Raül Romeva: «Qualsevol projecte que es faci al Ripoll ha de servir o bé per mantenir-ne i conservar-ne les condicions, o bé per millorar-les»

  • Gabriel Fernàndez: «El rodal perilla quan els socialistes governen Sabadell. Els pròxims 12 mesos, ens juguem salvar el riu i la nostra qualitat de vida»
  • Esquerra Republicana Sabadell defensa que es continuï avançant en la renaturalització del parc fluvial i la vigència del Programa d’Actuacions 2025, elaborat pel Govern de Transformació 2015-2019 i valorat en 32 milions
  • Els republicans sabadellencs visiten amb el vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030, Raül Romeva, els terrenys de la llera del Ripoll on el govern municipal del PSC promou la piscina d’onades SurfCity

El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d’Esquerra Republicana, Raül Romeva, ha defensat que el futur del riu Ripoll sigui el que decideixin els sabadellencs i que qualsevol projecte que s’hi faci sigui «o bé per mantenir-ne i conservar-ne les condicions, o bé per millorar-les». Romeva ha donat suport explícit a l’alcaldable republicà per a les eleccions municipals del 2023, Gabriel Fernàndez, en una visita matinal als terrenys on el govern municipal del PSC promou la piscina d’onades SurfCity i al riu Ripoll, emmarcada en una jornada en què ha visitat diversos espais naturals i iniciatives ambientals de municipis de la seva pròpia comarca, el Vallès Occidental, organitzada per la federació comarcal de la formació independentista.

Els hi han acompanyat el president de la secció local d’Esquerra Republicana i regidor Santi Valls, també geògraf urbanista, i la portaveu adjunta del grup municipal, Èlia Soriano-Costa.

Espai viu, mirada a mitjà i llarg termini

Raül Romeva ha apuntat: «Aquest és un espai viu, cosa que no sempre ha estat així. Els qui coneixem aquest entorn des de fa molts anys n’hem vist l’evolució, i, per tant, cal reconèixer la feina que s’ha fet perquè això es recuperés. La pregunta que ens hem de fer és cap a on el volem abocar, cap a on el volem portar; ens l’hem de fer a nosaltres i l’hem de fer a la ciutat».

Ha afegit: «El que es planteja l’alcaldable Gabriel Fernàndez i tot el seu equip d’ERC per encapçalar l’Ajuntament és per a una mirada a mitjà i llarg termini, i això exigeix que puguem tenir totes les perspectives sobre la taula. No podem fer plans parcials sense tenir en compte les conseqüències de tot el que suposaran. És molt important i és molt necessari que, quan pensem en un disseny urbà i en un disseny dels espais naturals que l’envolten, tinguem en compte totes les conseqüències; des del punt de vista de les oportunitats, per descomptat; des del punt de vista del que això significarà per generar capital humà, capital natural i capital també econòmic a la ciutat, per descomptat. Però, justament», ha precisat Romeva, «hi ha d’haver un equilibri entre aquestes dues opcions: entre el benestar, la salut, la natura; òbviament, les oportunitats de desenvolupament –que no vol dir necessàriament creixement– urbà integrat amb l’entorn natural, i, finalment, hi ha una necessitat, també, que és crear connexions entre barris, entendre que la ciutat funciona quan està connectada».

I ha reblat: «Afrontem una situació de transformació; la pandèmia ens ha demostrat que hem de canviar moltes de les prioritats que tenim com a societat: com a país i, per tant, també, com a ciutats. I això passa per generar entorns que siguin amables amb la gent i amb la natura, que siguin integrats en aquesta necessitat de benestar i de salut que la societat té. I aquí és on tenim projectes a mitjà i llarg termini, també en clau de país i d’entorn periurbà. Al final, el que serà això dependrà del que la gent vulgui, del que la gent necessiti, del que la gent demani; per tant, és molt necessari, és molt important saber què és el que la gent vol, primer, i, segon, què és el que es pot oferir a la gent. Un projecte polític, i una alcaldia és especialment sensible en aquest cas, s’ha de construir a partir de les necessitats de la ciutadania. Aquest és un espai viu, d’una gran vitalitat, per la fauna i la flora i pel dinamisme humà que comporta. Qualsevol projecte que s’hi faci ha de servir per o bé mantenir i conservar, o bé, si és possible, millorar aquestes condicions. Molts ànims a l’equip d’ERC candidat a governar la ciutat de Sabadell, i incitar i impulsar que fem un projecte que defensi l’equilibri de totes aquestes necessitats».

