Juli Fernàndez: «Impulsarem un Pacte Nacional per a la Transició Energètica i una conselleria específica per fer front a l’emergència climàtica»

  • El candidat d’Esquerra Republicana al Vallès Occidental ha presentat les propostes del partit en medi ambient per a la pròxima legislatura amb Mireia Ingla i Alba Gordó a Sant Cugat, i amb Montse Font i Carles Caballero a Terrassa

Esquerra Republicana impulsarà un Pacte Nacional per a la Transició Energètica per a un model energètic 100% renovable, de quilòmetre zero, democràtic i lliure d’oligopolis, i una conselleria específica per a l’emergència climàtica. Aquestes són dues de les principals propostes d’Esquerra Republicana en matèria ambiental, que el candidat republicà número 17 per Barcelona el 14-F, Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell 2015-2017 i delegat del govern a la regió metropolitana, ha presentat a Terrassa, amb la també candidata Montse Font (46) i el regidor delegat d’Urbanisme, Medi Ambient i Energia, Carles Caballero, i a Sant Cugat del Vallès, amb l’alcaldessa Mireia Ingla (83) i la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l’Emergència Climàtica, Alba Gordó.

Nou model energètic

Juli Fernàndez ha dit: «Sense oblidar mai cap on anem (una República Catalana independent de drets i llibertats per a tothom, pròspera, justa, diversa, inclusiva, solidària), no renunciem a les eines del ‘mentrestant’. Un dels vuit compromisos d’Esquerra Republicana per a la reconstrucció del país després del sotrac de la covid és la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica en cohesió territorial. Hem de fer front a l’emergència climàtica treballant de manera coordinada i transversal per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions Unides, amb un canvi del model energètic més just i verd amb un horitzó proper del 100% d’energia renovable. També hem d’avançar cap al residu zero i la mobilitat sostenible en el marc global de la transició ecològica, així com recosir el territori per a un país equilibrat i en xarxa».

Terrassa: comunitats energètiques

Montse Font ha apuntat:«Impulsarem una llei de transició energètica que promogui el model 100% renovable, democràtic i sostenible. Maximitzarem les fonts d’energia renovable autòctones. I el que fem a Terrassa, que és impulsar les comunitats energètiques com a estratègia per fomentar l’autoconsum col·lectiu, reduir despeses i facilitar la implantació de projectes per a l’ús privat. Democratitzar l’energia i fomentar la participació empoderant la ciutadania per fer possible el canvi».

Carles Caballero ha explicat: «Treballem per ser pioners en la creació de comunitats energètiques, però la llei espanyola encara no n’ha desenvolupat el reglament. Això ens permetrà abastir veïns o entitats a partir dels excedents de producció dels equipaments municipals. Desplegarem la xarxa de carregadors elèctrics. Treballem en la substitució de tota la flota municipal de vehicles que encara van amb combustibles fòssils. Hem signat el primer conveni de col·laboració del país amb Cecot Renovables per afavorir la transició energètica a les empreses. També treballem el nou pla de vehicle elèctric i en una ordenança d’edificació que contempli bonificacions en funció del nivell de despesa energètica de les edificacions. Tenim 11 instal·lacions de biomassa en equipaments públics».

Sant Cugat: pla d’acció específic

Sant Cugat i el seu ajuntament estan compromesos al 100% per combatre l’emergència climàtica i són plenament conscients de la necessitat d’impulsar polítiques públiques encaminades a reduir l’empremta ecològica i conscienciar la ciutadania de la importància d’adquirir uns hàbits més sostenibles.

Des que Esquerra Republicana és al govern municipal, ha impulsat una anella verda ciclable al centre de Sant Cugat que substitueix un dels carrils de circulació de cotxes. La mesura vol evitar que es faci servir una via que travessa el centre de la ciutat com la principal eina per sortir del municipi en vehicle privat i, per tant, potenciar les rutes alternatives. Després de més de sis mesos amb aquesta mesura, s’hi ha detectat un augment d’ús de la bicicleta (d’un 70% en alguns punts).

Sant Cugat també serà el primer municipi que posarà en marxa la zona de baixes emissions (darrere de Barcelona), en una línia similar a l’objectiu de l’anella verda. Això permetrà millorar la qualitat de l’aire també al centre del municipi, on hi ha més densitat de població i no hi ha tants espais verds. I el municipi també s’ha declarat en emergència climàtica. Un any després d’haver-ho fet, l’executiu santcugatenc té llest un pla d’acció transversal que incideix en totes les accions de l’Ajuntament, que ha treballat de la mà de molts agents, i que confia posar en marxa ben aviat.

Mireia Ingla ha comentat: «Fer front a l’emergència climàtica vol dir fer polítiques valentes, i això és el que està fent Esquerra Republicana allà on governa. Aquí a Sant Cugat, per exemple, apostem per fomentar una mobilitat més sostenible a través de l’anella verda o la propera zona de baixes emissions».

Alba Gordó ha assenyalat: «Tenir una ciutat molt verda no implica necessàriament que sigui sostenible. Som el municipi amb més plaques solars, però no en tenim prou. El Pla d’Acció d’Emergència Climàtica que hem impulsat des de Sant Cugat vol posar el focus en el fet que totes les polítiques públiques siguin sensibles a aquesta causa. El canvi climàtic es combat des de totes les vessants de l’esfera pública».