L’Ajuntament de Sabadell aprova per unanimitat una moció d’Esquerra Republicana que insta el govern espanyol a frenar l’escalada del preu de la llum

  • Totes les llars de la ciutat rebran una tramesa del consistori en què s’informarà de l’existència del bo social i de les gestions per acollir-s’hi
  • Sabadell s’adhereix a la convocatòria Desconnecta de les elèctriques!, apagada elèctrica massiva el 8 d’octubre contra l’encariment de la factura
  • Gabriel Fernàndez: «Esperem que el PSOE sigui prou valent de fer-ho malgrat les portes giratòries entre el Consell de Ministres i les elèctriques»

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat per unanimitat una moció del grup municipal d’Esquerra Republicana, el principal de l’oposició, que insta el govern espanyol a frenar l’encariment de l’electricitat amb la reestructuració de l’actual model energètic. El text exigeix a l’executiu central que el nou model defineixi «nous mecanismes de control públic», que sigui «lliure d’oligopolis» i, també, que incorpori «un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent». L’aprovació de la moció republicana implicarà, entre altres coses, que totes les llars de la ciutat rebin una tramesa en què s’informarà els veïns de l’existència del bo social i de les gestions per acollir-s’hi.

Bo social i fons municipal

A més, la moció aprovada insta el govern espanyol a ampliar la cobertura del bo social per reduir la càrrega a les famílies més vulnerables en episodis d’escalada de preus com l’actual, i demana a Madrid «un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials».

Als acords proposats pels republicans i adoptats per unanimitat, l’Ajuntament de Sabadell es compromet a «promoure la instal·lació de sistemes d’autoconsum energètic basat en energies renovables» amb bonificacions a famílies i empreses que disposin de les instal·lacions adients. A banda d’això, la institució també s’hi declara disposada a «continuar executant i desenvolupant noves actuacions d’estalvi energètic als equipaments municipals», a «facilitar els projectes d’autosuficiència energètica a empreses i ciutadania» i a «promoure la sobirania energètica» amb una comunitat energètica local.

El llum verd unànime de la Junta de Portaveus a la proposta d’Esquerra Republicana inclou que l’Ajuntament insti les elèctriques a aplicar la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, i que el consistori insti el govern espanyol a «destinar els recursos provinents del fons Next Generation EU a projectes que contribueixin a fer efectiva la transició energètica i alhora permetin diversificar el sistema, acabant amb l’actual funcionament oligopolístic».

Desconnecta de les elèctriques!

Finalment, i també arran de la moció d’Esquerra Republicana, l’Ajuntament de Sabadell dóna suport explícit i se suma a la convocatòria Desconnecta de les elèctriques!, apagada massiva contra l’increment del preu de la llum convocada el 8 d’octubre de 22 a 22.30 h convocada per ERC, Bildu, Junts, la CUP, el BNG, Més Mallorca i Més Menorca.

La portaveu adjunta del grup municipal d’Esquerra Republicana, Èlia Soriano-Costa, ha dit: «Hem aconseguit que la Junta de Portaveus de l’Ajuntament aprovi la moció per unanimitat. Això ens satisfà molt, evidentment, i agraïm el suport rebut de tots els altres grups».

El portaveu republicà al consistori, Gabriel Fernàndez, ha reblat: «Esperem que el govern espanyol –específicament, el principal partit que li dóna suport: el PSOE– sigui prou valent de fer-ho malgrat les portes giratòries entre el Consell de Ministres i les elèctriques. Esquerra Republicana continuarem deixant-nos la pell des del nostre àmbit de responsabilitat i des de totes les institucions on som presents perquè tenir llum no sigui un luxe sinó un dret, i assumim la part que ens correspon per aconseguir-ho».