu hagi forçat l’operació de manera opaca, és a dir, d’amagat dels grups de l’oposició, en plena crisi per la COVID-19 i d’esquena a la comissió informativa especial que fa seguiment del contracte, l’adjudicació del qual està inclosa al cas Mercuri i pendent de judici. Esquerra s’afegeix a la petició de reunir la comissió arran dels fets, detectats i fets públics ahir pel grup de la Crida per Sabadell, i reclama per escrit que se’n convoqui una reunió amb un únic punt a l’ordre del dia: «explicació per part del govern i el personal necessari» del decret que fracciona el deute.

Petició del grup municipal d’Esquerra Republicana al govern PSC-Podemos

«Involució claríssima»

El regidor republicà Raül Garcia Barroso, advocat especialista en lluita anticorrupció, ha apuntat: «És sospitós i és preocupant. Tornen, de mica en mica, les pràctiques i les formes del bustisme; hi ha una involució claríssima. N’alertem l’opinió pública. Posem de manifest la gravetat del fet que el govern hagi aprofitat l’estat d’alarma per forçar amb opacitat una operació descartada al gener per manca de garanties, i que l’hagi tirat endavant sense informar-ne l’oposició ni convocar la comissió especial. El decret constata que la manca d’avals suficients (la solvència escassa d’Smatsa) es manté, però, en canvi, autoritza l’operació amb ‘dispensa de garanties’ perquè assegura que això ‘suposa una modificació substancial [de la primera sol·licitud] i justifica la seva admissió’».

Barroso ha afegit: «Recordem que la mateixa adjudicació a Smatsa del contracte de recollida de residus i neteja viària, el més important de l’Ajuntament de Sabadell, és la peça 28 del cas Mercuri, i que encara està pendent de judici. Recordem que es va realitzar quan l’actual alcaldessa, Marta Farrés, era tinenta d’alcalde del govern de Manuel Bustos. Recordem, també, que l’anterior tresorer descarta el fraccionament del deute per manca de garanties i deixa l’ajuntament fa pocs mesos, i que l’actual gabinet PSC-Podemos nomena com a successor accidental l’actual cap de Serveis Econòmics de l’Ajuntament, també investigat per presumpte tràfic d’influències dins el cas Mercuri. I recordem que ha declarat com a testimoni en la instrucció de la peça 28 del cas, que investiga la contractació d’Smatsa, i que, per tant, hi té interessos i cal que s’abstingui d’intervenir en qualsevol decisió que hi estigui relacionada, incloent-hi aquest fraccionament del deute, que entenem que és nul per aquest motiu».

Retorn al passat recent

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Hauria esperat que qualsevol gestió o decisió sobre aquesta concessió, que és el principal contracte de l’Ajuntament de Sabadell i que es troba sota sospita de corrupció durant el govern del PSC i pendent de judici, el govern ens la faria saber, com mínim, als portaveus. Parlem de 2,5 milions d’euros de tots els sabadellencs, que no és la xocolata del lloro. Calia haver debatut correctament al fòrum específic que el Ple ha creat per fer-ne seguiment: la comissió informativa especial».

Fernàndez també ha assegurat: «El govern va prendre una mala decisió quan va nomenar el tresorer accidental per la seva condició d’investigat en el cas Mercuri. Més enllà que s’inhibeixi en aquest afer, el millor seria que nomenés un tresorer; d’aquesta manera, no posaríem un professional de la casa en situació de conflicte».

I ha conclòs: «Som davant d’un símptoma més —un més, perquè ja n’hi ha hagut molts els últims 12 mesos— del retorn evident a una manera de fer política del pitjor passat d’aquesta ciutat i d’aquesta institució. Hi ha qui s’enfada quan parlem de pràctiques bustistes, però és que, amb aquestes maneres de fer, sembla que s’esforcen a demostrar-nos, que malauradament per a la ciutat, són vigents».