Esquerra Republicana vol injectar 3,5 milions d’euros al comerç de Sabadell amb el Passaport SBD, un xec de 20 euros per família

  • Proposa importar la fórmula d’èxit d’altres municipis per dinamitzar el teixit comercial finançant la meitat d’una compra de 40 euros, entre altres mesures de reactivació econòmica davant la segona onada de covid
  • Reclama rebaixar la pressió fiscal a famílies, comerços i pimes, amb una reducció de l’IBI del 2,4% per revertir-ne l’augment del govern PSC-Podemos

Esquerra Republicana vol injectar 3,5 milions d’euros a botigues, bars i restaurants de la ciutat amb la implantació del Passaport SBD, un xec de 20 euros per a cadascuna de les prop de 85.000 famílies. La fórmula, aplicada amb èxit en altres municipis, aconseguiria dinamitzar de manera efectiva el teixit comercial de la ciutat amb un esforç conjunt entre l’administració local i les famílies usuàries del xec, que els finançaria el 50% d’una compra de 40 euros. Aquesta és una de les mesures de reactivació econòmica per fer front a la segona onada de covid presentades pels republicans, que són el principal grup de l’oposició del consistori sabadellenc.

Reactivar l’economia de Sabadell

Esquerra Republicana Sabadell proposa al govern de la ciutat, també, tres altres mesures de xoc per reactivar l’activitat econòmica al municipi:

  • crear ajuts municipals als comerços que mantinguin el personal (més de tres treballadors) durant 12 mesos;
  • autoritzar les botigues a ocupar part de la via pública amb els seus productes sense cost, i
  • crear ajuts per fomentar la contractació, condicionats a condicions salarials i de conveni col·lectiu i a una durada mínima del contracte.

L’Ajuntament, corresponsable

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «El govern de la Generalitat ha hagut de prendre mesures dràstiques; són necessàries. Calen la responsabilitat i la solidaritat de tothom —i, també, el suport de les altres administracions— per salvar vides i per garantir vides dignes. L’Ajuntament de Sabadell ha d’estar a l’alçada del moment i fer-se corresponsable de la situació. Com a principal força de l’oposició, hem tornat a instar el govern PSC-Podemos a convocar el pacte de Sant Roc, un acord ampli de ciutat amb partits i entitats que ja vam oferir al principi de la pandèmia i que continuem esperant. Aquestes propostes de reactivació econòmica d’Esquerra Republicana van en aquest sentit: cal, més que mai, dinamitzar la microempresa i la petita empresa de manera activa i efectiva (botigues, restauració, autònoms), tornar els diners a la gent i fomentar que circulin. Fem-ho».

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, i la seva portaveu adjunta, Èlia Soriano-Costa

Cal rebaixar l’IBI un 2,4%

Esquerra Republicana Sabadell també ha presentat propostes per a les ordenances fiscals per tal de rebaixar la pressió impositiva de l’Ajuntament sobre tots els ciutadans i sobre els autònoms, els comerços, els bars i restaurants i les pimes sabadellenques en general. Els republicans reclamen, com a principal mesura, rebaixar l’IBI del 2,4% per revertir-ne l’augment del 2% del govern PSC-Podemos, al qual es van oposar amb fermesa fa un any. Les quatre dècimes restants corresponen a l’IPC interanual. El resultat, doncs, seria recuperar el nivell impositiu que hi havia al final del Govern de Transformació 2015-2019.

Altres propostes d’Esquerra Republicana Sabadell per a les ordenances fiscals són:

Menys pressió fiscal a comerços i pimes

  • Suspensió de la taxa per l’ocupació de l’espai públic com a suport i com a incentiu a petits comerços i al sector de la restauració (mesura ja anunciada).
  • Suspensió de la taxa de residus fins a finals d’any com a mínim.
  • Suspensió de la taxa de mercats municipals.
  • Bonificació del 50% durant dos anys de l’IAE per a les empreses que transformin els contractes laborals temporals en fixos per al 75% dels treballadors.
  • Ajornar el càrrec sobre l’impost turístic fins al 2021 com a mínim.
  • Impulsar la taxa de l’última milla per incentivar el consum local.

Tarificació social: fiscalitat progressiva

  • Revisar els preus públics per consolidar un model de fiscalitat progressiva que reculli els principis de redistribució de la renda, contribució ciutadana sostenible i igualtat.
  • Introducció de la bonificació del 50% als preus públics per a famílies nombroses de categoria general i monoparentals, i del 95% per a les famílies nombroses de categoria especial i vulnerables.

Impost de Béns Immobles (IBI)

  • Ajuts IBI per als propietaris d’immobles que abordin la situació dels lloguers dels locals comercials. Subvencionar el 40% de l’IBI als qui condonin el lloguer durant octubre i novembre, i als comerciants amb el local tancat. A més, subvencionar el 80% de l’IBI als propietaris que rebaixin el lloguer dels locals fins desembre.
  • Bonificació de 95% en l’IBI als immobles d’ús residencial destinats al lloguer amb renda limitada; per exemple, els que formin part o s’incorporin a una borsa de lloguer municipal, o els que es lloguin per sota d’uns preus de referència.

Plaques solars i foment de les energies renovables

  • Bonificació del 50% de l’IBI per a aquells edificis que instal·lin sistemes d’energia renovable.
  • Bonificació del 50% de l’IAE per a les empreses que estableixin un pla de transport eficient per als seus treballadors.

Equipaments assequibles per a la cultura de Sabadell

  • Bonificació del 80% a la utilització dels equipaments culturals municipals per a producció o assaigs de muntatges artístics i concerts i per a qualsevol altre acte organitzat per entitats i grups culturals i artístics amb seu fiscal a Sabadell.

La portaveu adjunta d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Èlia Soriano-Costa, ha afirmat: «Si demanem esforços a la població (a les famílies, als autònoms, a les empreses), l’administració també n’ha de fer. I la local té la responsabilitat de trobar els màxims recursos possibles per correspondre a l’enorme esforç de responsabilitat se’ns demana. Frenar la corba de contagis depèn de les restriccions; evitar un sotrac econòmic, de l’administració, també de la local. A Sabadell, la majoria sociovergent va tirar endavant fa un any un increment lineal del 2% de l’IBI sense cap ni peus, que cal revertir. Per això presentem mesures valentes encaminades a rebaixar la pressió fiscal sobre les famílies i sobre les empreses, mesures de fiscalitat municipal per combatre l’emergència climàtica i per a la generació d’ocupació estable».