Jordi Segura, grup de barri del Nord: «Barris sense oficines bancàries»

Després dels últims esdeveniments bancaris a la ciutat, deixeu-me exposar-vos uns pensaments.

Les entitats financeres han optat per tancar la gran majoria d’oficines que hi ha a la ciutat donat que creuen que no els comporten els beneficis que desitgen tot i les múltiples i elevades comissions que cobren als seus clients. Han decidit fer-ho tot i saber la necessitat que hi ha en molts barris de Sabadell de tenir una atenció personalitzada als seus clients. Tot i que pugui semblar una tendència marcada per Europa, no hem de fer-ne així la lectura: al nostre país l’accés a Internet no és ni en broma semblant al que tenen països del nord del continent.

Aquesta és una tendència que ha fet que hagin tancat gairebé 100 oficines a Sabadell des del 2011.

Un dels inconvenients del tancament de les oficines bancàries és l’obligació de fer un gran desplaçament de persones amb baixa mobilitat, amb l’afegit que estem passant una època en què ens recomanen no desplaçar-nos si no és necessari, i aquestes entitats que buiden els barris d’oficines obliguen les persones amb pocs recursos i sense accés a Internet a fer unes cues inimaginables en una pandèmia com la que estem passant.

Estem vivint una despersonalització que molts usuaris no entenen, ja que dia a dia viuen i veuen un augment de comissions bancàries per serveis que estan deixant de rebre.

Tot això que ens està passant va començar abans de la primera crisi a causa de la bombolla immobiliària en la qual els bancs ens oferien participacions preferents mentint al vendre-les i hipoteques perilloses a preu de saldo sabent que pagaríem més de deu vegades allò invertit o que no podríem pagar i es quedarien les nostres cases. No contents amb això, van cobrar uns rescats que anaven a ajudar qui ho havia perdut tot, i s’ho van embutxacar només per absorbir altres bancs i caixes, i així tenir el monopoli i fer tot el que volen sense cap oposició.

L’última oficina tancada va ser la del BBVA de Can Deu. Es veïns vam estar lluitant fins l’últim moment per revertir una situació que, segons ells, és irreversible.

Ara, instem l’Ajuntament de Sabadell a fer força per ajudar els veïns i fer cursos d’ensenyament digital a qui ho necessiti. Una bona solució, també, seria tornar a tenir caixers automàtics als barris per poder fer les operacions habituals necessàries i portar gestors als centres cívics un parell d’hores a la setmana per fer visites presencials i algun assessorament per als clients que ho sol·licitin. I evidentment, un dels grans temes a tractar és la creació d’una banca pública municipal.

Jordi Segura Castellví (grup de barri Nord ERC Sabadell)
@jorgokudi