Juli Fernàndez: «Ens comprometem a promoure un nou recurs hospitalari al Vallès Occidental sud-oest (Sant Cugat i Rubí), dependent del Consorci Sanitari de Terrassa»

  • Les ciutats de Sant Cugat del Vallès i Rubí comptaran amb nous CUAPs, i a Terrassa avança la construcció del nou CAP Can Roca, que obrirà d’aquí a un any

Esquerra Republicana es compromet a promoure la pròxima legislatura un nou recurs hospitalari al Vallès Occidental sud-oest (l’àrea d’influència de Sant Cugat del Vallès i Rubí) que atengui situacions de complexitat baixa i mitjana, un nou equipament dependent del Consorci Sanitari de Terrassa que doni una resposta de proximitat a les necessitats dels municipis. El delegat del govern a Barcelona, alcalde de Sabadell 2015-2017 i candidat d’ERC per la comarca, Juli Fernàndez, ho ha anunciat aquest matí en atencions de mitjans acompanyat de l’alcaldessa de Sant Cugat, la republicana Mireia Ingla, i del portaveu republicà a l’Ajuntament de Rubí, Xavi Corbera, d’una banda, i del primer tinent d’alcalde de Terrassa, el també republicà Isaac Albert, de l’altra.

L’hospital Ernest Lluch com a referent

El delegat del govern i candidat republicà número 17 per Barcelona el 14-F, Juli Fernàndez, ha dit: «El compromís d’Esquerra Republicana al Vallès Occidental sud-oest cal que s’iniciï el projecte d’un nou recurs hospitalari que resolgui les situacions de baixa i mitjana complexitat. Ha de ser un equipament semblant i equivalent al futur hospital Ernest Lluch, que es construirà entre Ripollet, Montcada i Reixac, i Cerdanyola del Vallès. Oferirà urgències, proves diagnòstiques d’imatge, consultes externes d’especialitats i cirurgia ambulatòria. El Sistema de Salut de Catalunya en tindrà la gestió i el control. Ens comprometem a projectar-lo i iniciar-ne el procés administratiu durant la pròxima legislatura perquè els veïns de l’àrea d’influència de Sant Cugat i Rubí puguin fer-ne ús ben aviat, la qual cosa en millorarà sensiblement l’atenció sanitària pública».

Nous CUAPs a Sant Cugat i Rubí, nou CAP a Terrassa

Esquerra Republicana també ha remarcat que, com a fruit de la planificació del Departament de Salut del govern recollida al Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PNUC), les ciutats de Sant Cugat i Rubí comptaran amb nous centres d’urgències d’atenció primària (CUAPs), les inversions per a la construcció dels quals es programaran el pròxim any. Es tracta, concretament, del CAP Sant Cugat i del CAP Rubí MútuaTerrassa, la capacitat dels quals ja s’ha incrementat a hores d’ara amb la creació de punts d’atenció continuada, que ofereixen diagnòstic per la imatge i analítica seca. Tot plegat té com a objectiu la reducció de la pressió hospitalària al sector.

A Terrassa, el futur CAP Can Roca, en construcció, entrarà en funcionament a principis del 2022. El nou equipament oferirà un servei de proximitat a l’entorn i ajudarà a descongestionar el CAP Rambla, que atén actualment 7.000 persones. El nou CAP Can Roca comptarà amb consultes polivalents, espai per serveis socials, formació i educació sanitària, etc.

Les valoracions dels líders republicans

L’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, la republicana Mireia Ingla, ha comentat: «Agraeixo la feina feta a tot el personal sanitari dels CAPs de Sant Cugat. Tenim la previsió de continuar aplicant el pla per enfortir l’assistència primària per respondre a les necessitats de la ciutat. Pel que fa a la creació del nou recurs hospitalari, manifestem el nostre compromís amb aquest equipament tenint en compte les necessitats dels veïns; hi treballarem colze a colze amb Rubí. Un àmbit per al qual hem demanat més recursos és la salut emocional; també hi ha d’haver una reconstrucció emocional per la pandèmia».

El portaveu d’Esquerra Republicana a Rubí, Xavier Corbera, ha assenyalat: «Primer, Rubí, i això vol dir que necessitem un hospital per donar resposta a les nostres reivindicacions històriques. Si aquesta legislatura s’ha resolt la necessitat d’una part del Vallès, ara tocarà la part del Vallès que afecta Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal. 20 anys de govern socialista al nostre municipi no han servit per resoldre aquest problema».

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, el republicà Isaac Albert, ha apuntat: «També cal dir que per una atenció primària adequada a Terrassa hi ha un llarg camí a recórrer cobrint totes les necessitats, revisant i definint una xarxa adequada al volum de població i les necessitats de la nostra ciutat. Un model que hem de definir i treballar conjuntament entre Terrassa i la Generalitat. Aquesta xarxa exigeix l’obertura i la integració dels dos nous CUAPs que ja ha anunciat la Generalitat i integrar-los en les necessitats de la ciutat i convertir-los en permanents».

Esquerra ha revertit les retallades

Des de l’any 2015, amb Esquerra Republicana al capdavant de Salut, amb el conseller Comín primer i amb la consellera Vergés actualment, les retallades de CiU s’han revertit. Hi ha hagut un increment acumulat del pressupost de gairebé 1.500 milions d’euros del 2014 al 2020.

Durant tot l’any 2020, a més, amb la pandèmia, el govern ha abocat tots els recursos econòmics a l’abast a Salut, departament al qual ha dedicat 2.800 milions d’euros extraordinaris, dels quals 300 són per enfortir l’atenció primària, i 22,6, per a la covid a la Regió Sanitària Metropolitana Nord. Així, el Vallès Occidental tindrà 9,2 milions d’euros més i Sabadell en tindrà 2,6 més per als CAPs. Això significa més personal (92 professionals), més recursos i més qualitat.