Juli Fernàndez deixa l’acta de regidor: «Continuaré treballant per a Sabadell i per a l’única alternativa possible a l’actual govern municipal: la que lidera Esquerra Republicana»

 • El lloc que Fernàndez deixa lliure al consistori sabadellenc l’ocuparà Pere Farrés, psicopedagog, formador i tècnic d’inserció de joves amb discapacitat
 • El grup municipal d’Esquerra Republicana presenta el balanç de les 20 principals fites del primer any de mandat com a principal grup de l’oposició

L’alcalde de Sabadell del 2015 i al 2017 i delegat del govern a Barcelona, el republicà Juli Fernàndez Olivares, ha anunciat que deixa l’acta de regidor a l’Ajuntament de Sabadell per centrar-se en les seves responsabilitats a nivell nacional davant la plena dedicació que li exigeix la gestió de la crisi de la COVID-19. Fernàndez va encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals del 2011, del 2015 i del 2019, en què el partit va esdevenir segona força a la cinquena ciutat del país amb 19.284 vots i set regidors; ja havia renunciat a les dietes per assistència als plens a l’inici del mandat. L’escó que Fernàndez deixa lliure a la plaça Sant Roc l’ocuparà Pere Farrés, psicopedagog, formador i tècnic d’inserció de joves amb discapacitat.

Agraïment i compromís

Dins el marc de la trobada amb la premsa en què ha fet pública la seva decisió, Juli Fernàndez ha dit: «El moment és ara. Em centro en les meves responsabilitats al govern perquè la gestió de la COVID-19 és molt exigent i cal donar el màxim. Des dels valors republicans, que són els meus i els nostres, els polítics no ens hem d’eternitzar en una institució ni acumular càrrecs; la política és un servei a què dediquem un temps, no pas un ofici. Vull donar les gràcies als més de 19.000 sabadellencs que van apostar per la candidatura que encapçalava fa un any i a les forces que em van fer confiança per fer d’alcalde de la meva ciutat més de dos anys. Gràcies, també, al meu partit, Esquerra Republicana, i a tots els militants i amics de la secció local. Ja no faré de regidor, però continuaré treballant per a Sabadell i per a l’única alternativa possible a l’actual govern de Sabadell: la que lidera Esquerra. Sempre estaré disposat a ajudar Sabadell i sempre hi faré política. S’incorpora al grup com a setè regidor un edil excel·lent, Pere Farrés, que s’integrarà al potent equip encapçalat per Gabriel Fernàndez».

Un any, 20 fites de l’alternativa republicana

Esquerra Republicana Sabadell ha fet balanç de la intensa feina de proposta i de fiscalització del govern feta l’últim any com a primer grup de l’oposició a l’Ajuntament, on, amb set regidors, és el més nombrós des del 1999. De les fites assolides, els republicans en destaquen 20. Són aquestes:

 1. Hem proposat ‘Aixeca’t, Sabadell’, 182 propostes per rellançar la ciutat després de la COVID-19. El govern PSC-Podemos afirma que està disposat a executar-ne 104.
 2. Hem fet que l’Ajuntament exigeixi a Madrid que pagui als treballadors afectats per ERTOs que no han cobrat. La ciutat és la segona del país amb més expedients.
 3. Hem elaborat i publicat una ‘Breu guia de recursos socials durant l’estat d’alarma’.
 4. Hem aconseguit que les piscines municipals obrin per a tothom, sense restriccions, durant les onades de calor, revertint l’acció del govern PSC-Podemos.
 5. Hem facilitat que l’Ajuntament defensi la llei catalana de drets energètics, que es condoni el deute de les persones vulnerables que protegeix, que s’evitin els talls, que se sancionin les companyies que en facin i que s’hi negociï per crear un fons.
 6. Hem proposat que es rebaixi el preu de l’atenció domiciliària i que es congeli el de l’ús de centres cívics i d’equipaments culturals i esportius, i que els propietaris amb dos o més pisos buits paguin un 50% més d’IBI. El govern ho ha acceptat.
 7. Hem denunciat el focus de xinxes a Espronceda i el de rates a Can Puiggener, i hem reclamat al govern que els resolgués amb celeritat.
 8. Hem exigit una comissió tècnica mixta davant els problemes de mobilitat a Can Feu i Gràcia (especialment, al sector Planetes).
 9. Hem afavorit que la rehabilitació del castell de Can Feu es financi mitjançant les meses de concertació de la Diputació de Barcelona.
 10. Hem plantejat al Ple, que ho ha aprovat, la construcció d’un nou ‘skatepark’ per a diverses disciplines al parc Catalunya.
 11. Hem assolit que l’Ajuntament publiqui l’encreuament gènere/categoria dels seus treballadors i rebutgi contractar cap empresa amb escletxa salarial.
 12. Hem plantejat a l’Ajuntament de Sabadell, que ho ha aprovat, que es creï un Reglament Municipal de Cerimònies Civils que incorpori la renovació de noces (25 i 50 anys) i comiats civils de difunts.
 13. Hem exigit que el govern no contractés la parella de la regidora de Podem, Marta Morell, com a càrrec de confiança, en compliment del codi ètic. I s’ha fet enrere.
 14. Hem recorregut i durem al contenciós-administratiu el fraccionament del deute a la concessionària de residus i neteja, Smatsa, investigada dins el cas Mercuri.
 15. Hem defensat, amb èxit, que la ciutat dediqui una plaça o un carrer a Muriel Casals per homenatjar-la com a «referent inqüestionable i transversal».
 16. Hem presentat i guanyat una moció perquè l’Ajuntament de Sabadell reclami l’alliberament d’Oriol Junqueras en compliment de la sentència del TJUE.
 17. Hem fet que es convoqués un Ple extraordinari en què l’Ajuntament ha rebutjat la sentència del Tribunal Supremo que li prohibeix exhibir banderes no oficials.
 18. Hem dut a la Junta de Portaveus, que l’ha aprovat, una moció en defensa de l’autonomia dels ajuntaments, on s’ha de poder parlar de tot, davant una altra sentència del Supremo.
 19. Hem explicat i difós permanentment les 86 millores urbanístiques fruit del Govern de Transformació 2015-2019 que estan veient la llum al llarg d’aquest mandat.
 20. Hem reforçat l’executiva de la secció local per recuperar l’alcaldia el 2023, i hem organitzat diverses sessions de treball per traçar l’estratègia per aconseguir-ho.

