L’activista veïnal Esther Lopera, 18è Premi Valors Republicans d’Esquerra Republicana Sabadell

 • La secció local del partit l’hi lliurarà demà dimecres a les 19 h en un acte a l’Espai Àgora, on també reconeixerà els militants amb cinc, 10, 20 i 30 anys d’antiguitat, i on actuaran la violinista Alba Bonet i el trompista David Bonet

Esquerra Republicana Sabadell ha atorgat el 18è Premi Valors Republicans a l’activista veïnal sabadellenca Esther Lopera per la seva llarga trajectòria de compromís amb la millora, el benestar i la justícia social tant al seu barri, Can Deu, com al conjunt de la ciutat. La secció local d’ERC li lliurarà el guardó dimecres 19 de juny a les 19 h en un acte a l’Espai Àgora (centre cívic de Sant Oleguer. Sol i Padrís, 93). L’esdeveniment, que és obert a tothom, també servirà per reconèixer el compromís dels militants d’ERC Sabadell amb cinc, 10, 20 o 30 anys d’antiguitat, que hi rebran una insígnia, i inclourà un tastet musical a càrrec de la violinista Alba Bonet i del trompista David Bonet. Esquerra Republicana Sabadell convoca aquests guardons cada any des del 2005, amb l’únic parèntesi del 2020 a causa de la pandèmia de covid.

«Lluitadora veïnal incansable»

El president d’ERC Sabadell, Roger Vilaret, ha afirmat: «Un any més, Esquerra Sabadell celebrarem la gala dels Premis Valors Republicans. L’objectiu és premiar persones i entitats de la ciutat que encarnen els valors del partit: catalanisme i compromís amb la igualtat social. Enguany, en celebrem la 18a edició, i la premiada és Esther Lopera, una lluitadora veïnal incansable que sempre ha estat al servei de les persones de Can Deu, el seu barri, i del conjunt de la ciutat de Sabadell. Així mateix, aprofitem també l’acte per fer un reconeixement del compromís de la nostra militància donant insígnies als militants que compleixen cinc, 10, 20 i 30 anys com a membres del partit. És un esdeveniment obert a tothom, tothom hi és convidat».

Qui és Esther Lopera?

Esther Lopera (Sabadell, 1952) és filla d’immigrants (pare sevillà i mare murciana, concretament), i va néixer al barri de Ca n’Oriac. És sargidora; va treballar al tèxtil fent cons i rodets per als telers, i, també, com a cosidora de peces a casa, com moltes dones a Sabadell. Ja de gran, es va treure el graduat escolar a l’escola d’adults, i va aconseguir superar les oposicions a subalterna de l’Ajuntament de Sabadell, ofici que ha exercit al llarg de 30 anys.

Als 20 anys, fa més de mig segle, va anar a viure a Can Deu amb les seves dues filles. Com a membre destacat del teixit social del barri i referent del moviment veïnal del nord de Sabadell, ha lluitat durant cinc dècades per la millora i el benestar de Can Deu, i, en general, per la justícia social al barri, a la ciutat i al país. Ha estat presidenta i activista de l’Associació de Veïns de Can Deu i, després, de l’associació veïnal Todos por Can Deu.

Fa 39 anys, amb altres veïns del barri, va crear la cooperativa de consum Organització Funerària Can Deu, dedicada a la contractació de serveis funeraris, que té més de 3.200 socis.

Historial de premiats

 1. David Serrano
 2. Exalumnes dels instituts obrers
 3. Sabadell Sardanista
 4. UES
 5. ADENC
 6. Associació Catalana d’Esperanto
 7. PAS (Plataforma per l’Autodeterminació de Sabadell, ara SBDxI [ANC])
 8. Escoles d’educació especial de Sabadell (Xaloc, Xalest i Bellapart)
 9. SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants)
 10. Muriel Casals
 11. Santiago Vidal
 12. Josep Maria Civis, Manel Ruiz i militants històrics
 13. Joaquima Júdez
 14. Castellers de Sabadell
 15. Carme Forcadell i Jordi Cuixart
 16. Meritxell Serret i Diana Riba
 17. Salvador Domènech

(Foto: Lluís Franco.)