Un govern d’ERC, garantia per salvar el riu

L’alcaldable i portaveu del grup municipal republicà a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que un Ajuntament liderat per ERC és l’única garantia per aturar les dues amenaces a les quals el PSC dóna suport al tram sabadellenc del riu Ripoll: el Quart Cinturó, al nord, i SurfCity, al sud. Esquerra Republicana Sabadell defensa que es continuï avançant en la renaturalització del parc fluvial i sosté, també, la plena vigència del Programa d’Actuacions 2025, elaborat pel Govern de Transformació 2015-2019 i valorat en 32 milions.

Els republicans en remarquen el pla de recuperació ecològica, «eliminant-ne totes les infraestructures obsoletes que el fragmenten i que el fan menys resilient davant del canvi climàtic», i la reducció i reconversió del teixit industrial «cap a indústries creatives i activitats formatives, lúdiques i del coneixement», amb el molí d’en Torrella com a enclavament central.

Esquerra Republicana Sabadell prioritza, a més, reconstruir els fronts i les cornises per connectar els 10 barris que viuen de cara al riu, i connectar tots els teixits urbans que envolten el parc fluvial amb una nova accessibilitat (ponts, passeres i ascensors inclinats, etc) «tot trencant les barreres viàries, topogràfiques i naturals que suposin un escull per als recorreguts a peu i en bicicleta». I proposa, també, que l’ens promotor del projecte (l’Oficina Tècnica del Ripoll) sigui, realment, un subjecte actiu i transversal perquè la societat es faci seu el projecte, «un veritable espai de relacions per a la corresponsabilitat entre el sector públic i el privat».

Obrir Sabadell al Ripoll, i el riu a la ciutat

Gabriel Fernàndez ha afirmat: «Proposem una gestió ambientalment responsable i un model urbanístic sostenible per a Sabadell, la nostra aportació al benestar present i futur de la nostra gent i del territori. Això ho farem possible obrint Sabadell al Ripoll, i el parc fluvial a la ciutat. A dia d’avui, dos projectes propis de temps passats amenacen el riu: un, al nord (el Quart Cinturó), i, ara, un altre, al sud (SurfCity). Quan el PSC governa Sabadell, el rodal perilla. En aquests 12 mesos fins a les eleccions del maig del 2023, ens juguem salvar el riu i la nostra qualitat de vida, i per això no descansem ni un dia per fer realitat l’únic canvi possible a la ciutat: davant de l’actual govern per a uns pocs, cal un govern per a la gent, liderat per Esquerra Republicana, compromès amb el futur del riu Ripoll i amb el seu gaudi per part de tots els sabadellencs».

Pensar diferent, no transformar el riu

Santi Valls, president d’Esquerra Republicana Sabadell, regidor i geògraf urbanista, ha dit: «Ens trobem en un moment clau de crisi ambiental, i això ho hem de revertir. Per tant, el que hem fer és pensar diferent: no transformar el riu, sinó integrar el riu. Necessitem usos, necessitem transformacions que facin que aquest espai fluvial entri a la ciutat; hem de fer que el verd entri a la ciutat, i això només passa si facilitem aquests espais de transició que ens facin portar aquest verd, aquest soroll d’aquesta biodiversitat a l’espai més urbà. No portem el ciment al riu com hem fet fins ara, sinó que portem el verd a la ciutat. Si és un dels llocs ambientalment més potents que tenim a la ciutat, si l’hi fem entrar, hi fem entrar salut; necessitem un aire de qualitat, necessitem espais de qualitat, i això només s’aconsegueix naturalitzant els espais. Per tant, per a nosaltres, el riu és clau per capgirar la ciutat en un moment fonamental, i creiem que cal actuar sense cap tipus de complex i apostant clarament per integrar el riu a la ciutat».