Benestar, honestedat, República Catalana

El portaveu del grup municipal republicà al consistori sabadellenc, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Amb convicció i amb esforç, donem veu cada dia a tots els sabadellencs i en defensem els drets. Treballem, especialment, per als més de 19.000 que van dipositar la seva confiança en nosaltres, i que, així, van decidir que siguem la segona força de l’Ajuntament de Sabadell i que liderem l’alternativa al govern actual».

«Davant del retorn cada dia més evident d’un vell estil a la plaça Sant Roc (una manera de fer política i un model de ciutat que van portar la ciutat al pitjor escenari, i que no seran mai els nostres), els set regidors republicans hi representem l’esquerra transformadora de debò, amb experiència i vocació de govern, propositiva, útil, transversal, arrelada als barris, independentista, republicana, de gent senzilla i honesta. Un projecte amb un model clar de ciutat basat en el benestar de tothom».

Fernàndez ha afegit: «El govern PSC-Podemos ha viscut aquest any, bàsicament, de projectes del Govern de Transformació 2015-2019; sovint, amagant-ne l’autoria o apropiant-se’n. Es tracta, en alguns casos, de projectes als quals el PSC es va oposar, com les dues noves plantes d’Urgències del Taulí. Projectes que s’estan acabant: en calen de nous, i no parlem de comissaries d’11 milions d’euros, sinó d’ajudar la gent. Ens preocupa que algunes actuacions de l’Estratègia DUSI_Sabadell, que vam deixar programades i que tenen finançament del fons europeus FEDER, i que acumulen un retard considerable, puguin tirar endavant, o, el que seria pitjor i no desitgem, que aquests recursos es puguin perdre».

I ha reblat: «Al govern o a l’oposició, que ara encapçalem, som aquí per fer que la ciutat avanci, per defensar el bé comú, per emprendre iniciatives que millorin la vida dels ciutadans. Com a partit de govern que som, hem proposat mesures des de l’esclat de la crisi COVID-19, algunes de les quals el govern s’ha fet seves, cosa que celebrem. També hem proposat i insistim que és necessari un gran pacte de Sant Roc en què, més enllà de mesures per parar el cop, partits i entitats, tots, decidim cap on ha d’anar la ciutat, quin ha de ser el seu full de ruta. Aquesta actitud i aquesta acció no les vam veure pas, malauradament, quan el PSC era a l’oposició i la ciutat necessitava grans majories».

En contacte amb la ciutat, també a la xarxa

De manera intensa i sostinguda, Esquerra Republicana Sabadell es manté en contacte amb els ciutadans a través de les xarxes socials, on n’atén inquietuds, comentaris i suggeriments, i també comparteix amb tothom tota la seva activitat política i institucional rellevant dia a dia i hora a hora. Seguiu-nos a Twitter, on hem superat els 5.000 seguidors; a Facebook, on rondem els 6.000, o afegiu-nos, també, a Instagram o Telegram.

També us podeu posar en contacte amb la secció local a sabadell@esquerra.cat o al 93 727 11 44, i amb el grup municipal, a gmerc@ajsabadell.cat o al 93 745 31 93.