L’Ajuntament de Sabadell reprova Joan Carles I i li retirarà tots els honors que pugui tenir a la ciutat

  • Insta el govern espanyol a reprovar la fugida del monarca emèrit i a exigir-ne el retorn perquè es posi a la disposició de la fiscalia del Tribunal Suprem
  • La Junta de Portaveus aprova, per unanimitat, la moció d’Esquerra Republicana per lliurar a Casaldàliga la Medalla del Mèrit Ciutadà i dedicar-li plaça o carrer

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat una moció de reprovació de la figura del rei Joan Carles I que implica que la ciutat li retiri tots els «reconeixements, distincions o mencions honorífiques» que hi pugui tenir. La moció també insta el govern espanyol a reprovar-ne la fugida i a forçar-ne el retorn (i, si escau, que la justícia el declari en cerca i captura) «per clarificar les responsabilitats judicials que es puguin derivar de la seva actuació». El consistori insta el Congrés espanyol a obrir una comissió d’investigació de la família reial i insta les forces que hi són representades a convocar un referèndum vinculant l’estat espanyol entre monarquia i república. La moció ha tirat endavant amb el vot a favor dels proposants (Esquerra Republicana, la Crida i Junts) i de Podemos, i els vots en contra del PSC i Ciudadanos.

«Republicanisme asimptomàtic»

El portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Es constata, un cop més, que Sabadell és republicana. La ciutat rebutja un cap d’estat hereu del dictador feixista Francisco Franco, que ningú ha votat, i demana que la justícia investigui i faci tornar qui s’ha fugat —malauradament de manera acordada amb el govern espanyol— a un destí desconegut amb els diners de tots. Ens complau haver contribuït a fer possible que l’Ajuntament hagi de retirar qualsevol reconeixement que Joan Carles I pugui tenir a la cinquena ciutat de Catalunya, on no és aplaudit ni benvingut. Torna a ser decebedor com una força política com el PSC, que es declara republicana, voti en contra d’aquesta moció a la nostra ciutat. Suposo que, com es diu ara, el seu republicanisme és asimptomàtic. Des d’Esquerra Republicana, treballem sempre i arreu per assolir majories i fer possible una República Catalana independent».

Pere Casaldàliga, honorat

En la mateixa Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell, s’ha aprovat —en aquest cas, per unanimitat: amb el vot a favor de tots els grups— la moció d’Esquerra Republicana perquè la institució atorgui a Pere Casaldàliga la Medalla al Mèrit Ciutadà a títol pòstum, i perquè li dediqui un espai (carrer, plaça, etc.) al nomenclàtor de la ciutat.