Sabadell promourà un protocol i una campanya contra l’assetjament als ciclistes per part d’alguns conductors

  • Ho ha decidit la Junta de Portaveus de l’Ajuntament arran d’una moció d’Esquerra Republicana a la qual la Crida s’ha sumat com a coproposant, amb l’abstenció del PSC i de Podem
  • Santi Valls, regidor republicà i geògraf urbanista: «Aquest protocol vol protegir els ciclistes i donar-los eines davant l’incivisme d’alguns vehicles motoritzats»

Sabadell promourà un protocol i una campanya contra l’assetjament als ciclistes. Així ho ha aprovat la Junta de Portaveus de l’Ajuntament arran d’una moció d’Esquerra Republicana, principal grup de l’oposició, a la qual la Crida per Sabadell s’ha afegit com a coproposant, amb l’abstenció del PSC i de Podem. El document tindrà com a objectiu «millorar la seguretat dels ciclistes» i es redactarà «amb la participació i l’expertesa dels col·lectius implicats». Els donarà d’eines «per poder actuar en cas d’assetjament garantint la simplificació del tràmit i l’anonimat en la denúncia del comportament dels conductors».

Àmplia divulgació a cases i escoles

El text aprovat en Junta de Portaveus també insta l’Ajuntament de Sabadell enviar el protocol contra l’assetjament als ciclistes, un cop elaborat, a «totes les llars, centres educatius i autoescoles de Sabadell», i a presentar-l’hi de tal manera que «conscienciï de manera gràfica tota la ciutadania que s’ha de protegir els ciclistes que circulen per carrers i carreteres, s’informi els usuaris de la bicicleta dels seus drets i deures, i declari les voreres segures per a vianants».

La moció, a més, estableix que la Policia Municipal incorpori el protocol «en la seva tasca de prevenció i control de la seguretat viària», que n’informi els ciclistes i que «es posi en contacte amb l’agressor i informi sobre la normativa de circulació pertinent (distància lateral, etc.), conscienciant de manera pedagògica sobre la vulnerabilitat dels usuaris de la bicicleta a la via pública». Finalment, el consistori haurà d’incorporar referències al protocol contra l’assetjament a ciclistes a les ordenances de convivència i de circulació.

Cal protegir els ciclistes i els vianants

Santi Valls, regidor d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell i geògraf urbanista, ha dit: «Els últims anys s’estan produint canvis substancials que fan encara més urgent la necessitat d’un canvi en la jerarquia dels actors que participen en la mobilitat de les ciutats. En aquest cas, l’exemple més clar és la importància creixent de l’ús de les bicicletes a les ciutats europees. Durant el mandat passat, Sabadell va experimentar canvis substancials en la manera com la seva societat es desplaça internament dins la ciutat. L’augment de l’ús de la bicicleta i l’aparició dels patinets elèctrics han fet necessari repensar la distribució de l’espai, encara ocupat pel cotxe de manera abassegadora, i on vianants i ciclistes són sempre els actors més vulnerables que han de guanyar-hi espai amb accions eficients, i que cal protegir-hi activament».

Valls ha afegit: «Ja durant el mandat passat el consistori va aprovar el Pla de la Bicicleta, que marca el camí a seguir amb passos endavant pel que fa a la infraestructura ciclista a la ciutat i a les vies que la connecten amb l’entorn. Mesures purament cosmètiques com l’anomenat espai compartit promogut pel govern actual a l’eix central no capgiren l’equilibri de forces viari, i els estudis demostren que no canvien la realitat. Aquest protocol contra l’assetjament a ciclistes i les accions que l’acompanyen, proposat per Esquerra Republicana amb la Crida com a coproposant, vol protegir els ciclistes i donar-los eines davant l’incivisme d’alguns vehicles motoritzats».