Esquerra Republicana proposa que un equip de treball consensuï el destí del romanent, que Madrid permet ara que es destini a pal·liar els estralls del coronavirus

Ho marca un nou decret-llei. ERC proposa en Junta de Portaveus modificar el pressupost 2020 i s’ofereix a la resta de grups municipals a treballar-hi plegats

Els regidors republicans donaran suport a l’Ajuntament en les trucades a les famílies dels més de 5.300 nens amb beques menjador de la Generalitat

El portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha proposat en la Junta de Portaveus virtual celebrada aquest matí que tots els grups municipals creïn un equip de treball que estudiï i consensuï el destí del romanent de tresoreria del 2019, que un nou decret-llei del govern central permet que es dediqui a mitigar els estralls del coronavirus. Els republicans recorden que aquesta nova norma estatal facilita que aquests recursos es destinin a l’àrea d’acció social i amplia, així, l’àmbit de les inversions financerament sostenibles. El romanent del 2018 va ser de 30 milions d’euros.

El romanent del 2019, alliberat

Gabriel Fernàndez ha apuntat: «El decret permet que els ajuntaments puguin finançar despeses d’inversió en l’àrea d’acció social amb el superàvit del 2019. Acabem de proposar en Junta de Portaveus que el pressupost 2020 es modifiqui per contemplar-ho, i hem proposat que tots els grups municipals hi treballem plegats. Tal com diem des del primer moment, cal mobilitzar tots els recursos possibles (el fons de contingència, el romanent: tot el que pugui caldre) per donar el màxim suport possible als ciutadans i a l’economia davant l’atzucac brutal que suposa i suposarà aquesta crisi sanitària».

El portaveu republicà ha afegit: «L’alcaldessa sap que, si ho vol, pot comptar amb el grup municipal republicà. En aquestes circumstàncies tan dures i extraordinàries, hem de treballar junts, aprofitar el talent de tothom i deixar de banda les diferències polítiques perquè Sabadell i la seva gent estan per sobre de tot».

Els regidors, al servei de la gent

Els regidors d’Esquerra Republicana continuen al servei de la institució i de la ciutat, i continuen atenent consultes de persones i entitats. A partir d’aquesta setmana, a més, els edils republicans donaran suport al consistori en les trucades a les famílies beneficiàries de beques menjador, que rebran les 5.353 targetes moneder emeses pel Departament d’Educació de la Generalitat, corresponents als alumnes becats.

Les targetes vénen carregades amb l’import corresponent als dinars de 10 dies (un total de 40 euros), que corresponen als 10 primers dies de tancament de les escoles decretats oficialment. Aquestes targetes es recarregaran de manera automàtica durant el perllongament del període, i les famílies les podran fer servir per adquirir productes d’alimentació en qualsevol establiment.

Suport a les persones i al teixit econòmic

Al principi del confinament, el grup republicà, el principal de l’oposició, va apressar el govern de la ciutat a llançar un pla de xoc urgent contra les conseqüències socials i econòmiques del COVID-19. Els republicans van presentar a l’executiu PSC-Podemos deu propostes com a punt de partida d’un paquet molt més ampli de mesures socials, fiscals i de suport a l’activitat econòmica que defensen que s’haurà de posar en marxa més endavant. El govern de Sabadell ha implementat i adoptat algunes d’aquestes propostes i línies de treball.

Entre les propostes d’ERC, hi ha activar immediatament accions com ajuts per al lloguer per a famílies vulnerables, l’ajornament d’impostos o el suport econòmic al comerç i als proveïdors del consistori. Esquerra també ha demanat al govern local que, si cal, canviï el pressupost 2020 per fer front al pla de reactivació, i que mobilitzi tots els recursos possibles, incloent-hi, si escau, l’ús del fons de contingència.