Esquerra Republicana Sabadell organitza demà dimecres la xerrada «Passat, present i futur de la llengua romaní»

  • La secció local del partit republicà convoca l’activitat a l’EstruchBar a les 18 h, i els interessats poden apuntar-s’hi a sabadell@esquerra.cat
  • Amb la regidora Francisca Maya, Popi; el president de l’Associació Gitana de Sabadell, Manuel Heredia; el director de la Romanó Kher, Seo Cizmich, i el catedràtic de Lingüística Europea de la UB Ignasi-Xavier Adiego

Esquerra Republicana Sabadell organitza demà dimecres 3 de novembre a les 18 h a l’EstruchBar (Sant Isidre, 140), a la Creu Alta, la xerrada-col·loqui Passat, present i futur de la llengua romaní amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Romaní, que se celebra el 5 de novembre. Hi participaran la regidora republicana Francisca Maya, Popi, primera edil gitana de la història de l’Ajuntament de Sabadell; el president de l’Associació Gitana de Sabadell, Manuel Heredia; el director de la Romanó Kher, Seo Cizmich, i el catedràtic de Lingüística Europea de la UB Ignasi-Xavier Adieg. Els interessats poden inscriure-s’hi a sabadell@esquerra.cat. L’acte es retransmetrà en directe a través del compte d’Instagram d’ERC Sabadell (@erc_sbd).

Reconeixement oficial

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar dijous per unanimitat una moció del grup municipal d’Esquerra Republicana, el principal de l’oposició, perquè la institució «se sumi a la reclamació que la llengua romaní sigui reconeguda oficialment» a la Unió Europea. El consistori també s’hi compromet a instar el govern espanyol a aplicar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries perquè la llengua del poble gitano s’incorpori «a les diferents administracions i institucions de l’estat espanyol».

L’aprovació unànime de la proposta d’Esquerra Republicana per part de l’Ajuntament implica «reconèixer el 5 de novembre com a Dia Internacional de la Llengua Romaní» i promoure’n la celebració arreu d’Europa, i farà que la institució hissi divendres dia 5 la bandera del poble gitano amb motiu de la commemoració. El consistori sabadellenc també donarà suport al finançament i a la promoció de la llengua romaní i a totes les accions que se’n desprenguin.

Es calcula que un 5% dels sabadellencs, uns 10.000 veïns de la ciutat, pertanyen al poble gitano.