Esquerra Republicana promou que Sabadell s’agermani amb Tornabous (Urgell) pel fort vincle de Lluís Companys amb la ciutat

  • Una delegació del grup municipal republicà presenta la moció en una visita al municipi urgellenc, on els han rebut l’alcalde, David Vilaró, i el vicepresident del Consell Comarcal i president d’ERC Urgell, Xavier Freixes
  • Gabriel Fernàndez: «Sabadell deu a qui en va ser diputat i veí un apropament intens i permanent al seu municipi natal»

El grup municipal d’Esquerra Republicana presentarà al Ple de l’Ajuntament de Sabadell del dimarts 5 d’octubre una moció en què proposa que la ciutat s’agermani amb Tornabous (Urgell), que inclou el Tarròs, poble natal de Lluís Companys. La proposta republicana vol, així, realçar-ne la figura i difondre’n els vincles amb la ciutat, per la qual va ser diputat a Corts i on es va fer construir una casa, una de les primeres del barri de Can Rull. Els regidors republicans sabadellencs Gabriel Fernàndez, portaveu, Èlia Soriano-Costa, portaveu adjunta, i Santi Valls, també president de la secció local del partit, han presentat la moció a Tornabous, en una visita a l’Espai Lluís Companys del Tarròs. Els hi han rebut l’alcalde, David Vilaró, i el vicepresident del Consell Comarcal de l’Urgell i president de la federació comarcal d’ERC, Xavier Freixes.

Iniciar el tràmit per a l’agermanament

La moció planteja al Ple de l’Ajuntament de Sabadell l’adopció d’un únic acord: «Que s’iniciï el procediment administratiu preceptiu per oficialitzar l’agermanament entre el municipi de Sabadell i el municipi de Tornabous aquest trimestre», i, també, la notificació de l’aprovació de la moció, si s’escau, al consistori tornabouenc, que també hauria de sotmetre a votació del seu propi Ple la proposta d’agermanament per fer-la efectiva.

El text, però, no es queda aquí, sinó que també apunta «actuacions, intercanvis i col·laboracions diversos» en què es podria concretar l’agermanament. Són aquests:

  • «Establir col·laboracions del Museu d’Història de Sabadell (MHS) i l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) amb l’Espai Lluís Companys del Tarròs (Tornabous), amb la finalitat de constituir un espai concret destinat a les relacions de Lluís Companys amb la ciutat de Sabadell. Establir intercanvis de material històric rellevant per a ser exposat en tots dos llocs.»
  • «Trobada conjunta amb representacions institucionals d’ambdós municipis als actes institucionals promoguts per rememorar els moments vitals del president Companys.»
  • «Constituir estímuls per a alumnes que investiguin a l’entorn de l’obrerisme, el sindicalisme, els rabassaires o la situació política dels principis del segle XX amb relació a Companys i Sabadell.»
  • «Nomenar fill predilecte o atorgar la medalla d’honor o algun element de reconeixement especial de Sabadell al president Lluís Companys i Jover en tots dos municipis.»
  • «Potenciar l’intercanvi cultural i agroalimentari entre els dos municipis.»

El president Lluís Companys i Sabadell

La intensa relació del president Companys amb Sabadell va abastar diversos camps. Va fer-hi vida com a periodista de vocació i advocat de formació, i, també, com a polític republicà, federalista, catalanista i prorabassaire, i, havent recollit el testimoni de Francesc Layret arran del seu assassinat, va representar Sabadell a les Corts entre el 1921 i el 1923. Com a president, va visitar la ciutat una única vegada, el 16 de març del 1937.

No va mantenir amb la ciutat, però, una relació només professional i política, sinó també personal: hi tenia molts amics i coneguts, i es va establir a la nova urbanització de Can Rull, llavor de l’actual barri sabadellenc, que, projectada com a ciutat jardí, va atreure moltes famílies republicanes com les dels germans Josep i Joan Miralles Orrit o la de Jaume Òssul Crusafont, i on es va acabar fundant el Centre Republicà Democràtic Federal de Can Rull.

El Memorial Lluís Companys a Sabadell és una plataforma creada l’any 2011 i formada per diverses entitats, associacions i partits locals. El seu objectiu és organitzar cada any actes per recordar i reivindicar la figura del president Companys i el seu vincle amb la ciutat i, a través seu, totes les persones que van ser víctimes del feixisme i van donar les vides per defensar les llibertats. Des del 2005 i arran de la iniciativa d’Esquerra Republicana, un monòlit homenatja Companys a la masia de Can Rull, per on solia passejar.

Sabadell, en deute amb Companys

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Sabadell deu a qui en va ser diputat i veí, el president Lluís Companys, un apropament intens i permanent al seu municipi natal. Hi ha un Companys sabadellenc polièdric que la ciutat va descobrir fa sis anys gràcies a l’exposició «Lluís Companys i Sabadell (1916-1940). 75 anys del seu afusellament», creada pel Museu d’Història de Sabadell, i la millor eina per visibilitzar-lo i reivindicar-lo, per mantenir-ne viu el llegat i difondre’n els valors, és l’agermanament amb Tornabous i, sobretot, totes les activitats que se’n poden desprendre. És un plaer poder ser aquí per presentar-ne la proposta. Agraïm a l’Ajuntament de Tornabous i al seu alcalde la resposta i l’hospitalitat rebudes».