«No» rotund d’ERC a l’augment d’un 2% de l’IBI i la taxa de residus promogut pel govern PSC-Podemos amb el suport de Junts, que septuplica l’IPC

Rebutjades tres al·legacions republicanes més: bonificar un 95% l’IBI dels habitatges llogats sota un preu de referència, fer pagar llicència d’obres a l’Església i congelar les taxes i preus públics relacionats amb la pràctica de l’esport

Aprovades quatre altres: encarir un 50% l’IBI dels habitatges buits; bonificar un 10% la taxa d’atenció domiciliària als usuaris de tres o més serveis; congelar les taxes socials, educatives i culturals, i obrir de franc les piscines en onades de calor

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell ha votat contra la proposta d’ordenances fiscals i preus públics del govern PSC-Podemos al Ple extraordinari d’aquest matí, en què n’ha tingut lloc l’aprovació final amb els vots a favor de Junts per Sabadell. Els republicans s’oposen rotundament a l’augment lineal (per a tothom) d’un 2% de tributs com l’IBI o la taxa d’escombraries, que multiplica per set l’IPC interanual català (el que han pujat els preus l’últim any), que ha estat del 0,3%. En contrast amb aquest increment, en canvi, els tres grups apugen la meitat (un 1%) l’IAE, que només paguen les empreses que facturen més d’un milió d’euros.

Increment injustificat

La portaveu adjunta d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell, Èlia Soriano-Costa, ha assenyalat: «La posició del govern no avança, precisament, en la línia d’una fiscalitat progressista i progressiva iniciada pel Govern de Transformació. L’Ajuntament no necessita ingressar més perquè té bona salut financera: ha aconseguit el pressupost més gran de la seva història com a fruit de la bona gestió del govern anterior i tancarà l’any amb superàvit, és a dir, amb més ingressos que no pas despeses; tot plegat, sense haver hagut d’apujar els impostos. És abusiu i innecessari incrementar la pressió fiscal sobre els sabadellencs. El govern haurà d’explicar per què vol recaptar més».

Al·legacions republicanes

L’executiu PSC-Podemos ha rebutjat l’al·legació del grup republicà del consistori sabadellenc perquè tributs com l’IBI o la taxa d’escombraries cresquessin, només, com els preus a Catalunya l’últim any, un 0,3%. I n’ha rebutjat, també, tres altres al·legacions: bonificar un 95% l’IBI dels habitatges llogats per sota d’un preu de referència, fer pagar llicència d’obres a l’Església, i congelar preus i taxes per l’ús d’equipaments esportius.

Quatre al·legacions republicanes, en canvi, sí que prosperaran: encarir un 50% l’IBI dels habitatges buits («Però només a qui n’hi tingui dos o més, la qual cosa serà una mesura estèril per posar habitatge al mercat», ha apuntat el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez), bonificar un 10% la taxa d’atenció domiciliària als usuaris de tres o més serveis; congelar les taxes i els preus públics socials, educatius i culturals, i obrir de franc les piscines en onades de calor.

Suport a la pròrroga del Pacte de Salut

Fernàndez ha celebrat que el govern de la ciutat hagi decidit prorrogar tres anys el Pacte de Salut impulsat pel Govern de Transformació quadripartit. Es tracta d’un acord a tres bandes entre el govern local, la Generalitat (a través del CatSalut) i el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí que ha fet possible resoldre el col·lapse de les urgències de l’Hospital de Sabadell i construir el nou CAP Can Llong, entre altres millores. Els set regidors republicans hi han votat, en aquest cas, a favor.

Fernàndez ha explicat: «Avui estem aprovant i donant continuïtat a una política iniciada en l’anterior mandat pel govern pel govern liderat per Esquerra Republicana des de l’alcaldia en aquell moment, que ens porta, inequívocament, a fer realitat una millora necessària i prioritària en la vida dels 213.000 sabadellencs: l’ampliació de les Urgències del Taulí; la construcció del CAP de Can Llong, amb 23.000 usuaris, i la posada en marxa del Pla Director d’Espais del Parc Taulí».

Fernàndez també ha reiterat que els terminis previstos inicialment s’han allargat, bàsicament, per situacions alienes a l’Ajuntament de Sabadell: d’una banda, l’aplicació per l’Estat espanyol de l’article 155 de la Constitució Espanyola d’octubre del 2017 a juny del 2018 (en el cas del CAP Can Llong); de l’altra, l’incompliment del contracte d’obra del projecte Taulí Gran Via (l’ampliació d’Urgències) per l’empresa Acciona i la posterior rescissió del contracte amb la companyia.