Esquerra Republicana interpel·la el govern de Sabadell per la «deixadesa» i la «manca de reacció» davant la degradació de les coves de Sant Oleguer

  • Gabriel Fernàndez: «Cal actuar ràpid per salvar aquest testimoni de la immigració a Sabadell durant els primers anys del franquisme»

Esquerra Republicana ha interpel·lat formalment el govern de Sabadell sobre la degradació de les coves de Sant Oleguer, que l’associació de veïns del barri denuncia. El principal grup de l’oposició a l’Ajuntament de Sabadell ha formulat a l’alcaldessa, Marta Farrés, tres preguntes concretes: «en quin estat es troben» les coves, «quines actuacions s’hi han dut a terme després dels danys ocasionats per fenòmens meteorològics» dels últims mesos com ara el temporal Glòria, i, també, «quines actuacions hi ha previstes per a la conservació» del conjunt patrimonial.

«Actuar ràpid»

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «La degradació per les pluges dels darrers mesos és difícil d’evitar. La deixadesa i la manca de reacció del govern municipal no té justificació. Cal actuar ràpid per salvar aquest testimoni de la immigració a Sabadell durant els primers anys del franquisme, rehabilitat gràcies al suport del Memorial Democràtic de la Generalitat i integrant de la seva Xarxa d’Espais de Memòria. La memòria col·lectiva de la ciutat i la memòria familiar de tants sabadellencs sobre les dures condicions de vida dels qui van emigrar a Sabadell en aquelles dècades mereixen tota l’atenció i tota la cura de l’Ajuntament».

Les coves

El conjunt d’habitatges en cova del barri de Sant Oleguer de Sabadell estan situats al talús del riu Ripoll. Són un paratge únic per entendre la immigració a Catalunya des d’altres territoris de l’estat espanyol durant el primer franquisme. La seva naturalesa física i l’abundant material de tota mena que se’n conserva permeten apropar-se la vida quotidiana dels molts ciutadans de Sabadell que hi van viure, un episodi poc conegut de la història local que es divulga amb la seva consolidació i museïtzació, culminada el 2010.