Juli Fernàndez: «Incrementarem el pressupost d’habitatge fins als 1.000 milions d’euros anuals, el 0,4% del PIB, al nivell dels estàndards europeus»

  • El candidat número 17 d’Esquerra Republicana per Barcelona, Juli Fernàndez, presenta a Rubí les propostes del partit en matèria d’habitatge acompanyat del portaveu del grup municipal, Xavi Corbera, i de la regidora Sandra Casas
  • Els republicans impulsaran com a llei al Parlament de Catalunya el decret contra els desnonaments tombat pel Tribunal Constitucional espanyol

L’alcalde de Sabadell 2015-2017, actual delegat del govern a la regió metropolitana i candidat número 17 d’Esquerra Republicana per Barcelona, Juli Fernàndez, ha presentat aquest matí a Rubí les propostes de la formació en matèria d’habitatge. ERC vol impulsar-hi l’accés equiparant-ne les polítiques públiques a les dels principals referents europeus i incrementant-ne el pressupost fins a assolir 1.000 milions d’euros anuals, el 0,4% del PIB. Fernàndez ha atès els mitjans de comunicació a Rubí amb el portaveu del grup municipal, Xavi Corbera, i la regidora republicana Sandra Casas, i ha visitat l’espai cultural Francesc Alujas, seu de la formació al municipi.

Esquerra es compromet a bastir grans consensos polítics i canvis legislatius necessaris per tendir a la garantia d’accés universal a l’habitatge. En aquest sentit, formularà com a llei el decret contra desnonaments tombat pel Tribunal Constitucional espanyol.

Un 15% dels habitatges, públics i de lloguer

Juli Fernàndez ha dit: «El dret a l’habitatge és un dret que hem de poder garantir. És un dret bàsic per garantir molts altres drets: per garantir el dret al treball, per garantir el dret a la vida… I, en aquests moments, aquest dret bàsic és en mans d’un mercat que el que fa és que l’accés a l’habitatge sigui gairebé impossible. Al nostre programa electoral, ens comprometem a aplicar uns 1.000 milions d’euros en recursos per a habitatge que ens permetin arribar a unes quotes de parc d’habitatge públic de lloguer equiparables al 15% del nombre d’habitatges que tenim al nostre país. Perquè creiem que, d’aquesta manera, podrem incidir en el mercat i garantir als nostres joves i a tota la gent del nostre país tenir un accés a aquest dret bàsic i fonamental».

Fernàndez ha afegit: «Una altra mesura que ens plantegem durant aquesta propera legislatura és l’aprovació de la llei d’arrendaments urbans de Catalunya perquè nosaltres volem tenir tots els mecanismes i totes les eines per poder regular els lloguers, com hem fet amb el decret llei, que ha estat tombat pel Tribunal Constitucional espanyol, de limitació de preu de lloguers. Nosaltres amb aquesta llei el que pretenem és tornar a tenir un instrument que ens permeti facilitar que la nostra gent, que els nostres veïns puguin tenir un habitatge digne i en unes condicions que siguin assumibles per a tothom. No deixarem mai de defensar els drets i el benestar de la nostra gent».

Garantir un dret

Esquerra Republicana proposa augmentar el parc d’habitatge social (amb vista a assolir el 15% de solidaritat urbana). Defensa que s’han de centrar els esforços a contribuir a l’assoliment d’un parc d’habitatge social homologable a la mitjana europea i a facilitar la renovació i la rehabilitació del parc d’habitatges.

Els republicans es comprometen, també, a aprovar una llei d’arrendaments urbans catalana (LAUC) que estableixi, entre altres qüestions, una major durada dels contractes de lloguer, garantint l’estabilitat a llogaters i propietaris i acompanyant la llei de contenció de rendes ja vigent per tal de reforçar-ne l’efectivitat. En aquest sentit, consideren que cal aprofundir en el desplegament, el seguiment i l’impuls generalitzat de mesures que optimitzin l’efectivitat de la llei de contenció de rendes per garantir l’accés a l’habitatge a un preu assequible arreu del país i especialment a les zones de mercat tens com ara Rubí.

Paral·lelament, amb independència de les situacions provisionals de moratòria temporal que es puguin donar, ERC està decidida a continuar aprofitant tot el marge competencial per generar eines (jurídiques, socials, econòmiques, etc.) per prevenir i evitar les situacions d’exclusió habitacional (produïdes, per exemple, pels desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat sense alternativa habitacional) mentre duri la pandèmia i no s’hagi produït una recuperació econòmica suficient.

El cas de Rubí

L’eix vertebrador de les polítiques d’habitatge a Rubí, d’ençà de l’aprovació de la Llei Catalana de l’Habitatge de 2007, és el Pla Local d’Habitatge (PLH). Aquest document marca el ritme d’assoliment dels reptes en matèria d’habitatge que exigeix la llei i aquells que cada municipi està decidit a assumir. Entre aquests reptes, destaca el mandat de solidaritat urbana, que preveu que municipis com Rubí tinguin una borsa d’habitatge social del 15% del total d’habitatges de la ciutat. Malauradament, a dia d’avui, el desinterès del govern socialista per tirar endavant polítiques d’habitatge situa Rubí molt lluny, encara, d’aquest objectiu.

Tot i que algunes poblacions ja han aprovat i estan implementant la segona edició del seu PLH, Rubí no ha aprovat encara el seu. Tot just aquest mes de febrer s’ha presentat l’última versió pendent d’aprovació al Ple. Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Rubí, ha afirmat: «Després de prop d’una dècada de paràlisi en matèria d’habitatge, és imprescindible i urgent prioritzar aquest pla com a eina essencial per garantir l’accés a un habitatge digne i articular aquelles eines que el govern de Catalunya ha posat a l’abast dels municipis».

El portaveu d’Esquerra Rubí ha recordat que «Rubí està qualificada com a ‘àrea amb mercat d’habitatge tens’, i, per tant, cal posar en marxa a la ciutat de manera urgent la normativa en matèria de regulació dels lloguers que preveu la llei catalana aprovada aquesta tardor. Cal garantir molt especialment que es respectin els preus de referència en els nous contractes i que aquests es facin constar en els anuncis de pisos de lloguer».

Xavier Corbera ha recordat, a més, que Esquerra Rubí ha denunciat en repetides ocasions la paràlisi del consistori en matèria d’habitatge: «No és acceptable que, mentre altres municipis ja han començat a aplicar sancions als grans tenidors d’habitatges buits, Rubí en tingui milers i no disposi ni tan sols d’un cens. Tampoc és acceptable», ha insistit, «la timidesa amb què Rubí exerceix el dret de tanteig i retracte, que els darrers anys ha servit per incorporar tot just dos o tres pisos a la borsa d’habitatge social».

L’habitatge és un dret fonamental de ciutadania i és, ha estat i serà sempre una prioritat per a Esquerra Republicana, tant a nivell nacional com en l’àmbit local.