Esquerra Republicana Sabadell recull aquest cap de setmana signatures a favor de la iniciativa legislativa popular Regularització Ara

  • Els republicans faciliten que s’hi doni suport amb una parada dissabte al matí al Mercat Central i una altra diumenge al matí a la plaça d’Espanya
  • Gabriel Fernàndez: «Sabadell sempre ha estat una ciutat referent, d’acollida, de lluita pels drets fonamentals i amb valors humans. És per això que participem en aquesta campanya i que fem, així, que la ciutat s’hi sumi»

Esquerra Republicana Sabadell organitza aquest cap de setmana una recollida de signatures a favor de la iniciativa legislativa popular (ILP) Regularització Ara. Amb la campanya, la plataforma Esenciales vol aconseguir mig milió de firmes a tot l’estat espanyol per forçar el Congrés a debatre una proposta de llei per regularitzar el mig milió de migrants i refugiats que ja hi viuen i reconèixer-ne, així, els drets bàsics amb permisos de residència i de treball davant del buit legal actual. Els republicans facilitaran que qualsevol sabadellenc amb DNI espanyol signi a favor de la ILP amb una parada al Mercat Central demà dissabte 18 de juny de 10 a 14 h, i una altra a la plaça d’Espanya demà-passat diumenge 19 de juny de 10 a 14 h, també.

Cap desigualtat

L’alcaldable i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Sabadell sempre ha estat una ciutat referent, d’acollida, de lluita pels drets fonamentals i amb valors humans. És per això que participem en aquesta campanya i que fem, així, que la ciutat s’hi sumi. Perquè nosaltres volem un Sabadell on càpiguen totes les diferències, pecap desigualtat».

Arreu del país

Esquerra Republicana muntarà una quarantena de parades arreu del país per recollir signatures a favor de la regularització dels migrants. «És una campanya feta per les persones migrades autoorganitzades, com a subjectes polítics; i el que fem des d’Esquerra Republicana és exercir la nostra responsabilitat social com a partit», explica la diputada republicana al Congrés Maria Dantas. En concret, la iniciativa vol modificar un article de la Llei d’Estrangeria per tal de fer una regularització extraordinària de tots els qui van arribar a l’astat espanyol abans de l’1 de novembre del 2021.

«No pot ser que, entre els nostres veïns, hi visqui gent sense la condició de ciutadà», assenyala Dantas, que també apunta que aquest tipus de regularització no és estranya: «A l’estat espanyol s’ha fet nou vegades, quatre pel PSOE i cinc pel PP, i, des del 1996 fins al 2008, s’han fet 43 regularitzacions en 17 països europeus de colors diferents». La diputada assegura que la gent migrant està «farta» d’esperar que l’executiu espanyol faci una nova regularització i per això impulsa la ILP.

La primera parada republicana de recollida de signatures va obrir dimecres, 15 de juny, a Santa Perpètua de Mogoda, i se n’obriran fins a 38 arreu del país els pròxims dies, fins al 20 de juny. Hi haurà parades a Barcelona, Terrassa, Sabadell, Reus, Sitges, Igualada, Vic, la Seu d’Urgell, Tàrrega i Tremp, entre moltes altres poblacions.

El text legal proposat té el suport de milers de ciutadans i centenars d’organitzacions, fundacions i ONG, entre les quals hi ha Esquerra Republicana i el Jovent Republicà. La iniciativa té la particularitat que molts dels impulsors estan afectats directament per la situació d’irregularitat administrativa i, per tant, no podran signar —només ho poden fer els qui tinguin ciutadania espanyola i hagin complert 18 anys abans del 23 de setembre, la data límit per presentar les 500.000 firmes al Congrés.

Vulneració de drets

«Aquesta iniciativa aportarà solucions concretes a 500.000 persones d’arreu de l’estat espanyol que pateixen una greu vulneració de drets», posa de relleu Maria Dantas. «Hem d’estar al costat de les causes justes, i aquesta, sens dubte, ho és», afegeix la diputada, tot animant la gent a signar.

En cas que s’aprovi la regularització, les condicions que hauran de complir els estrangers per tal de beneficiar-se’n dependran del debat a la cambra i del govern espanyol, que serà qui finalment redactaria el reial decret que habilitaria el tràmit. En ocasions anteriors, les condicions han estat estar establert a l’estat espanyol almenys sis mesos abans de l’aprovació de la llei i tenir un contracte de treball d’almenys sis mesos per obtenir un permís de residència i treball d’un any. La Comissió Promotora de la ILP ho considera «insuficient» i assegura que treballarà amb els diferents grups parlamentaris perquè la regularització d’aquesta vegada sigui «més àmplia».