La ruta feminista d’«Stop bretxa salarial!» fa parada dijous al barri de Can Llong de Sabadell amb Elisenda Alamany i Marta Pontnou

  • La xerrada, oberta a tothom, tindrà lloc dijous 29 de setembre a les 18.30 h a la cantonada de l’avinguda d’Estrasburg amb el carrer Varsòvia

Esquerra Republicana Sabadell organitza dijous 29 de setembre a les 18.30 h al barri de Can Llong (avinguda d’Estrasburg amb carrer Varsòvia) la xerrada Stop bretxa salarial!, oberta a tothom. Hi participaran Elisenda Alamany, regidora republicana a l’Ajuntament de Barcelona i consellera metropolitana, i Marta Pontnou, productora i assessora d’imatge. La proposta forma part d’una campanya amb què ERC recorre els carrers dels Països Catalans literalment (amb una furgoneta retolada amb una il·lustració de l’artista valenciana Tres Voltes Rebel) per denunciar i posar en agenda la diferència salarial entre dones i homes, que és, de mitjana, de 6.000 euros anuals, amb actes dinàmics i participatius.

Causa de desigualtat

La secretària de Feminismes de la secció local del partit republicà, Èlia Soriano-Costa, també portaveu adjunta del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell, ha afirmat: «Pretenem fer arribar a tothom la sensibilització en matèria de gènere a través de campanyes i exposicions itinerants; en aquest cas, denunciant una de les principals causes de desigualtat econòmica entre homes i dones. Conèixer quines són aquestes causes i com ens afecten ens ajuda a dissenyar polítiques per reduir aquesta desigualtat com les que hem impulsat aquest darrer any, mesures com la gratuïtat de l’educació dels zero als dos anys i el servei de cangur públic, que afavoreixen la conciliació; la creació d’una nova acreditació professional de cures; el Pla de Xoc de Polítiques Actives d’Ocupació, que inclou programes específics per a les dones; o l’augment de les inspeccions de treball».

»Esquerra Republicana actuem on tenim responsabilitat per erradicar la desigualtat de gènere. A Sabadell, impulsant la moció per instar l’Ajuntament a revisar els contractes amb les empreses per establir-hi clàusules per evitar l’escletxa salarial, i a publicar les dades dels treballadors desagradades per gènere. Treballem en la Directiva sobre Transparència Salarial al Parlament Europeu i fem propostes de resolució al Parlament i proposicions no de Llei al Congrés espanyol. Per a ERC, forma part de la responsabilitat social de les administracions públiques implantar mesures que evitin el doble perjudici que les dones patim en matèria salarial».

En què consisteix la bretxa salarial?

La bretxa salarial és la diferència del salari mitjà de les dones respecte del salari mitjà dels homes expressada en forma de percentatge. És un indicador de discriminació retributiva, ja que indica en quina mesura el salari dels homes és superior al salari de les dones. A Catalunya, el 2021, el salari mitjà anual masculí va ser de 28.965,40 euros mentre que el femení va ser de 22.988,20 euros. Les dones van cobrar, per tant, 5.977,20 euros menys que els homes, la qual cosa representa una bretxa salarial del 20,6% entre les unes i els altres.

Què proposa ERC per resoldre-la?

Esquerra Republicana prioritza aquesta problemàtica i treballa per impulsar mesures com:

  1. Aplicar quotes de presència mínima de dones als sectors masculinitzats.
  2. Eliminar la penalització laboral que pateixen les dones en l’exercici de la maternitat.
  3. Valorar aplicar els plusos i complements que no es contemplen als sectors més feminitzats.
  4. Aplicar mesures que permetin una conciliació de la vida privada i la professional (flexibilitat horària, teletreball, etc.) sense necessitat de reduir la jornada laboral ni el salari percebut.
  5. La gratuïtat de l’ensenyament dels zero als tres anys. De fet, de moment, el govern ja ha implementat la gratuïtat fins als dos anys, fet que afavoreix la conciliació, l’equitat social i la igualtat d’oportunitats.
  6. El canguratge social. La Generalitat també ha creat un nou servei de cangur públic per al 2022, destinat a les famílies amb fills de fins a 14 anys, que també permetrà que les mares disposin de més temps per a la conciliació laboral, la participació social i política, la formació i l’oci.