El Ple de l’Ajuntament de Sabadell debatrà que la pancarta “Llibertat presos polítics” torni a la façana del consistori

Els republicans proposen que la corporació s’adhereixi el dictamen a favor dels presos del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU

Plantegen “un front comú municipal” perquè Sabadell lideri la negociació del deute energètic de les famílies vulnerables protegides per la Llei 24/2015

El grup municipal d’ERC, conjuntament amb els de la Crida per Sabadell i Junts per Sabadell, i amb el suport d’Òmnium Cultural i de l’ANC, plantejarà al Ple de l’Ajuntament de Sabadell de dimarts el retorn de la pancarta “Llibertat presos polítics” a la façana de l’edifici de la plaça Sant Roc. Els republicans hi presentaran una moció que proposa instar la corporació a reposar el cartell “fins que aquesta” (la llibertat dels presos) “sigui efectiva”.

Aval al dictamen a favor dels presos polítics

El text de la moció també proposa als grups municipals que instin l’Ajuntament “perquè es posicioni favorablement sobre el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides (ONU)” i perquè “faci les gestions necessàries per tal que l’Estat espanyol compleixi el que estableixen” els seus dictàmens.

La portaveu adjunta del grup municipal d’ERC, Èlia Soriano Costa, s’adreça a l’alcaldessa, Marta Farrés: “Escolti el clam del carrer. Torni amb la majoria social. Sigles i banderes a banda, la ciutadania sabadellenca és majoritàriament contrària a l’existència de presos polítics, al fet d’empresonar preventivament la gent per les seves idees, pel seu projecte polític. Faci-li costat: posi la pancarta. I no tingui por: això no la converteix en independentista, sinó només en demòcrata”.

Front comú sabadellenc pels drets energètics

L’altra moció d’ERC al Ple de dimarts proposa “crear un front comú municipal que adopti el posicionament de demanar la condonació del deute acumulat per les persones protegides per la llei 24/2015 des de l’any 2015, i que s’iniciï immediatament el procés negociador dels convenis amb les companyies que possibiliti la creació del fons establert” en aquesta llei.

El grup republicà presentarà al Ple de dimarts una moció sobre drets energètics que, si prospera, defensa “fermament” la Llei 24/2015 del Parlament, “una de les més avançades del món”, i insta el govern de la Generalitat a “prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment dels ciutadans més vulnerables”, tot treballant de manera transversal per fer-la complir.

A més, la moció republicana insta l’Ajuntament i totes les administracions competents a “utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, en cas que les subministradores elèctriques, de gas o d’aigua realitzin talls a llars”, que no estan permesos —recorda— per aquesta llei catalana.

El portaveu del grup municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez, remarca: “Tenim el deure de construir aquest front comú davant l’inacceptable xantatge d’Endesa. Com a ciutat que ha estat líder en el tema en matèria de drets fonamentals, els representants polítics hem de ser capaços de deixar de banda les legítimes diferències partidistes i sumar a favor dels ciutadans; especialment, dels més vulnerables. Com ja he dit, l’actual govern de Sabadell ens tindrà al seu costat si manté la línia seguida el mandat passat pel Govern de Transformació”.